Έρευνα EY:Η διαχείριση ευέλικτης εργασίας αποτελεί πρόκληση για τους εργοδότες
Η μεγάλη πλειοψηφία των εργοδοτών παγκοσμίως δεν έχουν ακόμη επικοινωνήσει τα σχέδια τους για τον μετά-COVID-19 εργασιακό χώρο, προκαλώντας μία πιθανή διάσταση με τους εργαζομένους εκείνους που αποζητούν νέους, πιο ευέλικτους τρόπους εργασίας, σύμφωνα με την έρευνα EY Work Reimagined Employer Survey 2021.
Το 79% των επιχειρήσεων παγκοσμίως σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν αλλαγές που αφορούν στην υβριδική εργασία, όμως μόλις 40% έχουν επικοινωνήσει τα σχέδιά τους στο ανθρώπινο δυναμικό τουςΗ έλλειψη ορατότητας στις αποφάσεις της διοίκησηςΗ έρευνα σκιαγράφησε τις απόψεις περισσότερων από 1.000 επιχειρηματικών ηγετών από εννέα χώρες και 25 κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, σχετικά με τον αντίκτυπο της πανδημίας στον εργασιακό χώρο, συμπεριλαμβανομένων και των αντιλήψεών τους για τους κινδύνους, αλλά και τις ευκαιρίες που σχετίζονται με την υβριδική εργασία. Στη συνέχεια, τα ευρήματα συγκρίθηκαν με τα αποτελέσματα της παλαιότερης έρευνας της EY, EY Work Reimagined Employee Survey 2021.
Τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι το 79% των εργοδοτών σχεδιάζουν να προβούν σε μετριοπαθείς έως εκτεταμένες αλλαγές, ώστε να επιτρέψουν σε μεγαλύτερο ποσοστό υβριδική εργασία, κάτι που αντανακλά τις απόψεις του 90% των εργαζόμενων, οι οποίοι δήλωναν ότι επιθυμούν ευελιξία στο πότε και από πού εργάζονται. Παρόλα αυτά, μόλις το 40% των επιχειρήσεων έχουν επικοινωνήσει αυτά τα σχέδια, αυξάνοντας τις πιθανότητες για τη δημιουργία χάσματος με τους εργαζόμενους, σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η ευελιξία, η εταιρική κουλτούρα και η παραγωγικότητα.
Το υπόλοιπο ποσοστό των εργοδοτών που συμμετείχαν στην έρευνα, είτε βρίσκονται ακόμη στο στάδιο του σχεδιασμού, είτε περιμένουν να επικοινωνήσουν τις όποιες αποφάσεις τους σχετικά με τους νέους τρόπους εργασίας, οι οποίες εν μέρει θα απαντούν και στο στάδιο που βρίσκεται η πανδημία του COVID-19 σε διαφορετικές χώρες ανά τον κόσμο.
Παρά τη συντριπτική αποδοχή της σημασίας της ευέλικτης εργασίας, η έρευνα αποκαλύπτει ότι το 35% των εργοδοτών που συμμετείχαν σε αυτή, επιθυμούν όλοι οι εργαζόμενοι τους να επιστρέψουν πλήρως στον χώρο εργασίας, μόλις παρέλθει η πανδημία. Και, ενώ ορισμένοι από αυτούς τους εργοδότες προέρχονται από κλάδους όπου η φυσική παρουσία είναι απαραίτητη, κάποιοι προέρχονται από οργανισμούς που, παρόλο που μπορούν να υποστηρίξουν την εξ αποστάσεως εργασία, επιθυμούν αυτή να γίνεται δια ζώσης.
Παράλληλα, το 51% των εργοδοτών απαντούν ότι θέλουν να ελαττώσουν τα επαγγελματικά ταξίδια μετά την πανδημία, όμως το 66% των εργαζόμενων δηλώνουν ότι επιθυμούν αυτά να συνεχιστούν.
Όσον αφορά σε σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με την εταιρική κουλτούρα και την παραγωγικότητα, η έρευνα εντοπίζει αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ εργοδοτών και εργαζόμενων. Σχεδόν τα τρία τέταρτα (72%) των εργοδοτών που συμμετείχαν στην έρευνα, πιστεύουν ότι η κουλτούρα στον εργασιακό χώρο έχει βελτιωθεί από το ξέσπασμα της πανδημίας και έπειτα, σε σχέση με το 48% των εργαζόμενων που δήλωσαν το ίδιο. Επίσης, το 82% των εργοδοτών θεωρούν ότι η παραγωγικότητα μπορεί πλέον να μετρηθεί από οπουδήποτε, σε αντίθεση με το 67% των εργαζόμενων.
Κίνδυνοι στον ορίζοντα
Οι εργοδότες που απάντησαν στην έρευνα, ρωτήθηκαν, επίσης, και για τους κινδύνους –πέραν από την ψυχική υγεία – που πιστεύουν ότι επιφυλάσσει η στροφή προς την υβριδική εργασία. Σχεδόν οι μισοί (45%) δήλωσαν ότι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους αφορά στη δυνατότητά τους να δημιουργήσουν μια αίσθηση δίκαιης και ίσης μεταχείρισης μεταξύ των εργαζόμενων, τη στιγμή που κάποιες διεργασίες απαιτούν ένα σταθερό πρόγραμμα ή τοποθεσία για να διεκπεραιωθούν, δημιουργώντας, έτσι, μια δυναμική «εχόντων και μη εχόντων» βασισμένη σε ρόλους. Το 43% απαντούν ότι η διατήρηση του ταλέντου και η δυνατότητα προσφοράς ευέλικτων τρόπων εργασίας αποτελούν κύριες ανησυχίες τους, ενώ 40% κατονομάζουν την υβριδική εργασία ως κίνδυνο για την κουλτούρα, τη δημιουργικότητα και τη συνεργατικότητα.
Άλλοι κίνδυνοι συμπεριλαμβάνουν την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς ταλέντων (39%), τη μέτρηση της παραγωγικότητας (36%), την ενίσχυση των δεξιοτήτων ή την επανεκπαίδευση των υπαλλήλων (upskilling/reskilling) τους νέους τρόπους εργασίας (30%), την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών για την υποστήριξη της υβριδικής εργασίας (28%), και την υποστήριξη της ευεξίας των εργαζόμενων (28%).
Για να ευοδωθούν αυτές οι αλλαγές, η ασφάλεια στον εργασιακό χώρο αποτελεί, επίσης, μία κύρια ανησυχία. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι το 43% των επιχειρήσεων θα απαιτήσει το προσωπικό τους να είναι πλήρως εμβολιασμένο, προτού επιστρέψει στο γραφείο. Ένα ανάλογο ποσοστό (42%) σκοπεύει να δώσει κίνητρα για τον εμβολιασμό, όπως, για παράδειγμα, πληρωμένες άδειες για τους εργαζόμενους, σύμφωνα πάντα με τις σχετικές νομικές διατάξεις.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο Παναγιώτης Θρασυβούλου, Συνέταιρος και Επικεφαλής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού της EY Κύπρου, δήλωσε: «Οι εργαζόμενοι έχουν καταστήσει σαφές ότι αναμένουν μεγαλύτερη ευελιξία στον εργασιακό κόσμο μετά την πανδημία. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα και να παράσχουν σαφήνεια όσον αφορά τις προθέσεις τους για μια απρόσκοπτη μετάβαση σε ένα υβριδικό μοντέλο που θα εξισορροπεί τις προτεραιότητες επιχειρήσεων και εργαζομένων. Οφείλουν επίσης να καταρτίσουν σχέδια για την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η δίκαιη μεταχείριση διαφορετικών ομάδων εργαζομένων, η ανάπτυξη μελλοντικών ταλέντων, η εκπαίδευση και επανακατάρτιση και η μέτρηση της παραγωγικότητας. Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι τίποτα λιγότερο από την προσέλκυση και τη διατήρηση των καλύτερων ταλέντων.»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση έγινε μαμά
- Αθηνά Λινού: Ποια μέτρα της πανδημίας ζητά να επιστρέψουν
- Ευερέθιστο έντερο και καλπροτεκτίνη
- Πέτρος Φιλιππίδης: «Έκανα πως παθαίνω κρίση κι αυτός έβαζε περισσότερη δύναμη και πόθο»
- Γιώργος Λιάγκας σε Φαίη Σκορδά: «Μάλλον δεν είσαι σε αυτή την εκπομπή»
- Βομβαρδισμοί στην ισοπεδωμένη Μαριούπολη, επιθέσεις στο Κίεβο – Φόβοι για χρήση χημικών
- Vegan λιχουδιά - Ρολάκια λαχανικών (σπρινγκ ρολς)
- Αξονική τομογραφία: Μια σημαντική διαγνωστική εξέταση
- Θάνατος παιδιών στην Πάτρα - Ερχονται εξελίξεις: Τα εντάλματα σύλληψης θα είναι για τρία άτομα;
- H Εριέττα Κούρκουλου Λάτση γέννησε: Το πρώτο post με τον γιο της
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Ρούλα Πισπιρίγκου: «Θα μου πει κι εμένα κάποιος τι έκανα;»
- Ρωσία: Δύσκολο να διορθωθούν οι συνέπειες μιας αντιπαράθεσης Ρωσίας-ΝΑΤΟ
- Καρούσος: Κανένα πρόβλημα αν φιλοξενηθούν Ουκρανοί στην επαρχία Αμμοχώστου
- Με Rafale και άλλες εντυπωσιακές «πρωτιές» η παρέλαση 25ης Μαρτίου στην Αθήνα
- «Δόθηκαν μεγάλα συμβόλαια, χωρίς να εξεταστούν σε βάθος η ποιότητα και η αξία»
- Μητρόπολη Ταμασού: Αναχωρεί ανθρωπιστική αποστολή για σύνορα Ουκρανίας
- Νέες αυξήσεις τιμών καυσίμων στα κατεχόμενα - Ουρές στα βενζινάδικα
- Πάφος: Χειροπέδες σε τρία πρόσωπα για την υπόθεση εμπρησμού γκαράζ
- Δημοσίευμα των Times: Ξεμένουν από όπλα οι Ουκρανοί
- Λαβρόφ: Η αποστολή δύναμης μπορεί να οδηγήσει σε αντιπαράθεση Ρωσίας-ΝΑΤΟ
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Έρευνα EY:Η διαχείριση ευέλικτης εργασίας αποτελεί πρόκληση για τους εργοδότες
- Ρωσία: Χωρίς τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, η αγορά θα καταρρεύσει
- Την Πέμπτη (24/3) το επόμενο ραντεβού ΑΠΟΕΛ και ΑΕΛ
- Η Πολωνία απελαύνει 45 ρώσους διπλωμάτες για κατασκοπεία
- Καρούσος: Κανένα πρόβλημα αν φιλοξενηθούν Ουκρανοί στην επαρχία Αμμοχώστου
- Ο Ζελένσκι καλεί την Ιαπωνία να αυξήσει την πίεση των κυρώσεων στη Ρωσία
- Πάφος: Χειροπέδες σε τρία πρόσωπα για την υπόθεση εμπρησμού γκαράζ
- Ρωσία: Δύσκολο να διορθωθούν οι συνέπειες μιας αντιπαράθεσης Ρωσίας-ΝΑΤΟ
- Με Rafale και άλλες εντυπωσιακές «πρωτιές» η παρέλαση 25ης Μαρτίου στην Αθήνα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αυξημένα τα μέτρα της Τροχαίας για το τριήμερο της 25ης Μαρτίου
- And Just Like That: Ανακοινώθηκε κι επίσημα η κυκλοφορία της δεύτερης σεζόν
- ΤτΕ: Στα €2 δισ. έφτασε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών Ιανουαρίου λόγω πετρελαίου
- Μέτρα για την επάρκεια σε αλεύρι, έλαια και λιπάσματα - Θα δηλώνονται τα αποθέματα - Τι αναφέρει τροπολογία
- Δένδιας: Μίλησε με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ για την πρόθεση να ηγηθεί ανθρωπιστικής αποστολής στη Μαριούπολη
- «Η συνοδηγός μπορούσε να βγει από το τζιπ» λέει η σύζυγος του Φιλιππίδη, Ελπίδα Νίνου
- Τσίπρας: Δεν είναι η ακρίβεια του πολέμου, αλλά η ακρίβεια Μητσοτάκη