ECDC: Αβεβαιότητα για μεταδοτικότητα και σοβαρότητα της Όμικρον

Την αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 που οφείλονται στη μετάλλαξη Όμικρον του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί τη νόσο, σε 352 ανά το παγκόσμιο και 70 στην Ευρώπη καταγράφει σε ανανεωμένη εκτίμηση κινδύνου το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Ο ECDC σημειώνει πως μέχρι στιγμής τα συμπτώματα που καταγράφηκαν ήταν είτε ασυμπτωματικά είτε ήπια και πως δεν έχουν αναφερθεί σοβαρά κρούσματα και θάνατοι σε σχέση με την παραλλαγή Όμικρον.

Ωστόσο, τα στοιχεία που αφορούν την μεταδοτικότητα, την σοβαρότητα και την ανοσολογική

διαφυγή παραμένουν εξαιρετικά αβέβαια για την συγκεκριμένη παραλλαγή.

Ο ECDC τονίζει πως θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο προσωρινών ταξιδιωτικών μέτρων, όπως τεστ και καραντίνα για ταξιδιώτες από χώρες που έχουν επηρεαστεί από την Όμικρον, και το γενετικό sequencing των κρουσμάτων.

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε και να αξιολογούμε την διασπορά του [στελέχους] Όμικρον, όμως παραμένει μεγάλος αριθμός παραγόντων που μπορούν να αλλάξουν τη δυναμική της κατάστασης, και τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής είναι περιορισμένα» ανέφερε σε δήλωσή της η διευθύντρια του ECDC,  Άντρα Αμόν.

«Χρειάζεται μια πολυεπίπεδη προσέγγιση για την καθυστέρηση της περαιτέρω εξάπλωσης του Όμικρον στην ΕΕ και τον ΕΟΧ. Είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός όσων είτε δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί είτε δεν έχουν ακόμα συμπληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα, και η χορήγηση ενισχυτικών δόσεων στα άτομα άνω των 40 ετών», πρόσθεσε.

Επανέλαβε πως μέτρα όπως η τήρηση αποστάσεων, ο εξαερισμός στους κλειστούς χώρους και η τηλεργασία σε περίπτωση της όποια αδιαθεσίας έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά και θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούνται, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ειδικότερα, συνολικά συνολικά 352 επιβεβαιωμένα κρούσματα είχαν καταγραφεί μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης 1ης Δεκεμβρίου σε 27 χώρες ανά το παγκόσμιο.

Συνολικά 70 από αυτά τα κρούσματα εντοπίστηκαν σε 13 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ/ΕΟΧ).

Τα περισσότερα κρούσματα έχουν ιστορικό ταξιδιού σε χώρες της νότιας Αφρικής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπήρξαν στάσεις σε άλλους προορισμούς μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης.

Ο ECDC αναφέρει πως αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη αναφέρει μετάδοση μετά την άφιξη των ατόμων αυτών στην κοινότητα ή σε νοικοκυριά. Όλα τα κρούσματα για την σοβαρότητα των οποίων υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες ήταν είτε ασυμπτωματικά είτε ήπια. Μέχρι σήμερα, δεν έχουν αναφερθεί σοβαρά κρούσματα και θάνατοι μεταξύ αυτών των κρουσμάτων.

Όσον αφορά τα δεδομένα για τη μεταδοτικότητα της παραλλαγής, προκαταρκτικά δεδομένα από τη Νότια Αφρική υποδηλώνουν ότι μπορεί να έχει σημαντικό πλεονέκτημα ανάπτυξης έναντι της μετάλλαξης Δέλτα.

Εάν αυτό ισχύει, προστίθεται, ο Όμικρον αναμένεται βάσει των μαθηματικών μοντέλων να προκαλέσει πάνω από το ήμισυ όλων των λοιμώξεων SARS-CoV-2 στην ΕΕ/ΕΟΧ τους επόμενους μήνες.

Όσο μεγαλύτερο είναι το πλεονέκτημα ανάπτυξης του Όμικρον έναντι του Δέλτα και όσο μεγαλύτερη είναι η κυκλοφορία του στην Ευρώπη και τον ΕΟΧ, τόσο γρηγορότερα ο Όμικρον θα προκαλέσει την πλειονότητα όλων των λοιμώξεων SARS-CoV-2.

Η παρουσία πολλαπλών μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη spike του Όμικρον υποδηλώνει επίσης υψηλή πιθανότητα μείωσης της δράσης των αντισωμάτων από μόλυνση ή εμβολιασμό, ενώ τα προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι ο Όμικρον μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο επαναμόλυνσης.

Παραμένει όμως αβέβαιος ο βαθμός στον οποίο η παραλλαγή αποφεύγει ή διαβρώνει την υπάρχουσα ανοσία που προέρχεται από εμβόλιο ή μόλυνση.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα