Bάζουν μέχρι και τον Τσώρτσιλ στο «κόλπο» αναγνώρισης του ψευδοκράτους
Στους Βρετανούς κυρίως εναποθέτουν όλες τους τις ελπίδες οι Τούρκοι προκειμένου να πετύχουν τους στόχους που έχουν θέσεις για το Κυπριακό που είναι σε πρώτη φάση η κυριαρχική ισότητα και η αναγνώριση της αποσχισθείσα οντότητας στην κατεχόμενη Κύπρο.
Στην προσπάθειά τους αυτή από κοινού Άγκυρα και ψευδοκράτους επενδύσεις διπλωματικό και οικονομικό κεφάλαιο για να προωθήσουν τις θέσεις τους στην Μεγάλη Βρετανία. Ο κατοχικός ηγέτης έσπευσε μάλιστα εντός της βδομάδας να επικαλεστεί, αποσπασματικά, τον Γουίνστον Τσώρτσιλ.
Συγκεκριμένα
Οι απαιτήσεις Τατάρ προς Docherty
Σύμφωνα με την Halnin Sesi (11/05/23) o Τατάρ υπενθύμισε στον Docherty μια δήλωση που έκανε στην Λάρνακα ο πρώην Βρετανός Πρωθυπουργός Winston Churchill, ο οποίος είπε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα και σε περίπτωση που φύγουν από το νησί αυτό θα επιστραφεί στους Οθωμανούς. Πρόσθεσε ότι του ανέφερε πως η Βρετανία ήταν κυρίαρχη στο νησί από το 1923 μέχρι το 1960 και πήρε δύο κυρίαρχες βάσεις με τις συμφωνίες του 1960, επισημαίνοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι ακόμα διεξάγουν «αγώνα για το δικαίωμα της κυριαρχίας».
Ο Τατάρ είπε ότι ανέφερε στον Docherty ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη αδικία απ’ αυτήν και ότι και στις συμφωνίες σημειώνεται ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι ίσοι και κυρίαρχοι στο νησί.. Ανέφερε επίσης ότι είπε στον συνομιλητή του ότι η Βρετανία δεν εκπλήρωσε τις εγγυητικές της υποχρεώσεις και παρέμεινε θεατής στις επιθέσεις της ΕΟΚΑ κατά των Τουρκοκυπρίων.
Η επιστολή Τσώρτσιλ το 1907.
Ο Τατάρ αναφέρθηκε προφανώς στο υπόμνημα που έγραψε ο 33χρονος τότε βουλευτής του Κόμματος των Φιλελευθέρων και κοινοβουλευτικός υφυπουργός Αποικιών Γούνστον Τσώρτσιλ με τίτλο Η κατάσταση της Κύπρου (Condition of Cyprus) απευθυνόμενος στον Sir Francis Hopwood, μόνιμο υφυπουργό Αποικιών, και στον Λόρδο Elgin, επικεφαλής του ίδιου υπουργείου. Το κείμενο του υπομνήματος βρίσκεται στα βρετανικά Εθνικά Αρχεία (TNA (PRO) CAB 37/89/33).
Ωστόσο στο έγγραφο ο Τσώρτσιλ γράφει μεταξύ άλλων για 300 χρόνια τουρκικής κακοδιοίκηση και σημειώνει: «Έχουμε αναλάβει εκεί (Kύπρο)πολλές συμβατικές υποχρεώσεις, οι γνωριμίες μας έχουν αυξηθεί και αυξάνονται καθημερινά. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε το νησί στην Τουρκία. Η Ευρώπη και η Βουλή των Κοινοτήτων, ουδέποτε θα επέτρεπαν τέτοια επιστροφή στο παρελθόν. Πρόκειται να την δώσουμε στην Ελλάδα; Δεν γνωρίζω να έχει εγερθεί τέτοιο ζήτημα και θα μου προκαλούσε βαθιά θλίψη, εάν επρόκειτο να τεθεί».
Με την κήρυξη του πολέµου, απ’ την Μεγάλη Βρετανία ενάντια στη Γερµανία, στις 3 Σεπτεµβρίου 1939, σήµανε έµµεσα και την είσοδο της Κύπρου στον Β΄ Παγκόσµιο.
Στις 13 Απριλίου 1941, μια εβδομάδα πριν από την παράδοση των ηπειρωτικών ελληνικών δυνάμεων, ο Πρωθυπουργός Ουίνστον Τσώρτσιλ επικοινώνησε με τον στρατηγό Ουίλσον τον Βρετανό διοικητή στην Ελλάδα: «Εάν ο Βασιλιάς πρέπει να φύγει, όλες οι διευκολύνσεις θα προσφερθούν στην Κύπρο». Αυτή η πρωτοβουλία του Τσώρτσιλ καταδεικνύει προφανώς τον βαθμό στον οποίο η βρετανική επίσημη σκέψη έβλεπε την Κύπρο ως ελληνικό νησί, ανεξάρτητα από το επίσημο καθεστώς της.
Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, ο Βασιλιάς της Ελλάδας πλησίασε τον Λίνκολν ΜακΒέι, τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα. Ο ΜακΒέι ανέφερε στους ανωτέρους του: «Εάν φύγει η κυβέρνηση [ο Βασιλιάς] προτιμά την Κύπρο.
Οι προτάσεις για μετακίνηση της ελληνικής κυβέρνησης στην Κύπρο αποτελούσαν φυσικά ανάθεμα στο Γραφείο Αποικιών. Την ημέρα του μηνύματος του Τσόρτσιλ που αναφέρθηκε παραπάνω, ο Κυβερνήτης της Κύπρου Sir William Battershill είπε στο Γραφείο Αποικιών: «Η παρουσία του [Έλληνα] Βασιλιά και της κυβέρνησής του εδώ θα καθιστούσε σχεδόν αδύνατη τη θέση αυτής της κυβέρνησης. Όλοι θα απέδιδαν πίστη και αφοσίωση στον Βασιλιά της Ελλάδας που θα θεωρούνταν από τους περισσότερους Κύπριους ως Βασιλιάς τους...Η πρόταση [θα έδειχνε] ότι η εκχώρηση της Κύπρου είναι μόνο θέμα χρόνου».
ΛΕΖΑΝΤΑ ΦΩΤΟ: Ο Τσόρτσιλ επιθεωρεί στρατιώτες του Κυπριακού Συντάγματος στη RAF Λευκωσίας. 31 Ιανούαρίου 1943
H αθέτηση των υποσχέσεων από Βρετανούς
Όσα ακολούθησαν το τέλος του Β ΠΠ είναι γνωστά με την Βρετανία να έχει αθετήσει όλες τις υποσχέσεις που έδωσε προς τον Κυπριακό λαό ο οποίο στάθηκε στο πλευρό των συμμάχων απέντνατι στις δυνάμεις του Άξονα.
Στις 20 Απριλίου 1983 ο Λόδρος Brockway μιλώντας στη Βουλη παραδέχτηκε τα ακόλουθα «Ο κ. Ουίνστον Τσώρτσιλ είχε υποσχεθεί αυτοδιοίκηση στην Κύπρο στο τέλος του πολέμου λόγω της βοήθειας που έδωσε ο λαός της στη συμμαχική υπόθεση. Αυτή η υπόσχεση δεν εκπληρώθηκε και οι Ελληνοκύπριοι—82 τοις εκατό. του πληθυσμού—αποφάσισαν έναν πόλεμο για την ανεξαρτησία. Σε εκείνον τον πόλεμο η ΕΟΚΑ, ενεργώντας για τους Ελληνοκύπριους, έκανε τον στόχο της την ένωση με την Ελλάδα. Επειδή το έπραξαν, η μειονότητα των Τουρκοκυπρίων ήταν αντίθετη με αυτούς τους στόχους και η βρετανική κυβέρνηση, σε σύγκρουση με τους Ελληνοκύπριους, ευνόησε, φυσικά σε αυτή την κατάσταση, τους Τουρκοκύπριους. Πράγματι, η βοηθητική αστυνομική τους δύναμη ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου επανδρωμένη από Τουρκοκύπριους».
Τα ανοίγματα Τούρκων σε Βρετανούς
Πιο κάτω καταγράφεται σειρά κινήσεων από την Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς προς την Βρετανία προκειμένου να λάβουν στήριξη για τις θέσεις τους στο Κυπριακό
Ιανουάριος 23 – Ο Τατάρ απευθύνει πρόκλσηση στον Βασιλιά Κάρολο να επισκεφθεί το ξενοδοεχείο Golden Sands στην περίκλειστη περιοχή Βαρωσίου λέγοντας μάλιστα ότι ανήκει στη Βασιλική Οικογένεια. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Express (28/01/23), ο Τατάρ ζήτησε από την Βρετανία να ηγηθεί μιας διεθνούς προσπάθειας αναγνώρισης της κυριαρχίας του ψευδοκράτους ως μέρος μιας «λύσης δύο κρατών».Φεβρουάριος 23: Μια βρετανική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τους Βουλευτές Pawl Bristow, Stephen Metcalfe, Brendan Clarke Smith, Lord Rogan και την πρώην βουλευτή Baroness Blackstone μετέβη κατόπιν πρόσκλησης του συνδέσμου British Resident Society (BRS), ο οποίος αποτελείται από Βρετανούς που εγκαταστάθηκαν στην κατεχόμενη Κύπρο. Οι Βρετανοί είχαν συνάντηση με τον «πρόεδρος» της «βουλής», Ζορλού Τορέ και τον «υπουργός εξωτερικών», Ταζσίν Ερτουγρούλογλου. Ο τελευταίος δήλωσε πως έστω κι αργά, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να «εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι στον τουρκοκυπριακό λαό».
Μάρτιος 2023: O Τατάρ μεταβαίνει για πενθήμερη επίσκεψη στο Λονδίνο με σκοπό να «εξηγήσει την νέα πολιτική» της τουρκοκυπριακής πλευράς και την «κυριαρχική ισότητα». Είχε συνάντηση με Βρετανούς Βουλευτές, παραχωρήσει συνεντεύξεις σε ΜΜΕ και μίλησε στο Kings College. Με αφορμή την αντικατοχική διαμαρτυρία Ελλήνων Κυπρίων Φοιτητών προσπάθησε να κεφαλαιοποιήσει κατηγορώντας την Ε/κ πλευρά για ακραίες θέσεις
Την ίδια περίοδο σε άρθρο του στην Daily Telegraph με τίτλο «Πολιτικό αδιέξοδο στην Κύπρο», ο Λόρδος Rogan έκανε έκκληση στον Βρετανό
Πρωθυπουργό «να βοηθήσει», υποστηρίζοντας ότι το πρώτο βήμα πρέπει να είναι «η αναγνώριση του δικαιώματος ύπαρξης της ΤΔΒΚ», όπως αναφέρεται στο ψευδοκράτος. Ο Βρετανός Υπουργός Ευρώπης Λίο Ντόχερτι ξεκαθάρισε ότι η βρετανική κυβέρνηση «δεν αναγνωρίζει την αυτοανακηρυχθείσα ΤΔΒΚ ως ανεξάρτητο κράτος» και «δεν έχει σχέδια να εξουσιοδοτήσει απευθείας πτήσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και του βορρά της Κύπρου».
Στα τέλη Μαρτίου η Εθνική Ομοσπονδία Κυπρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο έστειλε επιστολή στη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της για την επίδειξη της σημαίας του παράνομου καθεστώτος που κατέχει το βόρειο τμήμα της Κύπρου. Η επιστολή, η οποία απευθύνεται στον Επίτροπο Sir Mark Rowley, σημειώνει ότι η σημαία φάνηκε στη στολή ενός αστυνομικού που συμμετείχε σε τηλεοπτική εκπομπή.
Όλους τους προηγούμενους μήνες Τουρκία και ψευδοκράτος έχουν ρίξει αρκετά χρήματα για διαφημίζουν τα κατεχόμενα ως τουριστικό προορισμό σε δημόσιους βρετανικούς τηλεοπτικούς σταθμούς σε μια προσπάθεια διεθνούς προώθησης και αναβάθμισης του ψευδοκράτους.
Πηγή: Σημερινή
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η στιγμή που ο Πασχάλης μαθαίνει on air για τον θάνατο του τραγουδιστή Γιάννη Βογιατζή
- Μποξέρ ξεμπρόστιασε την άπιστη σύζυγο και τον εραστή της, που ήταν κολλητός του, στο Twitter
- Λιμάνι Αλεξανδρούπολης: Μεγάλη επιχείρηση μεταφοράς 600 στρατιωτικών οχημάτων
- Προς β΄γύρο εκλογών η Τουρκία: Στο ποσοστό του Ογάν η διαφορά Ερντογάν – Κιλιτσντάρογλου
- Το τραύμα της μητέρας: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται
- «Καζάνι που βράζει» η Χειμάρρα για Μπελέρη
- Ήρθε η MyDEDDiE, η ανανεωμένη εφαρμογή του ΔΕΔΔΗΕ
- Αλλάζω θερμοσίφωνα: Νέα δεδομένα στο gov.gr - Μέχρι πότε η αίτηση
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Αποσύνθεση
- Παναθηναϊκός: Αϊτόρ για ΑΕΚ, κόσμο και τραυματισμό - Βίντεο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Στο Λονδίνο ο Ζελένσκι - Ο Σούνακ στέλνει στην Ουκρανία επιθετικά drones
- Υψηλόβαθμος Κινέζος απεσταλμένος θα επισκεφθεί την Ουκρανία στις 16-17 Μαΐου
- Θέλεις να γίνεις ομαδάρχης σε κατασκηνώσεις; Τα καθήκοντα και ο μισθός
- Κοτζιάς για Eurovision: Προσπάθεια να αποξενωθεί η Ελλάδα από την Κύπρο
- Lily-Rose Depp: Η κόρη Johnny Depp επιβεβαίωσε τη σχέση της με γνωστή ράπερ
- Κοινή γραμμή Κυβέρνησης-ΑΚΕΛ για αγωγό από Ισραήλ και σταθμό LNG Κύπρο
- Το θέμα των αγνοουμένων επείγει διαβεβαίωσε τους συγγενείς ο ΠτΔ
- Οι φιναλίστ φοράνε... πράσινα
- «Δάφνες και Πικροδάφνες», από το Περιφερειακό Θέατρο ΣΚΑΛΑ
- Πάρθηκε η απόφαση για Ουάρντα
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Bάζουν μέχρι και τον Τσώρτσιλ στο «κόλπο» αναγνώρισης του ψευδοκράτους
- Κοτζιάς για Eurovision: Προσπάθεια να αποξενωθεί η Ελλάδα από την Κύπρο
- Στο Λονδίνο ο Ζελένσκι - Ο Σούνακ στέλνει στην Ουκρανία επιθετικά drones
- «Δάφνες και Πικροδάφνες», από το Περιφερειακό Θέατρο ΣΚΑΛΑ
- Οι φιναλίστ φοράνε... πράσινα
- Lily-Rose Depp: Η κόρη Johnny Depp επιβεβαίωσε τη σχέση της με γνωστή ράπερ
- Ένοχος ο τέως Κιτίου: «Ήταν υπεροπτικός,ειρωνικός με εναλλαγές σε συμπεριφορά»
- Rihanna – A$AP Rocky: Το πάρτι για τα πρώτα γενέθλια του γιου τους
- Χάρι-Μέγκαν: Η πρώτη εμφάνιση μετά τη στέψη - Με ποιους celebrities δείπνησαν
- Έχει διαφορετική άποψη ο Βέσκο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κωδικός «Βαρουφάκης»: Η μεγαλύτερη απάτη της ΝΔ
- Δημοσκοπήσεις; Αστεία υπόθεση και στην Τουρκία...
- Ιδιωτικός Ντετέκτιβ Χάμετ
- Ήρθε η MyDEDDiE, η ανανεωμένη εφαρμογή του ΔΕΔΔΗΕ
- Κολομβία-Παναμάς: Κατασχέθηκαν πάνω από 5 τόνοι κοκαΐνης σε τρία μικρά σκάφη
- «Νέες κατευθύνσεις»- Συνέδριο Νεοελληνικών Σπουδών στο Σύδνεϋ
- Κώστας Γενηδούνιας: Τρένα θα κινούνται σε μονή γραμμή για 130 χιλιόμετρα λόγω έλλειψης κλειδούχου
- Ανανεώθηκε το mobile app MyDEDDiE του ΔΕΔΔΗΕ: Οι δυνατότητες που προσφέρει τους χρήστες
- Θερμοκρασίες ρεκόρ – Μεγάλη ανησυχία για εκτεταμένη ξηρασία