Brexit: Κατηγορίες Μπαρνιέ κατά Τζόνσον και προειδοποίηση για ‘no deal’

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποιεί με συνέντευξή του στους Sunday Times τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον ότι πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις του αναφορικά με τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών, αν θέλει να αποφύγει το διπλό οικονομικό πλήγμα ενός no deal στο Brexit και της πανδημίας του κορωνοϊού.

Μιλώντας λίγο πριν από τον τέταρτο γύρο διαπραγματεύσεων για την εμπορική

συμφωνία ΕΕ-ΗΒ μετά από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit στο τέλος του έτους, ο κ. Μπαρνιέ κατηγορεί τη βρετανική κυβέρνηση για αθέτηση δεσμεύσεων.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο κάνει ένα βήμα πίσω, δύο βήματα πίσω, τρία βήματα πίσω από τις αρχικές δεσμεύσεις. Οι Βρετανοί διαπραγματευτές πρέπει να είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση με αυτά που υπέγραψε μαζί μας ο πρωθυπουργός. Επειδή οι 27 επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχουν κοντή μνήμη. Θυμόμαστε πολύ καθαρά το κείμενο που διαπραγματευτήκαμε με τον Μπόρις Τζόνσον. Και θέλουμε απλά να δούμε συμμόρφωση με αυτό. Κατά γράμμα. Και αν αυτό δε συμβεί, τότε δε θα υπάρξει συμφωνία», προειδοποιεί ο Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Ο κ. Μπαρνιέ θεωρεί πως η βρετανική πλευρά δεν τηρεί το περιεχόμενο της λεγόμενης Πολιτικής Διακήρυξης για τη μελλοντική σχέση. Οι ανησυχίες του επικεντρώνονται στο λεγόμενο ισότιμο πεδίο ανταγωνισμού που κατά την ΕΕ απαιτεί μεταξύ άλλων κοινούς κανόνες αναφορικά με την περιβαλλοντική προστασία και την αγορά εργασίας, καθώς και στην εξασφάλιση των αλιευτικών δικαιωμάτων Ευρωπαίων αλιέων στα βρετανικά ύδατα.

«Το Brexit είναι μία κατάσταση στην οποία όλοι χάνουν. Αν δεν πετύχουμε συμφωνία, τότε θα υπάρξουν ακόμα περισσότερες επιπτώσεις. Και τότε αυτές βέβαια θα προστεθούν στις ήδη σοβαρές επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού», σχολιάζει ο κ. Μπαρνιέ.

Συμπληρώνει ότι οι δύο πλευρές έχουν ευθύνη να κάνουν ό,τι μπορούν για να πετύχουν μια συμφωνία και ότι ελπίζει πως αυτό θα σταθεί δυνατό.

Βρετανός κυβερνητικός αξιωματούχος από τον οποίο η εφημερίδα ζήτησε σχόλιο, απαντά πως «είναι το Ηνωμένο Βασίλειο που παρακινεί την οποία πρόοδο σε αυτή τη διαπραγμάτευση», ενώ αντιθέτως η Κομισιόν «είτε δεν είναι έτοιμη είτε δεν είναι πρόθυμη να προσδώσει δυναμική» στη διαπραγμάτευση.

Κατά τον κ. Μπαρνιέ η ΕΕ έχει πολύ λιγότερα να χάσει από μια αδυναμία κατάληξης σε συμφωνία για τη μελλοντική σχέση. Όπως λέει, το 7% των εξαγωγών της ΕΕ πηγαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ αντίθετα το 47% των βρετανικών εξαγωγών καταλήγει σε χώρες-μέλη.

Νωρίτερα μέσα στο μήνα ο κ. Μπαρνιέ και ο Βρετανός ομόλογός του Ντέιβιντ Φροστ είχαν ανταλλάξει επικριτικές επιστολές, επιρρίπτοντας ο ένας την ευθύνη στον άλλο για την έλλειψη προόδου.

Την περασμένη εβδομάδα ο Μισέλ Μπαρνιέ είχε δηλώσει πως η ΕΕ είναι ανοιχτή σε μια παράταση δύο ετών της μεταβατικής περιόδου, ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για μια συμφωνία. Ο κ. Φροστ απάντησε ότι «σταθερή στάση» της βρετανικής κυβέρνησης είναι πως δε θα ζητηθεί καμία τέτοια παράταση. Ένα αίτημα παράτασης θα πρέπει να υποβληθεί έως το τέλος Ιουνίου, με βάση τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων θα αρχίσει αυτή την εβδομάδα, ενώ στα μέσα Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί σύνοδος υψηλού επιπέδου για να εκτιμηθεί η πρόοδος που θα έχει επιτευχθεί.

«Πληγή» για τον Τζόνσον η υπόθεση Κάμινγκς εν μέσω νέων προειδοποιήσεων για τη χαλάρωση των μέτρων

26 ακαδημαϊκοί του τομέα της υγείας σε βρετανικά πανεπιστήμια επισημαίνουν με επιστολή τους προς τον Μπόρις Τζόνσον που δημοσιεύεται και στην εφημερίδα Observer ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση εν μέσω μιας πρωτόγνωρης κρίσης δημόσιας υγείας έχει «πληγεί βαθιά» από την παραβίαση των κανόνων του lockdown από τον Ντόμινικ Κάμινγκς και την απροθυμία του πρωθυπουργού να καθαιρέσει τον κορυφαίο σύμβουλό του.

Η επιστολή τονίζει ότι η εμπιστοσύνη του κοινού στην κυβέρνηση είναι αναγκαία για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πανδημία, δηλαδή να αποφευχθεί μία δεύτερη έξαρση και πολύ περισσότεροι θάνατοι.

Ως εκ τούτου, οι υπογράφοντες διατυπώνουν την ανησυχία τους για την ασφάλεια των πολιτών ενώ αρχίζει η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Η προειδοποίηση έρχεται μετά από την πρώτη επικριτική τοποθέτηση ανώτερου επιστημονικού συμβούλου της κυβέρνησης έναντι του κ. Κάμινγκς. Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος καθηγητής Τζόναθαν Βαν Ταμ όταν ρωτήθηκε για το κατά πόσο τα άτομα σε θέσεις εξουσίας πρέπει να δίνουν το παράδειγμα, απάντησε ότι κατά τη γνώμη του οι κανόνες ήταν πάντα ξεκάθαροι και ότι ισχύουν για όλους.

Ο προϊστάμενός του επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος σερ Πάτρικ Βάλανς και ο αρχίατρος για την Αγγλία καθηγητής Κρις Γουίτι είχαν αποφύγει να τοποθετηθούν για την υπόθεση Κάμινγκς όταν ρωτήθηκαν την Πέμπτη, λέγοντας ότι δε θέλουν να συρθούν στην πολιτική αντιπαράθεση. Λίγο νωρίτερα, ο Μπόρις Τζόνσον είχε παρέμβει εκ μέρους τους στην πρώτη σχετική ερώτηση προς τους δύο συμβούλους του, μην αφήνοντάς τους να τοποθετηθούν.

Οι υπογράφοντες ακαδημαϊκοί προειδοποιούν επίσης για την ανάγκη το σύστημα ιχνηλάτησης που καθυστερημένα εφαρμόζει η κυβέρνηση να αποδειχθεί αποτελεσματικό, εν μέσω καταγγελιών από προσληφθέντες «ιχνηλάτες» ότι ακόμα δε λειτουργεί σωστά, κατά τις κυβερνητικές εξαγγελίες.

Ο εκ των συντακτών της επιστολής καθηγητής Ντέιβιντ ΜακΚόι, διευθυντής του Κέντρου Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, δηλώνει ότι το σύστημα ιχνηλάτησης δεν είναι παρά μία «κατακερματισμένη συλλογή διαφορετικών προγραμμάτων χωρίς συνοχή», προσθέτοντας ότι δεν αξιοποιήθηκε ο χρόνος που εξασφαλίστηκε κατά το lockdown.

Τουλάχιστον τρεις ακόμα επιδημιολόγοι, οι καθηγητές Μέντλεϊ και Κάο και η καθηγήτρια Σριντάρ, διατύπωσαν, εξάλλου, την ανησυχία ότι χαλάρωση των μέτρων από τη Δευτέρα είναι πρώιμη. Το ίδιο είχαν δηλώσει προηγουμένως πέντε μέλη της επιτροπής SAGE που συμβουλεύει την κυβέρνηση. Ο καθηγητής Μέντλεϊ είναι επίσης μέλος της επιτροπής.

Πάντως ο καθηγητής Βαν Ταμ, άλλο ένα μέλος της περίπου 50μελούς SAGE, τόνισε ότι η χαλάρωση των μέτρων γίνεται υπό την προϋπόθεση και την οδηγία οι πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τους κανόνες υγιεινής και απόστασης δύο μέτρων από άτομα άλλων νοικοκυριών.

Σε δηλώσεις του την Κυριακή ο Υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ είπε ότι δε γίνεται όλοι οι επιστήμονες να συμφωνούν και ότι τα βήματα που γίνονται είναι μετρημένα και βασίζονται στην πρόοδο που έχει γίνει μέχρι στιγμής. «Δεν μπορούμε να μείνουμε σε lockdown για πάντα», είπε ο κ. Ράαμπ.

Σε άρθρο του στη Sunday Telegraph, εξάλλου, ο σερ Πάτρικ Βάλανς τονίζει ότι σε μια δημοκρατία η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη για τις αποφάσεις της διάφορες παραμέτρους και πως σε ό,τι αφορά τις επιστημονικές συμβουλές, αυτές οφείλουν να είναι ανεξάρτητες από πολιτική χροιά.

Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης απορρίπτει επίσης την κατηγορία που έχει επιρριφθεί στον ίδιο και στην κυβέρνηση ότι επιδίωξαν τη στρατηγική της λεγόμενης «ανοσίας της αγέλης».

«Δεν ήταν ποτέ στόχος και δε θα μπορούσε ποτέ να είναι με μια επιτροπή που απαρτίζεται από πολλούς γιατρούς που έχουν περάσει τις ζωές τους αφιερωμένοι στη βελτίωση της υγείας. Από την αλλά πλευρά, η ανοσία είναι κάτι που αποτρέπει τη μετάδοση και όλοι ελπίζουμε ότι ένα εμβόλιο που θα προξενεί ανοσία θα καταστεί διαθέσιμο», αναφέρει.

Η Sunday Telegraph επισημαίνει παράλληλα ότι από τα δημοσιευθέντα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιτροπής SAGE στην αρχή της κρίσης του κορωνοϊού προκύπτει ότι η απόφαση να εγκαταλειφθεί το πρόγραμμα μαζικών διαγνωστικών ελέγχων και ιχνηλάτησης επαφών των φορέων στα μέσα Μαρτίου υπαγορεύθηκε από την αδυναμία της υπηρεσίας Δημόσια Υγεία Αγγλίας να διεκπεραιώνει την ιχνηλάτηση των επαφών περισσότερων των μόλις πέντε φορέων κάθε εβδομάδα.

Δημοσκόπηση της Opinium για λογαριασμό του Observer, εξάλλου, δείχνει ότι το 81% των ερωτηθέντων πιστεύει πως ο Ντόμινικ Κάμινγκς παραβίασε τους κανόνες του lockdown ταξιδεύοντας 400 χιλιόμετρα από το Λονδίνο στο Ντάραμ και μετά από μέρες άλλα 50 χιλιόμετρα από το Ντάραμ ως το Μπάρναρντ Καστλ.

Το 68% πιστεύει πως οφείλει να παραιτηθεί, άποψη που έχει και το 52% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος.

Δημοσίευμα των Sunday Times για το παρασκήνιο της αντίδρασης της Ντάουνινγκ Στριτ στην υπόθεση, αναφέρει ότι ο Μπόρις Τζόνσον ήταν εξοργισμένος με τον σύμβουλό του και τον υποχρέωσε να δώσει εξηγήσεις στους δημοσιογράφους την περασμένη Δευτέρα. Παρόλα αυτά, αν και γνώριζε ότι παίρνει ένα «τεράστιο» ρίσκο, δε σκέφτηκε σε καμία στιγμή την απομάκρυνσή του.

Η ίδια δημοσκόπηση δείχνει επίσης ότι το προβάδισμα των Συντηρητικών έναντι των Εργατικών έχει κατακρημνιστεί από 26% στα τέλη Μαρτίου σε μόλις 4% (43% έναντι 39%). Μέσα στην τελευταία εβδομάδα το προβάδισμα έχει μειωθεί κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες.

Μείωση καταγράφει και η δημοτικότητα του Μπόρις Τζόνσον. Από +6% την περασμένη εβδομάδα, το ποσοστό δημοφιλίας του έχει πέσει στο -5%.

Δεύτερη δημοσκόπηση, από την Deltapoll για τη Mail on Sunday, δείχνει τη διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων μειωμένη στο 5% υπέρ των Συντηρητικών (43%-38%).

Πριν από έναν μήνα η διαφορά ήταν στο 19% και πριν από μία εβδομάδα στο 10%.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από Δευτέρα θα αρχίσουν σταδιακά να επιτρέπονται οι αθλητικές εκδηλώσεις κεκλεισμένων των θυρών, ενώ επίσης από Δευτέρα θα επιτρέπεται η υπό αυστηρές οδηγίες για τήρηση αποστάσεων έξοδος από το σπίτι για τα 2,2 εκατομμύρια των πιο ευπαθών πολιτών, που εδώ και δέκα εβδομάδες ζούσαν υπό απόλυτη απομόνωση.

Όπως επίσης είχε ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα, τη Δευτέρα ανοίγουν παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, η πρώτη και έκτη δημοτικού, επιτρέπονται οι συναθροίσεων των έξι ατόμων σε ανοιχτούς χώρους και επαναλειτουργούν υπαίθριες αγορές και εκθέσεις αυτοκινήτων.

Διαβάστε επίσης:

Καραγιάννης στη «Σ»: Σύντομα ανοίγουν γυμναστήρια, νηπιαγωγεία και άλλοι χώροι

Λ/σος: Καρέ καρέ η επίθεση καρχαρία σε χελώνα-Τι αναφέρει το Τμ.Αλιείας (vid)

Κατήγγειλε από εστιατόρια μέχρι παιδότοπο η Αστυνομία για τα διατάγματα

Οργή λαού στις ΗΠΑ για τη δολοφονία Φλόιντ: Επεισόδια και καταστροφές (vids)

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα