CYPRRONETWORK: Αυτές είναι οι προκλήσεις για τις επιχειρήσεις

Η έλλειψη ρευστότητας, ο ανταγωνισμός και ο μειωμένος κύκλος εργασιών, η μειωμένη ζήτηση και πελατεία συνεχίζουν να αποτελούν τις σημαντικότερες προκλήσεις για τις κυπριακές επιχειρήσεις, σύμφωνα τα αποτελέσματα του όγδοου κύματος της “Μέγα Επιχειρηματικής Έρευνας”, που διεξάγεται από την εταιρεία CMRC CYPRRONETWORK LTD του ομίλου CΥPRONETWORK και το CIIM - Cyprus International Institute of

Management, με την χορηγία των Eurobank Κύπρου και BakerTilly.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της CMRC CYPRONETWORK, σε σχέση με τις ενέργειες/προσεγγίσεις που πρέπει να γίνουν προς αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, ψηλότερα ποσοστά αναφοράς συγκέντρωσαν η πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού, η εκπαίδευση του υπάρχοντος προσωπικού, η διαφήμιση καθώς επίσης οι διαδικτυακές αγορές και διαδικτυακό μάρκετινγκ.

Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων παρουσιάζει σταθερότητα το δεύτερο εξάμηνο του 2018 με την πλειοψηφία να αναφέρει ότι έχει παραμείνει στα ίδια επίπεδα. Από την άλλη, οι επιχειρήσεις που αναφέρονται σε μειωμένο κύκλο εργασιών ανέρχονται στο 14%, με όσες είχαν αύξηση στο κύκλο εργασιών τους να αυξάνονται από το 28% (έρευνα 1ου εξαμήνου) στο 32%, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου.

Όσον αφορά τις προβλέψεις των επιχειρήσεων για τον κύκλο εργασιών το επόμενο εξάμηνο, αυτός αναμένεται ότι μάλλον θα παραμείνει ο ίδιος, όπως στα ίδια επίπεδα αναμένεται να είναι και το κέρδος γενικότερα της επιχείρησης, όπως αναφέρεται.

Σε σχέση με την απασχόληση, μια στις τέσσερις επιχειρήσεις (24%) έχουν δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας κατά το τελευταίο εξάμηνο του 2018, ποσοστό μειωμένο σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο (39%).

Αναφορικά με τον αριθμό νέων θέσεων εργασίας, αυτός δεν διαφοροποιείται σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο (1,6), διαφοροποιείται σημαντικά όμως σε σχέση με τα αποτελέσματα του 2017 (4,8). Από την άλλη το ποσοστό των εταιρειών που έχουν χάσει θέσεις εργασίας δεν μεταβάλλεται (9%), όπως αναλλοίωτος είναι και ο μέσος αριθμός χαμένων θέσεων (0,2).

Σύμφωνα με την CYPRONETWORK, οι θέσεις αυτές και στις δύο περιπτώσεις (νέες και χαμένες) προέρχονται κυρίως από τους τομείς της παραγωγής προϊόντων/ υπηρεσιών καθώς και των πωλήσεων/ Μάρκετινγκ, με το μέσο αριθμό νέων θέσεων (3,9 και 2,8 αντίστοιχα) να είναι μεγαλύτερος από αυτόν των χαμένων θέσεων (2,0 και 1,2 αντίστοιχα)

Επίσης, επτά στις δέκα επιχειρήσεις (71%) εξακολουθούν να αναμένουν ότι ο αριθμός των εργαζομένων τους το επόμενο εξάμηνο θα παραμείνει σταθερός. Αύξηση του αριθμού των εργαζομένων προβλέπει το 22%, ενώ όσοι εξέφρασαν αντίθετη άποψη, δηλαδή έκαναν αναφορά σε μείωση του προσωπικού, ανέρχονται μόλις στο 3%.

Συνοψίζοντας, οι στρατηγικές επιλογές των επιχειρήσεων για το επόμενο εξάμηνο εξακολουθούν να αφορούν κυρίως τις νέες επενδύσεις και την εισαγωγή νέων προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ σε σχέση με τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν από το Κράτος ώστε να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις, οι απόψεις συγκλίνουν προς τις φορολογικές διευκολύνσεις/ απαλλαγές, τα σχέδια χρηματοδότησης επιχειρήσεων και την απλοποίηση της γραφειοκρατίας, τάση που παραμένει διαχρονικά σταθερή.

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν από την Κούλια Αλεξάνδρου, Διευθύντρια του τμήματος Ερευνών της CMRC CYPRONETWORK LTD., και σχολιάστηκαν από τον Θεόδωρο Παναγιώτου, Διευθυντή του CIIM και τον Χρίστο Μιχαηλίδη, Εκτελεστικό Πρόεδρο του ομίλου CYPRONETWORK.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα