DBRS: Στα 52 τρισ. τα περιουσιακά στοιχεία της σκιώδους τραπεζικής

Σημαντικούς κινδύνους από τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη της σκιώδους τραπεζικής, παγκοσμίως, διαβλέπει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS, τονίζοντας ότι τα περιουσιακά στοιχεία που αφορούν τη σκιώδη τραπεζική ανέρχονται σήμερα σε 52 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, από 30 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2010.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη του καναδικού οίκου, οι ΗΠΑ διαθέτουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση, διατηρώντας το 29% των παγκόσμιων περιουσιακών στοιχείων της σκιώδους τραπεζικής. Σημειώνει, ωστόσο, ότι το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί

σε σχέση με το 2010, όταν ήταν στο 48%, καθώς σε άλλες περιοχές του πλανήτη, όπως αναφέρει, η σκιώδης τραπεζική αναπτύσσεται γρηγορότερα.

Αναφέρει ότι την ανάπτυξη της σκιώδους τραπεζικής οδηγούν τα αμοιβαία κεφάλαια σταθερού εισοδήματος, τα μεικτά κεφάλαια, τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου και άλλα «οχήματα» συλλογικών επενδύσεων.

Ειδικότερα, στην έκθεσή του, ο DBRS αναφέρει ότι η σκιώδης τραπεζική συνεχίζει να αυξάνεται, σημειώνοντας πως αυτός ο στενός, αλλά ταχέως αναπτυσσόμενος, σκιώδης χρηματοπιστωτικός τομέας διέθετε το 2017 περιουσιακά στοιχεία 52 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αυξημένα κατά 75% από τα 30 τρισεκατομμύρια δολάρια που διέθετε το 2010.

Επιπλέον, αναφέρει ότι από το 2010, τα περιουσιακά στοιχεία των μη χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκαν, επίσης, κατά 61%, στα 185 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Το ποσό αυτό αντιπροσώπευε στο τέλος του 2017 το 49% των 378 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του συνολικού ενεργητικού του χρηματοπιστωτικού τομέα, από 44% το 2010, σημειώνει.

Σύμφωνα με τον καναδικό οίκο, βασικός μοχλός αύξησης των περιουσιακών στοιχείων των μη τραπεζικών ιδρυμάτων είναι η ανάπτυξη των OFIs, τα οποία ορίζονται ως όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που δεν είναι Κεντρικές Τράπεζες, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, συνταξιοδοτικά ταμεία, δημόσια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ή βοηθητικοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί.

Από το 2010, ο τομέας των OFIs, αναφέρει τέλος ο DBRS, αυξήθηκε κατά 130% στα 36,7 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία, σε αντίθεση με την ανάπτυξη άλλων τμημάτων του τομέα που ήταν μικρότερη από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ή και αρνητική.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα