Charlie Airlines: Έπεσαν οι υπογραφές-Αρχή με 3 προορισμούς

Έπεσαν σήμερα οι υπογραφές για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης των εμπορικών σημάτων των Κυπριακών Αερογραμμών ανάμεσα σε Υπουργείο Οικονομικών και S7.

Η συμφωνία σηματοδοτεί την επανέναρξη του πτητικού προγράμματος που πραγματοποιούσαν κάποτε οι Κυπριακές Αερογραμμές

Με βάση τη συμφωνία, η Charlie Airlines, θυγατρική της ​ρωσικής αεροπορικής εταιρείας S7, αποκτά το δικαίωμα χρήσης των εμπορικών σημάτων των Κυπριακών Αερογραμμών για δέκα χρόνια, έναντι συνολικού οικονομικού

ανταλλάγματος €2,04 εκατομμυρίων με δικαίωμα ανανέωσης για άλλα 5 χρόνια κατόπιν επαναδιαπραγμάτευσης.

Πρόκειται για μια κυπριακή εταιρεία ξένων συμφερόντων, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει το πτητικό της πρόγραμμα περί τα τέλη του χρόνου, αφού λάβει το πιστοποιητικό τοπικού αερομεταφορέα, με τρεις προορισμούς, τη Βρετανία, την Ελλάδα και τη Ρωσία. Αρχικά θα χρησιμοποιεί δυο αεροσκάφη (A319), τα οποία θα φέρουν τα λογότυπα των ΚΑ.

Νέες θέσεις εργασίας μετά το "αναπόφευκτο κλείσιμο" των ΚΑ

Σε δηλώσεις τους ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, και ο Υπουργός Μεταφορών, Μάριος Δημητριάδης, χαρακτήρισαν πολύ σημαντική εξέλιξη την υπογραφή της συμφωνίας με την οποία, όπως είπαν, ενισχύεται περαιτέρω η αεροπορική συνδεσιμότητα της Κύπρου και δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.

«Το αναπόφευκτο κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών λόγω της γνωστής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όχι μόνο δεν έχει επηρεάσει τη συνδεσιμότητα της Κύπρου με ξένους προορισμούς, αντιθέτως έχει ανοίξει ευκαιρίες για δραστηριοποίηση νέων εταιρειών και επιπλέον έχει επιτρέψει τη λειτουργία πλέον των Κυπριακών Αερογραμμών μέσα από ένα νέο σχήμα, ως μια ιδιωτική εταιρεία ξένων συμφερόντων» τόνισε ο Χάρης Γεωργιάδης στις δηλώσεις του μετά από την υπογραφή της συμφωνίας.

Όπως είπε, η κυπριακή κυβέρνηση θα συνεχίσει με ανάλογες κινήσεις να επιδιώκει την προσέλκυση ξένων επενδύσεων μέσα και από το πρόγραμμα αδειοδοτήσεων και αποκρατικοποιήσεων στο οποίο και η παραχώρηση του εμπορικού σήματος των ΚΑ εντάσσεται.

Στις δικές του δηλώσεις, ο Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης, αφού χαρακτήρισε την παραχώρηση των λογοτύπων των ΚΑ ως πολύ θετική εξέλιξη για την κυπριακή οικονομία, τόνισε πως «έχουμε φύγει από μια κατάσταση στην οποία ο τομέας των αερομεταφορών έχανε δουλειές (και έχουμε μεταβεί) σε μια κατάσταση που ο τομέας των αερομεταφορών συνεχώς δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας για τους Κύπριους πολίτες».

«Κι` αυτό», είπε, «είναι είναι πολύ σημαντικό να το υπογραμμίσουμε γιατί όλες οι νέες εταιρείες που έχουν δραστηριοποιηθεί στην Κύπρο μετά το κλείσιμο των ΚΑ έχουν ήδη προσλάβει εκατοντάδες ντόπιο προσωπικό».

Μεγαλύτερη συνδεσιμότητα από το 2015

Τονίζοντας πως στόχος είναι η μεγαλύτερη δυνατή συνδεσιμότητα στις χαμηλότερες τιμές, ο Υπουργός των Μεταφορών ανέφερε ενδεικτικά πως η συνδεσιμότητα το 2015, τη χρονιά που έκλεισαν οι ΚΑ, παρουσίαζε αύξηση 3,6%, ενώ η αύξηση στο πρώτο εξάμηνο του 2016 φτάνει το 15%.

«Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό για την οικονομία μας, ιδιαίτερα θετικό για τους Κύπριους πολίτες και εμείς ευελπιστούμε ότι ο τομέας των αερομεταφορών στην Κύπρο θα αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο, όχι μόνο με εταιρείες οι οποίες κάνουν πτητικό πρόγραμμα, αλλά και με εταιρείες οι οποίες και αυτές άρχισαν να αναπτύσσονται οι οποίες ασχολούνται με την συντήρηση αεροσκαφών», είπε.

Αίτηση αδειοδότησης από ισραηλινή εταιρεία

Σημείωσε πως ήδη έχει αδειοδοτηθεί μια εταιρεία συντήρησης αεροσκαφών, ενώ μια ισραηλινή εταιρεία που έχει κερδίσει το διαγωνισμό που προκήρυξε η Hermes Airports για τη χρήση του υπόστεγου των ΚΑ, υπέβαλε αίτηση αδειοδότησης.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Δημητριάδης είπε πως αυτή τη στιγμή τρεις εταιρείες, η Ryanair, η Blue Air και η Aegean χρησιμοποιούν την Κύπρο ως βάση, με τις δύο τελευταίες να έχουν αυξήσει το πτητικό τους πρόγραμμα μετά το κλείσιμο των ΚΑ.

«Όλες αυτές οι εταιρείες έχουν προσλάβει πολύ μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού παρά τον αριθμό που εργοδοτούσαν οι Κυπριακές Αερογραμμές πριν κλείσουν, ειδικά αν προσθέσουμε και τις εταιρείες συντήρησης αεροσκαφών», σημείωσε.

Παράλληλα, πρόσθεσε, άλλες δύο εταιρείες βρίσκονται στη διαδικασία απόκτησης πιστοποιητικού ντόπιου αερομεταφορέα, η Oriοn και η Charlie Airlines που θα πετά με τα λογότυπα των ΚΑ.

Δύο αεροπλάνα με προορισμούς σε τρεις χώρες για την Charlies

Εξάλλου, ο Έφορος Αποκρατικοποιήσεων, Κωνσταντίνος Ηροδότου, είπε πως με βάση το σχέδιο χρησιμοποίησης, που υποβλήθηκε στο πλαίσιο του διαγωνισμού, η εταιρεία θα ξεκινήσει με δύο αεροπλάνα για προορισμούς σε τρεις χώρες, Ρωσία, Αγγλία και Ελλάδα, προσθέτοντας πως ο στόχος τους είναι όπως μεγαλώνει η εταιρεία να προστίθενται περισσότερα αεροπλάνα και περισσότεροι προορισμοί γενικά στην Ευρώπη.

Ο κ. Ηροδότου είπε πως η συμφωνία αδειοδότησης προνοεί συγκεκριμένα κριτήρια ποιότητας λειτουργίας με τα οποία ο επιτυχόντας προσφοροδότης θα πρέπει να συμμορφώνεται, ενώ την επίβλεψη της εφαρμογής της συμφωνίας θα αναλάβει ειδική επιτροπή που θα διορίσει ο ΥΠΟΙΚ.

Μεταξύ άλλων τα κριτήρια αυτά, όπως είπε, προνοούν ένα ελάχιστο όριο επιβατών, ετήσιο ποσοστό αύξησης επιβατών, το πόσες πτήσεις πρέπει να διεξάγονται στην ώρα τους και ένα μέγιστο ποσοστό ακύρωσης πτήσεων, ενώ ο κάτοχος των λογοτύπων θα πρέπει να υποβάλει έρευνα ικανοποίησης πελατών. Αν ο προσφοροδότης δεν ικανοποιεί τα κριτήρια τότε πρέπει να υποβάλει τα αναγκαία δικαιολογητικά, τα οποία η επιτροπή μπορεί να αποδεχθεί η να απορρίψει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα