EE: Διαβουλεύσεις για αναθεώρηση σχεδιασμού αγοράς ηλεκτρισμού

Μακρές διαβουλεύσεις επί της πρότασης πακέτου για την Αναθεώρηση του Σχεδιασμού της Αγοράς Ηλεκτρισμού της ΕΕ είχαν την Τρίτη τα κράτη μέλη της ένωσης, κατά την διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου Ενέργειας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, η πρόταση αποσκοπεί στην επιτάχυνση διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στη σταδιακή μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων, την καλύτερη προστασία των καταναλωτών από μελλοντικές αυξήσεις των τιμών και πιθανή χειραγώγηση της αγοράς και να καταστήσει

τη βιομηχανία της ΕΕ πιο ανταγωνιστική.

Όπως σημειώνεται, οι Υπουργοί κατέληξαν σε συμφωνία επί του επίμαχου θέματος των Συμβάσεων επί Διαφορά, συμφωνία η οποία ολοκληρώνει την γενική προσέγγιση του Συμβουλίου επί του φακέλου.

Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου αναφέρεται πως «δήλωσε ότι η Κύπρος συμφωνεί με τη συμβιβαστική πρόταση της Προεδρίας και υποστήριξε τις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας επί της πρότασης, η οποία, όπως είπε, είναι πολύ σημαντική για την ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τις γεωπολιτικές προκλήσεις στη γειτονία της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Ουκρανίας και της Ανατολικής Μεσογείου».

Επίσης, προστίθεται, «υποστήριξε τις πρόνοιες που αφορούν στην παράταση της δυνατότητας εφαρμογής των έκτακτων προνοιών για σταθεροποίηση ενεργειακών τιμών και την ευελιξία που παρέχεται στα κράτη μέλη για τη χρήση μηχανισμών ισχύος».

Συμπληρώνεται ότι κατά την διάρκεια του Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε, επίσης, τηλεδιάσκεψη με τον Ουκρανό Υπουργό Ενέργειας German Galushchenko, ο οποίος ενημέρωσε για την κατάσταση του ενεργειακού συστήματος και των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας, ενώ συζητήθηκε η ενεργειακή συνεργασία ΕΕ-Ουκρανίας, ενόψει και του χειμώνα.

Προστίθεται επίσης ότι στο πλαίσιο της συνάντησης, η Επιτροπή ενημέρωσε για τον Ευρωπαϊκό Συνασπισμό για τη Χρηματοδότηση της Ενεργειακής Απόδοσης, την τρέχουσα κατάσταση υποβολής των προσχεδίων των Εθνικών Σχεδίων Ενέργειας και Κλίματος των κρατών μελών και την αξιολόγηση της επί αυτών, όπως και για την ετοιμότητα της ΕΕ, ενόψει του επόμενου χειμώνα 2023/2024.

Επίσης, Φινλανδία και Εσθονία ενημέρωσαν για την πορεία διερεύνησης των αιτίων που προκάλεσαν την πρόσφατη σοβαρή ζημιά στον αγωγό φυσικού αερίου που τις συνδέει, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα