ECA: Χρειάζεται στοχευμένη προσέγγιση κατά μακροχρόνιας ανεργίας

Οι δράσεις που έχουν αναληφθεί για την αντιμετώπιση της μακροχρόνιας ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι επαρκώς στοχευμένες, σύμφωνα με σχετική έκθεση που δημοσιοποίησε την Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ECA) για την σύνταξη της οποίας υπεύθυνος ήταν το μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Λάζαρος Λαζάρου.
 

Σύμφωνα με την έκθεση, την οποία ο κ. Λαζάρου αναμένεται να παρουσιάσει την Πέμπτη το απόγευμα στην επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα μέτρα που έχουν ληφθεί από το 2014 και μετά για την προώθηση της πρόσβασης στην απασχόληση

με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (European Social Fund, ESF) δεν ήταν πάντοτε προσαρμοσμένα στις ειδικές ανάγκες των μακροχρόνια ανέργων.

«Διαπιστώσαμε ότι τα μέτρα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ έχουν προσεγγίσει πολλούς μακροχρόνια αναζητούντες εργασία, αλλά δεν έχουν σχεδιαστεί ειδικά για αυτούς» ανέφερε σχετικά ο κ. Λαζάρου σε δήλωση με αφορμή την δημοσιοποίηση της έκθεσης.

Το 2020 το 35% από τα 15 εκατομμύρια συνολικά άτομα που αναζητούσαν εργασία στην ΕΕ (δηλαδή 5,3 εκατομμύρια) ήταν άνεργοι για τουλάχιστον 12 μήνες, πρόβλημα που ενδέχεται να συνεχιστεί λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Παρουσιάζοντας την έκθεση σε ενημέρωση για τους δημοσιογράφους, ο κ. Λαζάρου ανέφερε ότι «όσοι παραμένουν εκτός απασχόλησης για μεγάλο χρονικό διάστημα αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα κατά την αναζήτηση εργασίας, καθώς στερούνται κινήτρων, αυτοπεποίθησης και δεξιοτήτων», κάτι που μειώνει τις πιθανότητες εργοδότησης τους στο μέλλον.

Οι μακρές περίοδοι ανεργίες, πρόσθεσε, προκαλούν «σημαντικό κίνδυνο φτώχειας, κοινωνικού αποκλεισμού και ακόμα και προβλημάτων υγείας», ενώ έχουν αρνητικές επιπτώσεις και για την οικονομική ανάπτυξη και τα δημόσια οικονομικά.

Υπενθυμίζοντας πως οι πολιτικές για την αγορά εργασίας αποτελούν αρμοδιότητα των κρατών μελών, ο κ. Λαζάρου σημείωσε πως το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο συνιστά στην Κομισιόν τις ακόλουθες δράσεις: να επιμείνει όπως τα κράτη μέλη στοχεύσουν ειδικά στην παροχή βοήθειας στους μακροχρόνια ανέργους μέσω του νέου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (σ.σ. για την περίοδο 2021 - 2027), ιδιαίτερα στις χώρες και περιοχές με υψηλά επίπεδα μακροχρόνιας ανεργίας, αλλά και να υιοθετήσουν εξατομικευμένη προσέγγιση στην υιοθέτηση μέτρων.

Όπως πρόσθεσε, το ECA συνιστά ακόμα στην Κομισιόν να προχωρήσει σε αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων για πρόσβαση στην απασχόληση προς όφελος των μακροχρόνια ανέργων.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, κατά την περίοδο 2014 -  2020 διατέθηκαν περίπου 11,4 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ESF) για μέτρα στήριξης της πρόσβασης στην απασχόληση. Από αυτά τα μέτρα, σημειώθηκε, ωφελήθηκαν πολλοί μακροχρόνια άνεργοι, όμως η εν λόγω ομάδα αντιμετωπίζονταν ως υποομάδα χωρίς ιδιαίτερη στόχευση. Επίσης, τα μέτρα δεν αντανακλούσαν κατ’ ανάγκη τη διαφορετική έκταση του προβλήματος σε κάθε κράτος μέλος.

Ορισμένες δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης προχώρησαν σε μια πιο εξατομικευμένη προσέγγιση για μεμονωμένες περιπτώσεις, ωστόσο αυτές δεν συνδέθηκαν με την στήριξη του ESF.

Επιπλέον, οι ελεγκτές διαπίστωσαν αδυναμίες στο πλαίσιο παρακολούθησης και αξιολόγησης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου που είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρξουν δυσκολίες στο να διαπιστωθεί ποια αποτελέσματα είχε η στήριξη για αυτή την ομάδα. Αυτό οφείλεται στο ότι δεν υπάρχουν ειδικές κατηγορίες δαπανών με στόχευση σε συγκεκριμένες ομάδες.

Ενόψει της εφαρμογής του νέου μέτρου ESF+, που θα καλύπτει την περίοδο 2021 - 2027, οι ελεγκτές διαπιστώνουν πως έχουν γίνει βήματα προόδου με τη θέσπιση των κανόνων για το νέο μέσο χρηματοδότησης, όπως οι ρυθμίσεις για την κατάρτιση προφίλ των ατόμων που αναζητούν εργασία και για την αξιολόγηση των αναγκών τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ECA καλεί την Κομισιόν να εφαρμόσει ειδικά στοχευμένη προσέγγιση για τους μακροχρόνια ανέργους.

Η ειδική έκθεση, με τίτλο «Η στήριξη του ΕΚΤ για την καταπολέμηση της μακροχρόνιας ανεργίας: Τα μέτρα χρήζουν καλύτερης στόχευσης, εξατομίκευσης και παρακολούθησης» έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ECA στα αγγλικά και σύντομα θα είναι διαθέσιμη και σε άλλες γλώσσες.

Keywords
Τυχαία Θέματα