Brexit:Κρίσιμη βδομάδα–Πώς η Βουλή "θωρακίζει" Κύπριους φοιτητές

Είναι κρίσιμο να αποφευχθεί ένα άτακτο Brexit δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι σε συνέντευξη που παραχώρησε στον γερμανικό όμιλο εφημερίδων Funke, σημειώνοντας ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ μπορεί να καθυστερήσει το πολύ για λίγες εβδομάδες.

Η Βρετανία είναι προγραμματισμένο να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου, με την βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να καλεί την Παρασκευή την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει «άλλη μια προσπάθεια» για να αρθεί το αδιέξοδο στις συνομιλίες και να επιτραπεί τελικά η υιοθέτηση της συμφωνίας διαζυγίου την ερχόμενη Τρίτη,

στη διάρκεια μιας κρίσιμης ψηφοφορίας στο βρετανικό κοινοβούλιο.

«Είναι πλέον ένα ζήτημα να αποτραπεί το μεγαλύτερο από όλα τα λάθη – ένα χαοτικό Brexit χωρίς κανονισμένες συμβατικές ρυθμίσεις» τόνισε ο Ταγιάνι στην συνέντευξή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Μια αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία (no-deal Brexit) θα είναι μια καταστροφή για την βρετανική οικονομία και θα βλάψει επίσης την Ένωση, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σημειώνοντας ότι θα ήταν χαρούμενος αν η Βρετανία παρέμενε στο μπλοκ.

Όπως τόνισε, η διατύπωση της πολιτικής διακήρυξης για το Brexit ενδέχεται να είναι ελαφρώς πιο σαφής, αλλά απέκλεισε αλλαγές στη Συμφωνία Αποχώρησης, ειδικά στο ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η ημερομηνία αποχώρησης μπορεί να μετατεθεί το πολύ για λίγες εβδομάδες, από το τέλος Μαρτίου στις αρχές Ιουλίου το μέγιστο», δήλωσε.

Ο Ταγιάνι επισήμανε ότι η Βρετανία θα χρειαστεί να αιτιολογήσει μια αναβολή του Brexit, όπως να επιθυμεί να αξιοποιήσει τον επιπλέον χρόνο για να διεξαγάγει νέες εκλογές ή ένα νέο δημοψήφισμα.

«Αποφάσισαν να αποχωρήσουν – είναι δικό τους πρόβλημα, όχι δικό μας», είπε χαρακτηριστικά.

Κύπρος: Οι συνέπειες στην Παιδεία από οποιαδήποτε μορφή Brexit

Τρέχουν για να προλάβουν κυβέρνηση και Βουλή τις συνέπειες στην Παιδεία από οποιαδήποτε μορφή Brexit. Στην Ολομέλεια της ερχόμενης Παρασκευής οδηγούνται δύο νομοθετικές ρυθμίσεις. Σχετικό είναι το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου του ΣΙΓΜΑ, Λεόντιου Χριστοδούλου, το οποίο προβλήθηκε στις 8 Μαρτίου.

Οι δυο νομοθετικές ρυθμίσεις αφορούν

- Ρύθμιση της νομοθεσίας για το Φορέα διασφάλισης της ποιότητας τριτοβάθμιων ιδρυμάτων.
- Ρύθμιση της γενικής νομοθεσίας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο.

Τα δυο κείμενα, που ήδη τυγχάνουν νομοτεχνικού ελέγχου ρυθμίζουν ιδιαίτερα τη διάσταση των ''franchies'', καθώς αναμένεται να επηρεαστούν περίπου 5.500 χιλιάδες φοιτητές.

'' Ειδικά για τα franchise αριθμός φοιτητών στην Κύπρο λαμβάνουν από το τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Κύπρο διπλώματα Αγγλικών πανεπιστημίων στη βάση εγκεκριμένων προγραμμάτων και συμφωνιών. Η νομοθεσία θα πάσχει'', είπε σε χθεσινές του δηλώσεις από την Βουλή ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας.

Ανεξαρτήτως μορφής εξόδου η παραχώρηση τέτοιων τίτλων σπουδών δεν θα είναι συμβατή στη βάση της κυπριακής νομοθεσίας.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο φοιτούν περίπου 10.500 χιλιάδες Κύπριοι και αρκετά καίρια ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα:

- ΔΙΔΑΚΤΡΑ

Ποια θα είναι η πορεία των διδάκτρων, αφού σήμερα με βάση το καθεστώς του κράτους μέλους οι Κύπριοι Φοιτητές απολαμβάνουν της αρχής της ισότητας μεταξύ Βρετανών και Ευρωπαίων Πολιτών;

- ERASMUS

Σε ποιο βαθμό θα γίνεται η χρηματοδότηση των προγραμμάτων erasmus και από ποιους;

- ΔΑΝΕΙΑ

Πώς θα γίνεται η αποπληρωμή των δανείων που σύναψαν Κύπριοι φοιτητές σε τραπεζικά ιδρύματα της Βρετανίας;

Πριν οι δυο νομοθετικές ρυθμίσεις οδηγηθούν στην Ολομέλεια για ψήφιση, θα προηγηθεί την ερχόμενη Τετάρτη εκ νέου συνεδρία της επιτροπής παιδείας στην παρουσία φοιτητών.

Keywords
Τυχαία Θέματα