Ecofin:Υιοθέτησε τις μακροοικονομικές συστάσεις της Κομισιόν

Το Συμβούλιο Ecofin υιοθέτησε σήμερα συμπεράσματα για την αξιολόγηση των εμπεριστατωμένων ανασκοπήσεων των μακροοικονομικών ανισορροπιών που υπέβαλε η Κομισιόν (την περασμένη Τετάρτη) για 12 Κράτη Μέλη, περιλαμβανομένης και της Κύπρου.

Το Συμβούλιο ζήτησε από τα 12 Κράτη που παρουσιάζουν ανισορροπίες "ισχυρή δέσμευση για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ιδίως όταν οι μακροοικονομικές ανισορροπίες επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία της ζώνης του ευρώ, σημειώνοντας ότι η τρέχουσα ανάκαμψη

στην οικονομία θα μπορούσε να αποκρύψει την εμφάνιση ανισορροπιών, οι Υπουργοί ζήτησαν να αντιμετωπιστούν αυτά με ανθεκτικό τρόπο". Οι Υπουργοί ζήτησαν να ενισχυθεί σημαντικά η εφαρμογή και να προληφθεί η κόπωση των μεταρρυθμίσεων. Τα συμπεράσματα προσδιορίζουν τις κυριότερες εκκρεμείς μεταρρυθμιστικές προκλήσεις.

Οι εις βάθος αξιολογήσεις της Κομισιόν καθορίζουν εάν σε ένα Κράτος Μέλος υπάρχουν μακροοικονομικές ανισορροπίες, στο πλαίσιο της διαδικασίας παρακολούθησης της πολιτικής του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Τον Νοέμβριο του 2017, η Κομισιόν αποφάσισε να συντάξει εις βάθος εκθέσεις για 12 Κράτη Μέλη. Τα συμπεράσματα αξιολογούν, επίσης, την εφαρμογή των συστάσεων του Συμβουλίου του 2017 για τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές.


Επιπλέον, στις 25 Μαΐου του 2018, το Συμβούλιο συμφώνησε ως προς τη δέσμη μέτρων που αποσκοπούν στη μείωση του κινδύνου στον τραπεζικό κλάδο. Οι Υπουργοί ζήτησαν από την Προεδρία να αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μόλις το Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να διαπραγματευτεί. Οι προτάσεις αποσκοπούν στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν σε διεθνές επίπεδο μετά την οικονομική κρίση 2007-08. Παρουσιάστηκαν τον Νοέμβριο του 2016, περιλαμβάνουν στοιχεία που συμφωνήθηκαν από την Επιτροπή Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία και από το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB). Με την ενίσχυση των υφιστάμενων κανόνων της Ε.Ε., ο στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι τυχόν εκκρεμείς προκλήσεις για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα αντιμετωπίζονται σωστά.

"Η συμφωνία για το τραπεζικό πακέτο σήμερα θα μας επιτρέψει να σημειώσουμε πρόοδο σε άλλα στοιχεία της τραπεζικής ένωσης", δήλωσε ο Vladislav Goranov, Υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας, ο οποίος σήμερα ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου. "Η σημερινή συμφωνία θα στείλει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές. Ελπίζουμε, λοιπόν, ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μπορέσει σύντομα να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις, επιτρέποντάς μας να συμφωνήσουμε αυτές τις προτάσεις και να τις εφαρμόσουμε το συντομότερο δυνατόν", τόνισε.

Τέλος, το Συμβούλιο ενέκρινε έκθεση για τις προκλήσεις που θέτει η γήρανση του πληθυσμού για τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών στην Ευρώπη. Τα συμπεράσματα των Υπουργών απαιτούν την ανάληψη δράσεων πολιτικής από τα κράτη μέλη για την επίλυση συγκεκριμένων ζητημάτων που εντοπίζονται στην έκθεση. Η έκθεση διαπιστώνει ότι η μείωση του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας θα λειτουργήσει ως οπισθοδρόμηση στην ανάπτυξη μακροπρόθεσμα. Η παραγωγικότητα της εργασίας θα είναι η μοναδική κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης, αναφέρει το κείμενο που υιοθετήθηκε.

Στην έκθεση παρουσιάζονται προβλέψεις για την περίοδο 2016-70 για τις δημόσιες δαπάνες που συνδέονται με την ηλικία (συντάξεις, υγειονομική περίθαλψη, μακροχρόνια περίθαλψη και εκπαίδευση), καθώς και δαπάνες για παροχές ανεργίας.

Δημοσιεύεται κάθε τρία χρόνια, εκπονείται από κοινού από την Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής και την Κομισιόν.

Οι Υπουργοί ζήτησαν μια τριπλή στρατηγική: Αντιμετώπιση των οικονομικών και δημοσιονομικών συνεπειών της δημογραφικής γήρανσης μέσω της μείωσης του δημόσιου χρέους, αύξηση των ποσοστών απασχόλησης και της παραγωγικότητας, μεταρρύθμιση των συστημάτων συνταξιοδότησης, υγειονομικής περίθαλψης και μακροχρόνιας περίθαλψης. Τέλος τόνισαν την ανάγκη να αποφευχθούν μέτρα που θα οδηγήσουν στην ανατροπή των μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την αειφορία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα