Delphi Forum: «Οι χώρες Δυτικών Βαλκανίων έχουν θέση στην ΕΕ»

Την ανάγκη μεγαλύτερης εμπλοκής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμα και πριν την ένταξή τους, την σημασία να δοθεί το μήνυμα στις χώρες αυτές πως είναι μέρος της Ευρώπης και πως η ένταξη είναι μονόδρομος ακόμα και αν είναι μια δύσκολη διαδικασία, αλλά και το γεγονός πως χρειάζεται περισσότερη ειλικρίνεια για την πορεία διεύρυνσης, συζήτησαν μεταξύ άλλων νυν και τέως Υπουργοί Εξωτερικών

κρατών μελών της ΕΕ και μιας από τις υποψήφιες χώρες, στο πλαίσιο συζήτησης για τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην περιοχή και την πορεία διεύρυνσης κατά την διάρκεια του συνεδρίου «East Med &Southeast Europe» του Delphi Forum στις Βρυξέλλες.

Στο πάνελ με θέμα «Η ρωσική εισβολή και στρατηγικές προκλήσεις στα Δυτικά Βαλκάνια», συμμετείχαν η Αυστριακή Υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Κάρολιν Ένσταντλερ, ο Κύπριος τέως ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Τσεχίας, Μάρτιν Ντβόρακ, ο τέως ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμίτροφ και ο σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού για θέματα εθνικής ασφάλειας, Θάνος Ντόκος. Την συζήτηση συντόνιζε ο αντιπρόεδρος της δεξαμενής σκέψης GLOBSEC, Ρόλαντ Φρόιντενσταϊν.

Το συνέδριο, το οποίο αποτελεί συνέχεια των συνεδρίων Delphi Economic Forum που διοργανώνεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, πραγματοποιείται την Τρίτη στο Παλάτι Έγκμοντ στις Βρυξέλλες. Την έναρξη του συνεδρίου χαιρέτισαν ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ Ιωάννης Βράιλας, ενώ ακολούθησε σύντομη συζήτηση με τον κ. Σχοινά και τον διευθυντή της «Καθημερινής» Αλέξη Παπαχελά.

Στα πάνελ συμμετέχουν μεταξύ άλλων η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν για θέματα Δημοκρατίας και Δημογραφίας Ντουμπράβνκα Σούιτσα, ο Επίτροπος για το Περιβάλλον και τους Ωκεανούς Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, ο Επίτροπος Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρέλι και ο ειδικός αντιπρόσωπος της ΕΕ για τον διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας Μίροσλαβ Λαϊτσακ, ο επικεφαλής του ΕΛΙΑΜΕΠ Γιώργος Παγουλάτος και η αναπληρώτρια διευθύντρια της δεξαμενής σκέψης Bruegel, Μαρία Ντεμερτζή.

Τα θέματα περιλαμβάνουν τις οικονομικές επιπτώσεις στην ΕΕ της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τις προκλήσεις της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, τις επενδύσεις στις υποδομές μεταφορών στην ΕΕ, τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία και το Ισραήλ, καθώς και την ενεργειακή μετάβαση στην πράσινη οικονομία και θέματα ασφάλειας.

Κατά την συζήτηση για τα Δυτικά Βαλκάνια, ο πρώην ΥΠΕΞ της Βορείου Μακεδονίας Νίκολα Ντιμίτροφ εξήγησε πως ενώ παλιά η ΕΕ ήταν για τους κατοίκους της υπόσχεση που θύμιζε το τραγούδι «Stairway to Heaven» πλέον θυμίζει το τραγούδι «Road to Nowhere», καθώς παιδιά που είχαν γεννηθεί όταν ξεκινούσε η διαδικασία ένταξης έχουν ενηλικιωθεί χωρίς να έχει υπάρξει πρόοδος.

Οι χώρες της περιοχής, τόνισε, έχουν επενδύσει τα πάντα στην ευρωπαϊκή τους προοπτική όμως δεν έχουν δει αποτελέσματα. Αυτό που χρειάζεται, πρόσθεσε, είναι περισσότερη ειλικρίνεια, υπενθυμίζοντας πως πλέον το μήνυμα από τη Γαλλία και εσχάτως τη Γερμανία είναι πως πριν την πρόοδο των ενταξιακών θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί η ΕΕ, ιδιαίτερα ο τρόπος με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις.

Ανέφερε πως μετά το Συμβούλιο του Ιουλίου η διαδικασία παραμένει ζωντανή όμως καθυστερεί, εξαιτίας κυρίως ενός κράτους μέλους όπως είπε, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στη Βουλγαρία. Το πρόβλημα, σημείωσε, είναι πως η διεύρυνση έχει γίνει ένα "παιχνίδι μπλόφας", μεταξύ κρατών μελών που υποκρίνονται πως ενδιαφέρονται και των υποψηφίων που υποκρίνονται πως προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις.

Η κ. Ένσταντλερ υπογράμμισε πως δεν πρέπει η ΕΕ να ξεχάσει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων καθώς δεν είναι ολοκληρωμένη γεωγραφικά χωρίς αυτές, αλλά και πως πρέπει να προσέχει ώστε η προσθήκη της Ουκρανίας και της Μολδαβίας στις υποψήφιες χώρες να μη δημιουργήσει υποψήφιες δύο ταχυτήτων.

Παράλληλα πρόσθεσε, πρέπει η ΕΕ να είναι ξεκάθαρη όσον αφορά το κράτος δικαίου πως δεν υπάρχουν συντόμια όσον αφορά το κράτος δικαίου.

Υπογράμμισε ακόμα πως τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων θα μπορούσαν να προσκληθούν στο τραπέζι στους θεσμούς της ΕΕ ακόμα και χωρίς ψήφο, ώστε να υπάρχει διάλογος μεταξύ των πολιτικών και των κοινωνιών.

Ο κ. Ντόκος αναφέρθηκε στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, η οποία όπως είπε είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα όμως δεν πρέπει να αποτελέσει δικαιολογία για νέες αναβολές στις ενταξιακές διαδικασίες.

Όπως τόνισε, η ΕΕ δεν έχει την επιλογή της απομόνωσης καθώς άλλες δυνάμεις καθώς και τα παγκόσμια προβλήματα δεν σταματούν στα σύνορα, και πως αν δεν είναι εξωστρεφής η ΕΕ θα οδηγηθεί σε μαρασμό.

Μεταξύ άλλων ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη η ΕΕ να είναι ειλικρινής με τα Δυτικά Βαλκάνια για το τι μπορεί να γίνει όσον αφορά την ένταξή τους, και να μην επιτρέψει η περιοχή να γίνει πεδίο επιρροής άλλων δυνάμεων όπως η Τουρκία και η Ρωσία.

Κατά τη διάρκεια ανταλλαγής απόψεων με τον κ. Χριστοδουλίδη για το ότι πρέπει να απαντηθεί οριστικά το ερώτημα οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα ενταχθούν στην Ε, η κ. Ένσταντλερ τόνισε ότι το μήνυμα έχει δοθεί από την ΕΕ και η διαδικασία έχει ξεκινήσει, ωστόσο αυτό που πρέπει να ξεκαθαρίσει προς τις χώρες αυτές είναι πως η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη και πως στις χώρες αυτές εναπόκειται να προχωρήσουν με τις μεταρρυθμίσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Delphi Forum, Δυτικών Βαλκανίων,Delphi Forum, dytikon valkanion