DBRS: Θετική αποτίμηση των προσπαθειών μείωσης των ΜΕΔ

Θετικά αποτιμά τις προσπάθειες της Κυβέρνησης και των τραπεζών για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) ο διεθνής οίκος αξιολόγησης DBRS, ο οποίος αναφέρει ότι, μετά την εκκαθάριση του συνεργατικού τομέα, τα ΜΕΔ έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ, ενώ η κίνηση αυτή βοήθησε στον περαιτέρω περιορισμό του μεγέθους του τραπεζικού τομέα από 320% του ΑΕΠ στο 280% του ΑΕΠ.

Σε

σχόλιό του υπό τον τίτλο «Κύπρος – Επιτάχυνση στη μείωση των ΜΕΔ του Τραπεζικού Τομέα», ο οίκος θεωρεί ότι οι προσπάθειες των τραπεζών και της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με την οικονομική ανάκαμψη, τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση των τιμών των ακινήτων, «οδηγούν σε μια ουσιαστική μείωση των ΜΕΔ».

Το πλήρες αποτέλεσμα από τη συναλλαγή της ΣΚΤ δεν έχει ακόμη αντικατοπτριστεί στα στατιστικά των ΜΕΔ για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «μαζί, η εκκαθάριση της ΣΚΤ και η πώληση των ΜΕΔ της τράπεζας θα έχουν σχεδόν μειώσει στο ήμισυ το στοκ των ΜΕΔ του τραπεζικού τομέα, κοντά στα €10 δισεκατομμύρια φέτος».

O DBRS σημειώνει ότι αυτή η μείωση έρχεται μετά την πτώση κατά 28% από την κορύφωσή τους τον Φεβρουάριο του 2015 ως το Δεκέμβριο του 2017».
Η εκκαθάριση της ΣΚΤ, αναφέρει ο οίκος στο σχόλιό του, «έχει επίσης βοηθήσει στον περαιτέρω περιορισμό του τραπεζικού τομέα».

«Το μέγεθος του τραπεζικού τομέα σε όρους περιουσιακών στοιχείων εκτιμάται ότι έχει μειωθεί σε γύρω στο 280% του ΑΕΠ από κοντά στο 320%», προσθέτει.

Συνεχίζει σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «παρά τη μείωση των στοκ από ΜΕΔ, τα ποσοστά των ΜΕΔ παραμένουν ψηλά».

Εν μέρει, αναφέρει, «αυτό αντικατοπτρίζει τη μείωση στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών από την απομόχλευση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων».

Έως τώρα, διευκρινίζει, «η μείωση των ΜΕΔ καθοδηγήθηκε κατά κύριο λόγο από τον επιχειρηματικό τομέα, που είδε το ποσοστό των ΜΕΔ του να σημειώνουν πτώση κάτω από το 40% τον Ιούνιο του 2018».

Η πτώση στα ΜΕΔ των νοικοκυριών, τα οποία αναλογούν σε πάνω του μισού του συνόλου των ΜΕΔ, ήταν «πιο περιορισμένη», προσθέτοντας ότι τον Ιούνιο φέτος το ποσοστό αυτών ήταν ελαφρώς πάνω από το 50%.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, «τα ψηλά ΜΕΔ συνεχίζουν να αποτελούν τον κύριο κίνδυνο στη χρηματοοικονομική σταθερότητα και μεγάλη πρόκληση αξιολόγησης για την Κύπρο».

Αλλά, επισημαίνει, «η μείωση των ΜΕΔ επιταχύνεται».

Ο DBRS σχολιάζει, επίσης, νέα νομοθεσία για τις εγγυήσεις που ψήφισε η κυπριακή Βουλή τον Ιούλιο, θεωρώντας ότι πρόκειται για «ακόμη ένα θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της μείωσης των ΜΕΔ στην Κύπρο».

Για το «ΕΣΤΙΑ» ο οίκος σημειώνει ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει την έγκριση της Κομισιόν και ότι η εφαρμογή του σχεδίου αναμένεται τον επόμενο χρόνο.

Ο οίκος σχολιάζει και τις δημοσιονομικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο κυβερνητικό χρέος φέτος η πολιτική στρατηγική που ακολουθείται για τα ΜΕΔ. Αναφέρει ότι αναμένεται ότι το δημόσιο χρέος θα ανέλθει στο 104,2% το 2018, αλλά προσθέτει ότι το ποσοστό αυτό «αναμένεται να συνεχίσει από το 2019 την πτωτική τάση».

Περαιτέρω, αναφέρει ότι το «ΕΣΤΙΑ» θα έχει εκτιμώμενο κόστος της τάξης του 0,1% του ΑΕΠ σε περίοδο 25 χρόνων. O DBRS αναμένει ότι «συνολικά οι δημοσιονομικές επιπτώσεις της στρατηγικής για τη μείωση των ΜΕΔ θα είναι διαχειρίσιμη».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα