EBU: Καλεί Βουλή να εξαιρέσει το ΡΙΚ από νομοσχέδιο ΔΟΚΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης, EBU, απευθύνει έκκληση στην Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού της Βουλής να εξαιρέσει το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου από το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί Δημόσιων Οργανισμών και Κρατικών Επιχειρήσεων Νόμος του 2015».

Η έκκληση της EBU διατυπώνεται σε επιστολή που απέστειλε η Γενική Διευθύντρια

της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοτηλεόρασης, Ingrid Deltenre στον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού της Βουλής, και την οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ΡΙΚ.

Στην επιστολή της, η κυρία Deltenre, εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της EBU για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να είχε για το ΡΙΚ, ενδεχόμενη υιοθέτηση και εφαρμογή του υπό εξέταση νομοσχεδίου.

Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι εάν το ΡΙΚ δεν εξαιρεθεί από το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, ο σχετικός νόμος θα θέσει σε κίνδυνο υπονόμευσης την ανεξαρτησία του ΡΙΚ από την κυβέρνηση και ως εκ τούτου θα θέσει σε κίνδυνο την ελευθερία και τον πλουραλισμό των μέσων μαζικής ενημέρωσης, καθώς και την ικανότητα του ΡΙΚ να εκπληρώνει την αποστολή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης προς το συμφέρον της κοινωνίας στο σύνολό της.

Η Γενική Διευθύντρια της EBU υπογραμμίζει στην επιστολή της ότι η συντακτική ανεξαρτησία και η θεσμική αυτονομία των δημόσιων ραδιοτηλεοράσεων διασφαλίζονται από τα ευρωπαϊκά πρότυπα, τα οποία καθορίζονται από το Συμβούλιο της Ευρώπης και έχουν αναγνωριστεί και υποστηρίζονται από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζει επίσης ότι σύμφωνα με τη σύσταση Αρ. (96) 10 της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εγγύηση της ανεξαρτησίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, η ανεξαρτησία των δημόσιων μέσων ενημέρωσης θα πρέπει να είναι ρητά εγγυημένη σε εθνικό επίπεδο μέσω ενός σώματος κανονισμών που χειρίζεται όλες τις πτυχές της λειτουργίας τους. Αυτό το συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο πρέπει να προστατεύει τη συντακτική ανεξαρτησία και τη θεσμική αυτονομία των δημόσιων μέσων ενημέρωσης. Συγκεκριμένα, σημειώνει, πρέπει να αποφεύγει να θέτει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου σε κίνδυνο οποιονδήποτε πολιτικών παρεμβάσεων.

Αυτές οι αρχές, υποδεικνύει η κ. Deltenre, έχουν ενισχυθεί από τη σύσταση (2012)1 10 της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη διακυβέρνηση των δημόσιων μέσων ενημέρωσης.

Τέλος, στην επιστολή της η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης καθιστά σαφές ότι τυχόν εφαρμογή πολλών από τους κανονισμούς που περιέχονται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, δεν συνάδει και δεν είναι συμβατή με τις αρχές της συντακτικής ανεξαρτησίας και της θεσμικής αυτονομίας των δημόσιων μέσων ενημέρωσης, όπως αυτές καθορίζονται στα προαναφερθέντα ευρωπαϊκά όργανα θέσπισης προτύπων αναφορικά με τη διακυβέρνηση. Αυτό καλύπτει μεταξύ άλλων πρόνοιες του υπό εξέταση νομοσχεδίου, που θα έδιναν στο Συμβούλιο Υπουργών ή σε άλλους αρμόδιους υπουργούς την εξουσία να αξιολογήσουν και να εγκρίνουν τα στρατηγικά σχέδια του ΡΙΚ ή να ζητήσουν τροποποιήσεις σε αυτά, να διορίσουν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ ή να τερματίσουν την περίοδο εντολής τους ή να απολύσουν μέλη του Δ.Σ σε οποιαδήποτε στιγμή δίδοντας εύλογη αιτιολόγηση ή ακόμα και να αποφασίσουν το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα