Brexit: Υπό απειλή θέσεις ακαδημαϊκών

Έκθεση βρετανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προειδοποιεί ότι αν, ενόψει του Brexit, δεν εξασφαλιστούν έως το τέλος του έτους, έστω μονομερώς, τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, τότε τα βρετανικά πανεπιστήμια θα αντιμετωπίσουν φυγή μελών προσωπικού που είναι υπήκοοι άλλων κρατών-μελών της ΕΕ.

Η αβεβαιότητα που επικρατεί θα οδηγήσει στο φαινόμενο του λεγόμενου ‘brain drain’ που θα είναι επιζήμιο για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, αναφέρει η έκθεση της Επιτροπής Εκπαίδευσης της Βουλής

των Κοινοτήτων.

«Θα είναι πλήγμα για τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των πανεπιστημίων μας», δήλωσε ο Πρόεδρος της επιτροπής, βουλευτής των Συντηρητικών Νιλ Καρμάικλ.

Η έκθεση σημειώνει ότι τα πανεπιστήμια συνεισφέρουν 73 δισεκατομμύρια λίρες το χρόνο στη βρετανική οικονομία. Αυτή τη στιγμή 127.000 φοιτητές από χώρες-μέλη της ΕΕ φοιτούν στα πανεπιστήμια της Βρετανίας.

Παράλληλα δε, οι βουλευτές μέλη της επιτροπής ζητούν την εξαίρεση των αλλοδαπών φοιτητών από τον υπολογισμό του αριθμού των μεταναστών στη Βρετανία, μία κίνηση την οποία απορρίπτει η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Η κα Μέι έχει πει ότι θέλει «βιώσιμο» ετήσιο καθαρό αριθμό μεταναστών στη Βρετανία, προσδιορίζοντας τον αριθμό αυτό σε δεκάδες χιλιάδες. Τα στοιχεία για το 2016 δείχνουν ότι ο καθαρός αριθμός των μεταναστών στη Βρετανία ήταν 273.000.

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση ετοιμάζει πρόταση προς ψήφιση στο κοινοβούλιο που θα ανατρέπει παλαιότερη υπόδειξη της Βουλής των Λόρδων υπέρ της εξαίρεσης των ξένων φοιτητών από τον υπολογισμό των μεταναστών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα