COVID-19 - Ενημέρωση και Σχέδιο Δράσης Δήμου Αγίας Νάπας

Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την εμφάνιση πρόσθετων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού COVID–19 στην Κύπρο καθώς και τις διαστάσεις της μετάδοσης του παγκοσμίως, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγίας Νάπας αποφάσισε  όπως προχωρήσει σε ετοιμασία Σχεδίου Δράσης.

Σκοπός του Σχεδίου Δράσης η πρόληψη και η αποτροπή της μετάδοσης, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες που δίνονται από το Υπουργείο Υγείας,  αλλά και η προετοιμασία

για αντιμετώπιση πιθανών συμβάντων, καθώς επίσης και για την καθοδήγηση του προσωπικού του Δήμου (Δημοτικό Μέγαρο, Συμβούλιο Αποχετεύσεων Αγίας Νάπας, Κοινοτικό Νηπιαγωγείο, Δημοτικό Μουσείο Θάλασσα, Ανοικτό Σχολείο Αγίας Νάπας) και των Δημοτών σε διάφορα ερωτήματα.

Χωρίς πανικό και με υπευθυνότητα ο καθένας από εμάς χρειάζεται να αναλάβει το δικό του μερίδιο ευθύνης για την προστασία τόσο του ιδίου, όσο και των υπόλοιπων συνανθρώπων μας, ειδικά των ευάλωτων ομάδων. Προληπτικά μέτρα και προσωπική υγιεινή του καθενός πρέπει να μας απασχολήσουν για την καλύτερη αντιμετώπιση της επιδημίας.

Ενημερώνεστε ότι σε συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου για την διαχείριση του ζητήματος καταρτίστηκε Επιτροπή Παρακολούθησης και Διαχείρισης Περιστατικών, σχετικά με το νέο κορωνοϊό COVID–19 εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αγίας Νάπας, η οποία αποτελείται από:

α) Τα Δημοτικά Μέλη της Επιτροπής Ευημερίας, Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος του Δήμου Αγίας Νάπας: Πρόεδρος: Αναστασία Τσοκκή Κουμή, Μέλη: Παναγιώτης Μάρκου, Αιμιλία Ευαγγέλου Ξύδια.

β) Τους Τμηματάρχες του Δήμου: Αν. Δημοτικό Γραμματέα/Δημοτικό Μηχανικό, Δημοτικό Ταμία, Πολιτιστική Λειτουργό, Ανώτερη Γραμματειακό Λειτουργό, Επιθεωρητή Παραλιών,  Υπεύθυνο Καθαριότητας, Υγιειονομικό Επιθεωρητή και

γ) Τον Υπεύθυνο Υγείας και Ασφάλειας του Δήμου - Τεχνικό Επιθεωρητή του Δήμου

Υπεύθυνη Συντονίστρια της Επιτροπής Παρακολούθησης και Διαχείρισης Κρίσης εντός του Δήμου Αγίας Νάπας ορίστηκε η Υγειονομικός Επιθεωρητής του Δήμου.

Στις εκάστοτε συνεδρίες της Επιτροπής Παρακολούθησης και Διαχείρισης περιστατικών σχετικά με το νέο κορωνοϊό COVID–19 θα Προεδρεύει ο Δήμαρχος και εν απουσία του η Πρόεδρος της Επιτροπής Ευημερίας, Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος του Δήμου Αγίας Νάπας. 

Στην συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

1. Τοποθέτηση αντισηπτικών σε όλους τους χώρους υγιεινής και άλλους κοινόχρηστους χώρους του χώρου εργασίας του προσωπικού. Στον σύνδεσμο μπορείτε να δείτε βίντεο μικρής διάρκειας για το σωστό πλύσιμο των χεριών με αντισηπτικό. Επίσης, με αντισηπτικό έχει εφοδιαστεί κάθε υπηρεσιακό όχημα του εργατικού προσωπικού του Δήμου Αγίας Νάπας.

2. Αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος σε όλα τα υπηρεσιακά email του υπαλληλικού προσωπικού του Δήμου για ενημέρωση: COVID 19 - Ενημέρωση και Σχέδιο Δράσης Δήμου Αγίας Νάπας.

3. Εκτύπωση έντυπου υλικού, για ενημέρωση των Δημοτών και του εργατικού προσωπικού του Δήμου: COVID 19 - Ενημέρωση και Σχέδιο Δράσης Δήμου Αγίας Νάπας.

4. Ενημέρωση της ιστοσελίδας του Δήμου με θέμα: COVID 19 - Ενημέρωση και Σχέδιο Δράσης Δήμου Αγίας Νάπας με χρήσιμες πληροφορίες και ενημέρωση για τα τελευταία νέα επί του θέματος. Συγκεκριμένα, η ιστοσελίδα θα παραπέμπει στα ακόλουθα:

Α. Ανάρτηση κειμένου με την μορφή ερωτήσεων απαντήσεων σχετικά με τον νέο κορωνοϊό. Στο κείμενο αυτό απαντώνται ερωτήσεις σε σχέση με την επιδημία, τα ταξίδια αυτή την περίοδο κ.ά.

Για περισσότερη ενημέρωση παρατίθενται σύνδεσμοι με τις πιο κάτω ιστοσελίδες:

B. Υπουργείο Υγείας

Γ. Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Δ. Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ε. ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control)

ΣΤ. Ταξιδιωτικές Οδηγίες και έκτακτες ανακοινώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με τον COVID-19

Ζ. Ιστοσελίδα Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Ελλάδας

Η. Ιστοσελίδα Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Ηνωμένου Βασιλείου (PHE)

Παροχή πληροφοριών σχετικά με τον κορωνοϊο μπορείτε να λαμβάνετε και από το τηλεφωνικό κέντρο 1450, το οποίο λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως και είναι στην διάθεση των πολιτών.

3. Τηλέφωνα Επικοινωνίας Δήμου Αγίας Νάπας:

Υγιειονομική Υπηρεσία: 23816320, 97647699Πολιτιστική Υπηρεσία: 23816307, 99454677

Το κείμενο για τις Ερωτήσεις – Απαντήσεις για τον  COVID-19 που ακολουθεί αποτελεί την πρόσφατη έκδοση του Υπουργείου Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ημερομηνίας 5 Μαρτίου 2020.

Τονίζεται ότι, καθώς η επιδημία εξελίσσεται, οι πληροφορίες ενδέχεται να αλλάζουν. Συνιστάται όπως παρακολουθείτε τις εξελίξεις και ενημερώνεστε από τις επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας, οι οποίες αναρτώνται στην ειδική ιστοσελίδα του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών στην διεύθυνση www.pio.gov.cy/coronavirus

Ερωτήσεις – Απαντήσεις για τον νέο κορωνοϊο COVID -19

Oι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας εξέδωσαν το ακόλουθο διαφωτιστικό-ενημερωτικό υλικό με ερωτήσεις και απαντήσεις για τον νέο κορωνοϊό Covid-19:

1.  Τι είναι κορωνοϊοί;

Οι κορωνοϊοί είναι μια μεγάλη οικογένεια ιών που μπορούν να προκαλέσουν λοίμωξη σε ζώα και ανθρώπους. Στους ανθρώπους προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις, με ποικίλη σοβαρότητα. Εκτιμάται ότι οι κορωνοϊοί είναι υπεύθυνοι για ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των κοινών κρυολογημάτων σε ενήλικες και παιδιά.

2.  Τι είναι o νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2 και τι είναι COVID-19;

Ο νέος κορωνοϊός 2019-nCoV ονομάζεται τώρα SARS-CoV-2, ενώ η λοίμωξη που προκαλεί ονομάζεται COVID-19. O νέος αυτός ιός εμφανίστηκε στην Κίνα το Δεκέμβριο του 2019 και στην συνέχεια επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για νέο κορωνοϊό και είναι μέλος της ίδιας μεγάλης οικογένειας με τους προηγούμενους κορωνοϊούς SARS και MERS.

3.  Πώς μεταδίδεται ο νεός κορωνοϊός;

Η μετάδοση του ιού γίνεται από άτομο σε άτομο μέσω του αναπνευστικού, με σταγονίδια από την μύτη ή το στόμα, από άτομα που βήχουν ή φτερνίζονται. Για αυτό τον λόγο οι πιθανότητες μετάδοσης από κάποιο άτομο με συμπτώματα είναι περισσότερες. Η μετάδοση από ένα ασυμπτωματικό άτομο που μπορεί να φέρει τον ιό είναι πολύ χαμηλή. Χαμηλός είναι και ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού μέσω κοπράνων.

4.  Πόση είναι η περίοδος επώασης του νέου κορωνοϊού;

Η περίοδος επώασης του ιού είναι ο χρόνος από την στιγμή που μολύνεται κάποιος από τον ιό μέχρι την έναρξη των συμπτωμάτων της νόσου. Ο χρόνος αυτός κυμαίνεται από 1-14 ημέρες. 

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

1.  Ποια είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19;

Τα συνήθη συμπτώματα της νόσου είναι πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, ρινική καταρροή, δυσκολία αναπνοής και μυαλγίες. Οι ασθενείς μπορούν να παρουσιάσουν από απλό κρυολόγημα μέχρι ήπια, μέτρια ή σοβαρή λοίμωξη, συμπεριλαμβανομένης σοβαρής πνευμονίας, σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, σηψαιμία και σηπτικό σοκ.

2.  Ο νέος κορωνοϊός επηρεάζει μόνον τους ηλικιωμένους ή και άτομα νεότερης ηλικίας;

Άτομα όλων των ηλικιών μπορούν να μολυνθούν από τον νέο κορωνοϊό. Ηλικιωμένοι και άτομα με προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις φαίνεται να είναι πιο ευάλωτοι στην λοίμωξη από τον ιό.

3.  Πόσοι ασθενείς εμφανίζουν σοβαρή νόσο και ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο;

Οι περισσότεροι ασθενείς (περίπου το 80%) εμφανίζουν ήπια νόσο. Σοβαρή νόσο είναι πιθανότερο να εμφανίσουν τα άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (π.χ. ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθειες ή πνευμονοπάθειες). Σε περίπτωση βαρύτερης νόσησης, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει σοβαρή πνευμονία και να χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο. Και σε αυτή την περίπτωση οι περισσότεροι  ασθενείς φαίνεται να θεραπεύονται χωρίς πολύ σοβαρές επιπλοκές. Να τονιστεί ότι το ποσοστό θνησιμότητας είναι χαμηλό και είναι περίπου 2%. 

4.  Πόσο πιθανόν είναι να μολυνθώ από τον νέο κορωνοϊό;

Κίνδυνος μόλυνσης υπάρχει εάν τις τελευταίες 14 μέρες έχετε ταξιδέψει σε χώρες με συνεχόμενη επιδημία στη κοινότητα ή έχετε έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο ή ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού.

5.  Υπάρχει θεραπεία για την λοίμωξη που προκαλείται από τον νέο κορωνοϊό;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία, επομένως η προσέγγιση που χρησιμοποιείται για την θεραπεία ασθενών με λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό είναι η αντιμετώπιση των κλινικών συμπτωμάτων. Η υποστηρικτική φροντίδα μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για τους ασθενείς αυτούς.

6.  Πότε πρέπει κάποιος να ελεγχθεί για COVID-19;

Εάν έχει οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: πυρετό, βήχα, δύσπνοια), με ή χωρίς ανάγκη νοσηλείας ΚΑΙ τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω επιδημιολογικά κριτήρια, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων:

Στενή επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊο SARS-CoV-2     ήΙστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες από τον SARS-CoV-2 περιοχές με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα. 

Κάθε ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλεται ΑΜΕΣΑ σε εργαστηριακό έλεγχο για τον ιό SARS-CoV-2.

7.  Πότε κάποιος πρέπει να υποβάλλεται σε εργαστηριακό έλεγχο για τον νέο κορωνοϊό;

Αν κάποιος πληρεί τα επιδημιολογικά και κλινικά κριτήρια (όπως αναφέρθηκε ερ. 6) θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με τον προσωπικό του ιατρό ή στο τηλεφωνικό κέντρο 1420. Εάν ο ιατρός σας ή οι επαγγελματίες υγείας στο 1420 πιστεύουν ότι υπάρχει ανάγκη για εργαστηριακή εξέταση θα σας ενημερώσει για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Στην Κύπρο ο εργαστηριακός έλεγχος γίνεται στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.  

ΠΡΟΛΗΨΗ

1.  Τι μπορώ να κάνω για να προστατευθώ και να αποτρέψω την εξάπλωση του ιού;

Πλένετε τα χέρια σας σε τακτά χρονικά διαστήματα με τρεχούμενο νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Στο σύνδεσμο μπορείτε να δείτε βίντεο μικρής διάρκειας για το σωστό πλύσιμο των χεριών με αντισηπτικό.Χρησιμοποιείτε αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα.Όταν βήχετε ή φτερνίζεστε χρησιμοποιείτε χαρτομάντηλα μιας χρήσης και πετάτε τα χρησιμοποιημένα χαρτομάντηλα σε κλειστό κάδο απορριμμάτων ή χρησιμοποιήστε το εσωτερικό του αγκώνα σας.Αποφύγετε την επαφή χεριών με το στόμα, την μύτη και τα μάτια σας.Κρατάτε απόσταση ενός μέτρου από ένα άτομο που φαίνεται να είναι άρρωστο με συμπτώματα γρίπης.Μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το COVID-19.

2.  Πρέπει να φορέσω μάσκα για να προστατεύσω τον εαυτό μου;  

Οι μάσκες προσώπου βοηθούν στην πρόληψη της περαιτέρω διάδοσης της λοίμωξης από ασθενείς στους άλλους γύρω τους. Δεν φαίνεται να είναι αποτελεσματικές στην προστασία αυτών που δεν έχουν μολυνθεί με τον ιό για αυτό δεν συνιστάται η χρήση της. Η χρήση μάσκας συστήνεται στους επαγγελματίες υγείας και στους ανθρώπους που φροντίζουν ασθενείς που έχουν προσληφθεί με τον ιό.

3.  Υπάρχει εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊου;

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν εμβόλια κατά των κορωνοϊών.

4.  Σε ποια άτομα συστήνεται κατοίκον περιορισμός;

Στα άτομα που έχουν ταξιδέψει τις τελευταίες 14 μέρες σε χώρες/επαρχίες με συνεχιζόμενη επιδημία στην κοινότητα και δεν έχουν εμφανίσει προς το παρόν κλινικά συμπτώματα. Οι χώρες/επαρχίες μπορούν να αλλάξουν ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας. Μπορείτε να ενημερώνεστε από το τηλε­φωνικό κέντρο 1420.

ΖΩΑ, ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΠΑΚΕΤΩΝ

1.  Μπορούν οι άνθρωποι να μολυνθούν από τα ζώα ή μπορεί κάποιος να μολυνθεί από το κατοικίδιο του;

Οι κορωνοϊοί είναι μεγάλη οικογένεια ιών και κάποιοι από αυτούς συναντώνται και στα ζώα. Σπάνια οι άνθρωποι μολύνονται με αυτούς τους ιούς.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα κατοικίδια ζώα όπως γάτες και σκύλοι μπορούν να μολυνθούν ή να μεταδώσουν τον νέο αυτό κορωνοϊό. (https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-coronaviruses)

2.  Είναι ασφαλές να λαμβάνω ένα πακέτο από μια περιοχή όπου έχει αναφερθεί COVID-19;

Η πιθανότητα μετάδοσης του ιού από άτομο που έχει τον ιό σε ένα πακέτο είναι χαμηλή, καθώς και ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού από ένα γράμμα ή πακέτο που έχει μετακινηθεί, ταξιδέψει και εκτεθεί σε διαφορετικές συνθήκες και θερμοκρασίες είναι εξίσου μικρός. (https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-coronaviruses)

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ

Υπουργείου Εξωτερικών για την Πανδημία Κορωνοϊού COVID19, ημερομηνίας14/3/2020 (με ισχύ από την 1ηπρωινή της 15ης Μαρτίου μέχρι και την 30η Μαρτίου 2020)

Σύσταση προς Κύπριους πολίτες: Αποφεύγετε εντελώς να ταξιδεύετε στο εξωτερικό, εκτός αν είναι απόλυτη ανάγκη.

Περίοδος ισχύος παρούσας οδηγίας: Από 15/3/2020, 01.00 ώρα Κύπρου (GMT+2), μέχρι και την 30/3/2020.

Υπό το φως της συνεχιζόμενης εξάπλωσης ανά το παγκόσμιο του κορωνοϊού COVID-19 και της κήρυξής του από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σε πανδημία, το Υπουργείο Εξωτερικών καλεί τους Κύπριους πολίτες να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό, εκτός σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπου κρίνεται απολύτως αναγκαίο.

Οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας που βρίσκονται προσωρινά ή διαμένουν εκτός Κύπρου, προτρέπονται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να παρακολουθούν τα τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης για τις εξελίξεις όσον αφορά τον COVID-19, να ακολουθούν τις σχετικές οδηγίες των αρχών της χώρας, να λαμβάνουν τα ατομικά μέτρα προστασίας και να ενημερώνουν τις κατά τόπους διαπιστευμένες Διπλωματικές Αποστολές της Δημοκρατίας για την εκεί παραμονή τους.

Οι Κύπριοι πολίτες που βρίσκονται ή προτίθενται να ταξιδεύσουν για οποιοδήποτε λόγο στο εξωτερικό ενθαρρύνονται όπως επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.oikade.gov.cy για εγγραφή στο σύστημα εθελοντικής εγγραφής στοιχείων Κυπρίων πολιτών ΟΙΚΑΔΕ.

Σχετικές ανακοινώσεις, δελτία τύπου, πληροφορίες και αναλυτικές οδηγίες που έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Υγείας και άλλα συναρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες της Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων διευκρινιστικών οδηγιών του Υπουργείου Εσωτερικών για αποδεικτικά έγγραφα εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία, είναι διαθέσιμα στην ειδική ιστοσελίδα που έχει δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό, στη διεύθυνση https://www.pio.gov.cy/coronavirus/.

Σημειώνεται ότι από την 1η πρωινή της 15ης Μαρτίου και για περίοδο 15 ημερών σε πρώτη φάση, απαγορεύεται η είσοδος στην Κύπρο οποιουδήποτε πολίτη – ανεξαρτήτως υπηκοότητας – που δεν εμπίπτει στις πιο κάτω κατηγορίες:

➢ Κύπριοι πολίτες

➢ Νόμιμα διαμένοντες στην Κυπριακή Δημοκρατία.

➢ Ευρωπαίοι υπήκοοι ή υπήκοοι τρίτων χωρών που εργάζονται στη Δημοκρατία.

➢ Υπήκοοι χωρών που ευρίσκονται σε εντεταλμένη διπλωματική υπηρεσία ή αποστολή, δυνάμει διμερών ή διεθνών συμβάσεων.

➢ Ευρωπαίοι υπήκοοι ή υπήκοοι τρίτων χωρών που φοιτούν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

➢ Μεμονωμένες περιπτώσεις Ευρωπαίων υπηκόων ή υπηκόων από τρίτες χώρες για αναπόφευκτες επαγγελματικές υποχρεώσεις, νοουμένου ότι έχει εξασφαλιστεί σχετική άδεια από το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο.

Επισημαίνεται ότι όλοι οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν στην Κύπρο προερχόμενοι από ή έχοντας ταξιδέψει τις τελευταίες 14 μέρες πριν από την επιστροφή τους στην Επαρχία Hubeiτης Κίνας, στην Ιταλία, το Ιράν και την Δημοκρατία της Κορέας θα τίθενται σε περιορισμό, υπό ιατρική παρακολούθηση, για περίοδο 14 ημερών με την είσοδό τους στη Δημοκρατία.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, θα έχουν υποχρέωση να παραμένουν απαραίτητα σε αυτό-περιορισμό και αυτό-παρακολούθηση για περίοδο 14 ημερών και θα πρέπει να επικοινωνούν με τις αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας εάν εκδηλώσουν συμπτωματολογία.

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οι Κύπριοι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν στα κάτωθι τηλέφωνα:

➢Διπλωματικές Αποστολές της Κυπριακής Δημοκρατίας στο εξωτερικό:

Με τις κατά τόπους Διπλωματικές Αποστολές της Δημοκρατίας για παροχή προξενικής αρωγής. Τα στοιχεία επικοινωνίας των Διπλωματικών Αποστολών της Δημοκρατίας στο εξωτερικό είναι προσβάσιμα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών www.mfa.gov.cy και συγκεκριμένα στον πιο κάτω σύνδεσμο:

http://www.mfa.gov.cy/mfa/mfa2016.nsf/mfa50_gr/mfa50_gr?OpenDocument

➢Τμήμα Προξενικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ:+35 7 22651113 (08:30–15:00, Δευτέρα -Παρασκευή)

➢Λειτουργός Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών (ΥΠΕΞ):+35 7 99660129 (μόνο σε περιπτώσεις εκτός ωρών εργασίας*)

➢Τμήμα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ:+35 7 22801000 (24/7)

* Η τηλεφωνική γραμμή του Λειτουργού Υπηρεσίας είναι διαθέσιμη εκτός ωρών γραφείου και αποσκοπεί στην παροχή βοήθειας σε περιπτώσεις επειγόντων περιστατικών. Για ερωτήσεις που δεν είναι επείγουσας φύσεως, παρακαλείστε όπως επικοινωνήσετε με την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου, κατά τις συνήθεις ώρες εργασίας μέσω του κεντρικού τηλ. +357 22-651000

Keywords
ενημερωση, σχεδιο, το φως, εμφάνιση, κυπρος, email, νέα, european, gov, σοκ, επηρεάζει, ζωα, https, ισχύ, gmt+2, φως, τίθενται, http, τηλ, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, ομαδα διας, καθαρα δευτερα, ελλαδα, βιντεο, χωρες, αδεια, βηχας, δημοκρατια, ζωα, θαλασσα, θεμα, ιατρικη, ιος, ιραν, ιταλια, κινα, κυπρου, περιοδος, πνευμονια, φως, ωρα, email, ατομο, γατες, γινεται, γραμμα, δευτερα, διευθυνση, δειτε, εγγραφα, εγγραφη, υπαρχει, εμβολια, αιμιλια, εμβολιο, εμφάνιση, εξελιξη, επηρεάζει, εσωτερικων, υπηρεσια, υπηρεσιες, ιων, κειμενο, κρυολογημα, λοιμωξη, λογο, ματια, μορφη, μπορειτε, μυτη, νερο, νηπιαγωγειο, ξυδια, ομαδα, παντα, οικογενεια, οχημα, παιδια, πιθανοτητες, πυρετος, σαπουνι, συγκεκριμενα, συνεχεια, σηψαιμια, σκυλοι, σοκ, στομα, σχολειο, ταξιδια, τελευταια νεα, τίθενται, τηλ, το φως, υπουργειο υγειας, συμπτωματα, υπουργειο εξωτερικων, ισχύ, χρονος, χρονικα, ωρες, βηχα, δημοτικα, ερωτησεις, gov, https, ιδιαιτερα, υπουργειο, κλειστο, νοσοκομειο, οξεια, πακετο, πληροφοριες, σωστο, υγειας, υλικο, χερια
Τυχαία Θέματα