Aποκαλύψεις Αναστασιάδη ενώπιον φοιτητών της φιλοσοφικής

Την ικανοποίηση του εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τον τερματισμό της παρουσίας της τροϊκας, όπως είπε, στην Κύπρο. Αυτή η εξέλιξη, παραδέχτηκε ενώπιον φοιτητών της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, είχε αντίκτυπο και στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξελλες, για το προσφυγικό.

«Έχουμε κατορθώσει να σταθούμε στα πόδια μας, να ανακτήσουμε την αξιοπιστία του κράτους και του τραπεζικού συστήματος και αυτό είχε μεγάλη σημασία και στην προχθεσινή

Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, διότι απεξαρτημένοι πλέον από τους δανειστές δεν επιτρέψαμε να ασκηθούν οι όποιες πιέσεις σε βασικά θέματα εθνικού ενδιαφέροντος», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Την ίδια στιγμή αποκάλυψε ότι στις Βρυξελλες βρέθηκε ενώπιον ενός μεγάλου διλήμματος. Να έρθει σε αντιπαράθεση με την ελληνική κυβέρνηση, αφού η λύση της προσφυγικής κρίσης ευνοούσε κυρίως την Ελλάδα, η αν έρθει σε αντιπαράθεση με την τουρκική κυβέρνηση σε μια κρίσιμη φάση για τις συνομιλίες στο κυπριακό.

«Η στάση του Έλληνα Πρωθυπουργού ήταν άψογη», είπε, σημειώνοντας ότι «παρά την ανάγκη να καταλήξει σε συμφωνία, όχι μόνο δεν άσκησε την οποιαδήποτε πίεση, αλλά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στήριξε τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι δεν μπορούσε να παραγνωριστεί η Κυπριακή Δημοκρατία χάρη μιας συμφωνίας που οπωσδήποτε θα ωφελείτο η Ελλάς κατά κύριο λόγο.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες για το Κυπριακό ο Νικος Αναστασιάδης έκανε λόγο για πρόοδο, αναφέροντας ωστόσο ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διάφορες στο θέμα της διακυβέρνησης, το περιουσιακό, τις εδαφικές αναπροσαρμογές και τις εγγυήσεις.

Αυτή η πρόοδος, όμως, δεν μπορεί να δημιουργήσει την πλάνη ότι έχουμε ξεπεράσει σοβαρά προβλήματα που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αφορούν τις ανησυχίες, τις έγνοιες, τις επιδιώξεις της ελληνοκυπριακής κοινότητας, συμπλήρωσε.

Στόχος, υπέδειξε ο Πρόεδρος, η λύση το συντομότερο δυνατό, όχι όμως καθ' υπόδειξη τρίτων ή με επιβολή χρονοδιαγραμμάτων.

Η αρνητική εμπειρία του 2004 με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα μάς έχει διδάξει ότι από την ώρα που θέτεις χρονοδιάγραμμα, η μη κατάληξη δίνει την ευκαιρία σε κάποιους να παρέμβουν επιδιαιτητικά και ήταν κάτι που οπωσδήποτε κρίθηκε ως αρνητικό το 2004.

Keywords
Τυχαία Θέματα