EMCDDA: Η πανδημία της COVID-19 αύξησε τη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών

Η πανδημία της COVID-19 αύξησε σημαντικά τη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών, ειδικότερα την χρήση της κοκαΐνης, σύμφωνα με την έκθεση του 2021 η οποία δημοσιεύθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τα ναρκωτικά (EMCDDA).

Παράλληλα έχει καταγραφεί αυξημένη χρήση και για τις λιγότερο διαδεδομένες παράνομες ψυχοδραστικές ουσίες όπως είναι τα παραισθησιογόνα, η κεταμίνη και το GHB (Gamma Hydroxybutyrate). Αξιοπρόσεκτο είναι το γεγονός της κατακόρυφης αύξησης των πωλήσεων παράνομων ουσιών μέσω του διαδικτύου.

Σύμφωνα με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Νοσηλευτών και Μαιών, Τομέα Νοσηλευτικής Ψυχικής

Υγείας, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι κυριότεροι επιβαρυντικοί παράγοντες που σχετίζονται με την αύξηση της χρήσης παράνομων ψυχοδραστικών ουσιών την περίοδο αυτή,  σχετίζονται κυρίως με τον εγκλεισμό στο πλαίσιο της διαχείρισης της πανδημίας και τα αρνητικά συναισθήματα ως αποτέλεσμα αυτού, τα υποστελεχωμένα κέντρα πρόληψης κατά τη διάρκεια της πανδημίας και την απομάκρυνση προγραμμάτων αγωγής υγείας από τα σχολεία.

Η 26η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως η «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» και η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους έχει ως κεντρικό πυλώνα την «Καλύτερη Γνώση για Καλύτερη Περίθαλψη».

Σύμφωνα με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Νοσηλευτών και Μαιών, Τομέα Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας, λαμβάνοντας υπόψη τον κεντρικό πυλώνα αφενός και τους επιβαρυντικούς παράγοντες αφετέρου φαίνεται να δημιουργείται η ανάγκη για αξιολόγηση και επαναπροσανατολισμό των παρεμβάσεων που σχετίζονται με την παροχή γνώσης από τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, επικεντρωμένες στις νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας COVID-19. 

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό οι οργανωμένοι φορείς να επενδύσουν στις βέλτιστες πρακτικές παροχής γνώσης προς τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού οι οποίες παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο χρήσης ή κατάχρηση παράνομων ψυχοδραστικών ουσιών.

Σύμφωνα με τη σύγχρονη διεθνή βιβλιογραφία, κρίνεται επιτακτική ανάγκη για παροχή περαιτέρω παρεμβάσεων μέσω διαδικτύου. Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την ανάπτυξη σχεδίου δράσης 2012-20  «e-Health» αναφέρει πως τα διαδικτυακά προγράμματα θεραπείας ουσιοεξαρτήσεων, είναι πιθανόν να αναπτυχθούν «συμπληρωματικά» με τις παραδοσιακές μορφές θεραπείας, προσφέροντας έτσι έναν νέο τρόπο παροχής φροντίδας και στήριξης σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης.

Οι παρεμβάσεις μέσω διαδικτύου δύναται να συμβάλουν στον εντοπισμό και την προσέγγιση νεαρών ατόμων και ταυτόχρονα να συμβάλλουν στη δυνατότητα πρόσβασης σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Μέσω της διαδικασίας αυτής, θα είναι η εφικτή η εφαρμογή τριών βασικών τύπων προγραμμάτων παροχής θεραπείας μέσω διαδικτύου: 1.Προγράμματα αυτοβοήθειας, 2.Προγράμματα με την καθοδήγηση συμβούλου και 3.συνδυασμός δια ζώσης και μέσω του διαδικτύου παρεμβάσεων.

Σύμφωνα με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Νοσηλευτών και Μαιών, Τομέα Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας, βάσει της εφαρμογής όλων των παραπάνω, αποτέλεσμα θα είναι η καλύτερη παρεχόμενη γνώση αφενός και η καλύτερη πρόσβαση και θεραπεία αφετέρου.

Διαβάστε επίσης 

Επεισοδιακή σύλληψη για ναρκωτικά-Τον παρακολουθούσαν μέλη της ΥΚΑΝ

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα