ΠτΔ: Μεριμνούμε για τη συνεχή στήριξη των εγκλωβισμένων

Ως Κυβέρνηση, με απόλυτη ευγνωμοσύνη και έχοντας πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι εγκλωβισμένοι κάτοικοι των κατεχομένων εδαφών μας, μεριμνούμε για τη συνεχή τους στήριξη, λαμβάνοντας συγκεκριμένα μέτρα και επιδιώκοντας να κρατήσουμε ζωντανή τη χερσόνησο, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε ομιλία του, σε εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο για τα «100χρονα του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου», ο Πρόεδρος τόνισε ότι "δεν θα δεχθούμε

με κανένα τρόπο τις μεθόδους του κατοχικού καθεστώτος", διαβεβαιώνοντας ότι θα είμαστε στο πλευρό των εγκλωβισμένων μας μέχρι που να δούμε να δικαιώνονται οι προσπάθειες για αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

"Πλανώνται πλάνη οικτρά", σημείωσε, όλοι όσοι θεωρούν πως θα αφήσουμε εκτεθειμένους τους εγκλωβισμένους μας, όποιοι δασμοί και αν επιβληθούν με την αντίληψη αυτών που τους επέβαλαν.

Οι μαθητές του Ριζοκαρπάσου, το εκπαιδευτικό προσωπικό, οι κληρικοί αλλά και το σύνολο των εγκλωβισμένων μας, είπε, επιλέγουν συνειδητά να παραμείνουν ριζωμένοι και αφοσιωμένοι στα ιδανικά και τις αξίες της ρίζας τους.

"Υπομένοντας με καρτερία, ψυχικό σθένος και αξιοπρέπεια τα προβλήματα και τις στερήσεις της κατοχής, ανάγονται σε σύμβολα ηρωισμού και εθνικής υπερηφάνειας. Με την ηρωική τους αντίσταση, αναδείχθηκαν σε θεματοφύλακες των κατεχόμενων περιοχών, διατρανώνοντας με την υπομονή, την επιμονή, τη δύναμη και την πίστη τους, την αταλάντευτη θέληση του λαού μας για επιβίωση και δικαίωση του τόπου μας", πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι ύστερα από σχετική απόφαση και ικανοποιώντας το διαχρονικό αίτημα των εγκλωβισμένων αλλά και επιτελώντας το ελάχιστο οφειλόμενο μας χρέος απέναντι τους, έχει εξαγγελθεί σχέδιο για επιδιόρθωση των κατοικιών των εγκλωβισμένων στην Καρπασία και στα μαρωνίτικα χωριά. Η απόφαση συμπεριλαμβάνει επιδιορθώσεις κατά περίσταση οικιών νέων ζευγαριών που θα επανεγκατασταθούν ή επανεγκαταστάθηκαν στα εγκλωβισμένα χωριά μας. Η υλοποίηση των έργων αναμένεται να ξεκινήσει πριν το τέλος του 2017.

Είπε ακόμη ότι έχουν συμπεριληφθεί στους δικαιούχους για δωρεάν νοσήλια στα κρατικά νοσηλευτήρια όλοι οι εγκλωβισμένοι.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι αποφασίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο η αύξηση του ποσού επιδότησης εγκλωβισμένων γεωκτηνοτρόφων, από τις 700 χιλιάδες στις 950 χιλιάδες. Η απόφαση αφορά όλους τους εγκλωβισμένους, ενώ το ποσό περιλαμβάνει και επιπλέον επιδότηση σε ηλιακά νέους γεωργούς κάτω των 45 ετών, καθώς και αλιείς.

Ακόμη ανέφερε ότι έχει εγκριθεί σχέδιο επιδότησης άλλων δραστηριοτήτων των εγκλωβισμένων, που αφορά στην παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων ενώ παράλληλα, αποφασίστηκε η διάθεση κονδυλίου ύψους 100 χιλ. ευρώ για επιδιορθωτικές εργασίες στο Ναό του Άγιου Συνεσίου στο Ριζοκάρπασο, ενός Ναού, ο οποίος από το 1974 βρίσκεται εν ενεργεία για τις λειτουργικές και εκκλησιαστικές ανάγκες των εγκλωβισμένων.

Αντιλαμβανόμενος την αγωνία και τις ανησυχίες του λαού της Καρπασίας για την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού στην πατρώα γη, είπε ο Πρόεδρος, επιθυμώ να επαναλάβω πως η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος παραμένει πρώτη και ύψιστη προτεραιότητά μας.

Αυτό που επιδιώκουμε, σημείωσε, είναι να επιτύχουμε εκείνη τη λύση για το Κυπριακό ζήτημα, μέσα από την οποία θα δημιουργείται ένα κράτος με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων.

"Ένα σύγχρονο κράτος το οποίο θα δομεί τη λειτουργία του σε μία λύση που θα ανταποκρίνεται στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του κεκτημένου της ΕΕ, δοθέντος ότι η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της, ένα κράτος του οποίου το σύνολο των νομίμων πολιτών του θα μπορεί μέσα σε συνθήκες ασφάλειας να ευημερεί απαλλαγμένο από τις όποιες εγγυήσεις, από τα όποια επεμβατικά δικαιώματα, από την όποια παρουσία κατοχικού ή άλλως πως όπως και αν ονομάζεται τουρκικού στρατού", πρόσθεσε.

Αυτό που θέλουμε, συνέχισε, είναι να δημιουργήσουμε συνθήκες όπου δεν θα υπάρχουν εγκλωβισμένοι και με λιγότερα δικαιώματα πολίτες.

Αυτό που επιδιώκουμε, πρόσθεσε, είναι να δημιουργήσουμε πραγματικές συνθήκες ειρηνικής συμβίωσης προκειμένου να υπάρχει προοπτική και μέλλον για αυτά τα παιδιά που σήμερα παραμένουν στην Καρπασία και όλους τους νέους, να γίνει κατανοητό από όλους πως δεν μπορεί να υπάρχουν ευρωπαϊκά κράτη δύο ταχυτήτων ή ευρωπαϊκά κράτη με διαφορετικούς χειρισμούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Καταβάλαμε κάθε προσπάθεια, είπε, προκειμένου να επιτύχουμε κατά την τελευταία σύνοδο για την Κύπρο μια λύση που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από τους Ελληνοκύπριους, υποβάλαμε προτάσεις που δεν υπερέβησαν από τη μια τα όρια των υποχωρήσεων αλλά από την άλλη δημιουργούσε αν πραγματικά υπήρχε η βούληση για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού να το πετύχουμε - αυτό που ζητήσαμε και είχε γίνει κατανοητό και από τον ΓΓ είναι ότι δεν μπορεί ένα αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων ή μόνιμης παρουσίας κατοχικού στρατού να δημιουργεί συνθήκες που θα επέτρεπαν στον καθένα να νιώθει την ασφάλεια.

Συμμεριζόμαστε και αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες των συμπατριωτών μας, αλλά την ίδια ώρα, σημείωσε, δεν αγνοούμε τις έγνοιες και τις προσδοκίες και τις δίκαιες αξιώσεις των Ελληνοκυπρίων συμπατριωτών μας.

Είναι αδιανόητο, είπε, κάποιοι να νομίζουν ότι μέσα από ετεροβαρείς συμφωνίες είναι δυνατόν να δημιουργηθούν οι συνθήκες που να επιτρέψουν να λειτουργήσει ένα κράτος όπως όλοι το θέλουμε προσδοκούμε και αναμένουμε. Είναι αδιανόητο, συνέχισε, να πιστεύουν κάποιοι πως μπορεί να δημιουργούνται συνθήκες μέσα από το επιχείρημα της πολιτικής ισότητας που να δίνουν δικαιώματα περισσότερα σε εκείνους που αποτελούν τη λιγότερη πληθυσμιακά κοινότητα." Άλλο είναι η πολιτική και άλλο η αριθμητική ισότητα και είναι αυτό που προσπαθήσαμε να διαμηνύσουμε στους συνομιλητές μας όπως πράξαμε και ‘όταν παράνομα, αδικαιολόγητα και μέσα από πολιτικές που αποδεικνύουν ποιοι ήταν στο Κραν Μοντανά οι αδιάλλακτοι", πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στους λεγόμενους δασμούς που επέβαλε το κατοχικό καθεστώς γιατί τάχα δεν υπάρχουν εγκλωβισμένοι, είπε ότι "Και προς τον ΓΓ και προς τα Μόνιμα Μέλη του ΣΑ και προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας, και προς τη Μόσχα και προς τη Νέα Υόρκη όταν ήμουν πρόσφατα, προς την Αμερικανική Κυβέρνηση, και όχι μόνον, αλλά και προς όσους θα έχω την ευκαιρία μέχρι της εξάντλησης της θητείας μου να συναντήσω, και θα είναι πολλές οι συναντήσεις, να διαβιβάσω, το απαράδεκτο των όσων συμβαίνουν και των όσων έχουν καταγραφεί".

Είμαι βέβαιος ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες, συνέχισε, όλες οι πολιτικές δυνάμεις – και καμιά δεν υστερεί σε πατριωτισμό – θα μείνουμε ενωμένες ανεξάρτητα των όποιων απόψεων ή διαφωνιών ή κριτικών, προκειμένου να πετύχουμε αυτό που ο λαός θέλει.

Τιμώντας φέτος, το Έτος Καρπασίας- Έτος Ριζοκαρπάσου, έτσι όπως ορίστηκε να είναι το 2017, είπε ο Πρόεδρος τιμούμε την ιστορία και την προσφορά της Χερσονήσου στην παιδεία, τον πολιτισμό και την πατρίδα και αναλογιζόμαστε το δικό μας χρέος απέναντι στην ιστορία και τον τόπο μας.

Χαίρομαι πραγματικά, είπε ο Πρόεδρος, διότι ύστερα από τις προσπάθειες, την ορθή λειτουργία της τεχνικής επιτροπής έγινε κατορθωτή η αποκατάσταση της Ιεράς Μονής του Αποστόλου Ανδρέα. Και εύχομαι να γίνει κατορθωτή η αποκατάσταση πολλών άλλων από τις εκκλησιές και τους ναούς μας, εκεί όπου καταθέσαμε την πίστη και την προσδοκία μας στον Θεό να μας αξιώσει να δούμε επιτέλους να πραγματώνονται τα όνειρα μας.

Αναγνωρίζοντας την παιδεία ως το θεμέλιο λίθο της γενικής ανάπτυξης ενός τόπου, σημείωσε, η Ιερά Μονή Αποστόλου Ανδρέα πήρε την απόφαση της δημιουργίας το 1917 Ανωτέρας Πρακτικής Σχολής στο Ριζοκάρπασο.

Η απόφαση της αυτή, συνέχισε, αποδείχθηκε ιστορική. αφού το εκπαιδευτήριο από της ιδρύσεως του και μέσα από την πολυσήμαντη πορεία του αναδείχθηκε στο σύμβολο-προπύργιο των υψηλών ιδεωδών και των περήφανων φρονημάτων του Κυπριακού Ελληνισμού.

Ιδιαίτερα, σημείωσε, μετά την επίτευξη της επαναλειτουργίας του το Σεπτέμβριο του 2004, ύστερα και από τον αγώνα που δόθηκε σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο και όπως άλλωστε προβλέπεται και από τη συμφωνία της Τρίτης Βιέννης, αναδείχθηκε παράλληλα η κιβωτός μέσα στην οποία διαφυλάχθηκε ο πολιτισμός, η ελληνική παιδεία, η χριστιανική πίστη και η εθνική μας ταυτότητα στην κατεχόμενη μας πατρίδα μας.

Αναμφίβολα, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, το Ελληνικό Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου, μαζί με το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό, συμπυκνώνοντας όλα τα ιδεώδη του Κυπριακού Ελληνισμού και διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο για τη φυσική και εθνική επιβίωση του, αποτελούν μέρος της ιστορικής μας συνείδησης, για αυτό και έχουμε χρέος να αναδείξουμε τον ρόλο τους και να παλέψουμε για την επιβίωση και τη συνέχιση της λειτουργίας τους.

Έκανε ιδιαίτερη μνεία στον αείμνηστο οικονόμο της Μονής Ιωσήφ και τον τότε πρόεδρο της σχολικής κοινοτικής επιτροπείας Σολωμό Φαλά που αποτέλεσε την πρώτη επιτροπή της σχολής, στον πρώτο διευθυντή της Μιχαήλ Κούμα και σε όλους τους άλλους εκπαιδευτικούς της σχολής που προσφέρουν μέχρι και σήμερα τις ανεκτίμητες υπηρεσίες τους.

Επαίνεσε τον Επίσκοπο Καρπασίας Χριστόφορο και τον "σεβαστό ιερέα, ένα ζωντανό ήρωα", Ζαχαρία και τους άλλους που επιτελούν ένα σημαντικό έργο για τον αγώνα που δίνουμε καθώς και στους κοινοτάρχες της περιοχής.

Διαβεβαίωσε τέλος ότι "θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους να διεκδικούμε ανθρώπινες συνθήκες για όσο παραμένει άλυτο το Κυπριακό και για τα ανθρώπινα δικαιώματα αν θα υπάρξει λύση που θα ανταποκρίνεται σε αυτά που όλοι επιθυμούμε, να έχουμε μια πατρίδα ελεύθερη με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις ευρωπαϊκές αξίες".

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη όλων των Ριζοκαρπασιτών που έδωσαν την ζωή τους για την πατρίδα.

Σε χαιρετισμό του, ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου ανέφερε ότι το Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου αποτελεί ένα πραγματικό σύμβολο που στέκει αγέρωχο δίπλα από την Ιερά Μονή του Αποστόλου Ανδρέα, στη χερσόνησο των Αγίων και των Μαρτύρων της Καρπασίας, δείχνοντας και σε μας όλους το δρόμο του ιερού καθήκοντος προς την πατρίδα.

Ο Επίτροπος απευθυνόμενους στους παρευρισκόμενους εγκλωβισμένους ανέφερε ότι νοιώθει πως τίποτα δεν μπορεί να κάμψει το ηθικό και την ελπίδα τους για μια Κύπρο ελεύθερη, για όλους τους κατοίκους της.

"Ζήσατε πέτρινα χρόνια σε δύσκολες εποχές μετά την εισβολή. Παίρνουμε διδάγματα από εσάς δύναμη και ελπίδα για την συνέχιση αυτού του αγώνα. Ούτε οι ψευδοδασμοί, ούτε η απαγόρευση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ούτε η λογοκρισία των βιβλίων ούτε η παρεμπόδιση εκπαιδευτικών θα κάμψει το ηθικό σας", ανέφερε.

Ο κ. Φωτίου είπε ότι τιμώντας τα 100χρονα του Ελληνικού Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου δεν μπορεί παρά να αφουγκραζόμαστε τις φωνές των πατέρων και των άλλων προγόνων μας και να ενδυναμώνουμε την πίστη μας προς τις αρχές και τις αξίες οι οποίες μας ενώνουν με τις ρίζες, τις παραδόσεις και την ιστορία μας.

"Σίγουρα η σημερινή εκδήλωση στέλνει πολλαπλά μηνύματα που, όταν τελειώσουν οι λέξεις, θα συνεχίσουν να ηχούν ως αντίλαλοι στην καρδιά του καθενός μας", κατέληξε ο Επίτροπος.

Σε χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας Νίκος Φαλάς είπε ότι ένας αιώνας λειτουργίας του πνευματικού φάρου του Ελληνικού Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου δημιούργησε ιστορία και χάραξε την πορεία του μέλλοντος για χιλιάδες Ριζοκαρπασίτες και άλλους, οι οποίοι διέπρεψαν σε όλους τους τομείς της ζωής, στα γράμματα και τις τέχνες, τις επιστήμες και τις επιχειρήσεις, τον αθλητισμό και πολιτισμό, άξια τέκνα της κοινωνίας, της προσφοράς προς την πατρίδα, στον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία.

Ακολούθησε αναφορά στην ιστορική διαδρομή του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου, φωτογραφική προβολή και καλλιτεχνικό πρόγραμμα από μαθητές.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα