Brexit: Aπορρίπτει παράλληλες διαπραγματεύσεις o Toυσκ

Οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν μπορούν να ξεκινήσουν παρά μόνο όταν θα έχει εξασφαλιστεί επαρκής πρόοδος σε εξαιρετικής σημασίας ζητήματα για την τακτική αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ από τη Μάλτα, παρουσιάζοντας τις βασικές διαπραγματευτικές αρχές των 27 για το Brexit.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος ξεκαθάρισε κατ' αρχήν ότι η όλη διαπραγμάτευση "πρόκειται για διαχείριση της ζημιάς" και πως προέχουν τα συμφέροντα των Ευρωπαίων πολιτών, έναντι οποιουδήποτε

άλλου στη διαπραγματευτική διαδικασία. Εξήγησε, δε, ότι τα δικαιώματα των Ευρωπαίων στη Βρετανία θα συνεχίσουν να υφίστανται όσο η Βρετανία παραμένει μέλος (μέχρι να τεθεί σε ισχύ η συνθήκη αποχώρησης), όμως θα πρέπει να οριστούν κανόνες, ξεκάθαροι και συνοδευόμενοι από εγγυήσεις, για τα δικαιώματά τους μετά την αποχώρηση. Ο Πρόεδρος εξήγησε ότι θα πρέπει να αποφευχθεί ένα "σκληρό σύνορο μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας, να διευθετηθούν οι οικονομικές απαιτήσεις της ΕΕ από τη συμμετοχή του ΗΒ και να υπάρξει νομική και κανονιστική βεβαιότητα για το καθεστώς των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που ενεργοποιούνται στο ΗΒ, μετά την απόσυρση της κοινοτικής νομοθεσίας".

Tο Συμβούλιο των 27 καθόρισε νωρίτερα τις βασικές αρχές. Σύμφωνα με το προσχέδιο των διαπραγματεύσεων που θα εγκρίνουν οι κυβερνήσεις στη Σύνοδο της 29ης Απριλίου, αποκλείεται η κατ’ επιλογή και τομεακή συμμετοχή της Βρετανίας στην κοινή αγορά, παρά μόνο εάν οι Βρετανοί τηρήσουν τις ίδιες δεσμεύσεις συμμετοχής με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, ειδικά σε ό,τι αφορά τις λεγόμενες τέσσερις ελευθερίες. Σύμφωνα με το κείμενο, η διαπραγμάτευση με το ΗΒ θα γίνει σε δύο διαφορετικές φάσεις, όπου πρώτα θα οριστούν οι κανόνες αποχώρησης και μετά η μελλοντική σχέση με την ΕΕ. Σκοπός των διαπραγματεύσεων είναι να διευθετηθούν οι υποχρεώσεις του ΗΒ που απορρέουν από τη συμμετοχή του στην ΕΕ και να παρασχεθούν εγγυήσεις σε πολίτες και βιομηχανίες ως προς το καθεστώς και τις συνέπειες που θα έχουν, όταν η αποχώρηση τεθεί σε ισχύ.

Συγκεκριμένα, στην παράγραφο 8 του σχετικού κειμένου του Συμβουλίου, οι 27 ζητούν όπως το καθεστώς Ευρωπαίων και Βρετανών που ζουν ο ένας στο έδαφος του άλλου να οριστεί με αμοιβαίες διασφαλίσεις και εγγυήσεις. Στη συνέχεια, να προσδιοριστεί το καθεστώς σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, η συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα, η διευθέτηση των οικονομικών υποχρεώσεων του ΗΒ προς την ΕΕ, η αποχώρηση των ευρωπαϊκών οργάνων και οργανισμών από το ΗΒ, η αποφυγή ενός σκληρού συνόρου μεταξύ ΗΒ και Ιρλανδίας και η ρύθμιση του καθεστώτος των πολιτών που ζουν στο έδαφος των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο.

Σε σχέση με τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η ΕΕ διευκρινίζει ότι αυτή παραμένει όσο το ΗΒ συνεχίζει να είναι μέλος, ενώ θα πρέπει να οριστούν επιπλέον μεταβατικές διατάξεις και για το μέλλον. Σε σχέση με τη μελλοντική σχέση Βρετανών και Ευρωπαίων, αυτή μπορεί να συζητηθεί μόνο όταν ξεκαθαρίσουν όλα τα παραπάνω και δεσμεύονται να προσφέρουν στενή συνεργασία σε πολλούς τομείς από πιθανή συμμετοχή στην κοινή αγορά μέχρι και θεματική συνεργασία, όπως για παράδειγμα τη φορολογία και την τρομοκρατία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα