Economist: Οδύσσεια δίχως τέλος στην Ελλάδα

Συνεχίζονται στη Βρετανία τα δημοσιεύματα για την κατάσταση στην Ελλάδα ενόψει της ολοκλήρωσης του πακέτου διάσωσης της χώρας την ερχόμενη εβδομάδα.

Το περιοδικό Economist κάνει λόγο για μια Οδύσσεια δίχως τέλος, επικρίνοντας την ΕΕ για τις πολιτικές που εφάρμοσε στην Ελλάδα.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ήταν

ο Γιώργος Παπανδρέου από το Καστελόριζο τον Απρίλιο του 2010 που είχε κάνει λόγο για «νέα Οδύσσεια». Ωστόσο, σχολιάζει το περιοδικό, ενώ ο Οδυσσέας κατέληξε στο νόστιμον ήμαρ, στη σημερινή Ελλάδα τα σημάδια της κρίσης είναι παντού.

Με ανθρώπους να κάνουν χρήση ναρκωτικών μέσα μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας, με εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και με το ΑΕΠ να έχει μειωθεί κατά περίπου 25%, κανένας Έλληνας δεν μπορεί να κάνει το λάθος να θεωρήσει πως η χώρα του αποτελεί success story.

Στη συνέχεια ο Economist επιτίθεται στην ΕΕ. Σημειώνει ότι η Ελλάδα δημιούργησε τα προβλήματά της, αλλά ήταν θεατής στην επιβολή «λύσεων» έξωθεν. Όπως αναφέρεται, οι κανόνες διάσωσης της Ελλάδας σηματοδότησαν την κρυφή εγκαθίδρυση της λιτότητας ως επίσημο δόγμα της ευρωζώνης.

Η Ελλάδα έπεσε θύμα κακών πολιτικών και πολιτικών παιχνιδιών εξουσίας, με λανθασμένες προβλέψεις για την ανάπτυξη και με τη λιτότητα, αναμενόμενα, να προκαλεί βαθύτερη ύφεση.

Τώρα η Ελλάδα, «με ξεφτισμένες δημόσιες υπηρεσίες, εξαιρετικά υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, αδύναμους θεσμούς και άθλια δημογραφικά στοιχεία», θα πρέπει να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα επί τέσσερις δεκαετίες.

Κατά το περιοδικό η ΕΕ προσπαθεί με μαγικές θεωρήσεις να αποφύγει τη λήψη δύσκολων αποφάσεων, όπως η διαγραφή ελληνικού χρέους, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να μετατρέπονται σε χρόνιες παθήσεις.

Από την άλλη είναι αλήθεια πως με την τραπεζική ένωση και τις θεσμικές αλλαγές η ευρωζώνη έχει γίνει πιο ανθεκτική και γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ, που χαρακτηρίζεται ως «μία ερασιτεχνική ομάδα πρώην κομμουνιστών και θεωρητικών καθηγητών που ανήλθε στην εξουσία από τους απελπισμένους ψηφοφόρους το 2015», είδε τη δική του «μαγική θεώρηση» κατά της λιτότητας «να συνθλίβεται τόσο γρήγορα», με παράπλευρη ζημιά τα capital controls.

Έτσι λοιπόν, συνεχίζει ο Economist, η Ελλάδα έπρεπε να επιλέξει μεταξύ του καταστροφικού Grexit και των τιμωρητικών όρων των πιστωτών.

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, το βρετανικό περιοδικό εκτιμά ότι έχει επέλθει εφησυχασμός και ότι δεν αξιοποιήθηκαν οι σχετικά ευνοϊκές συνθήκες του τελευταίου διαστήματος για ενίσχυση της άμυνάς της έναντι ενός μελλοντικού σοκ ή για τη συμφωνία σε μια κοινή πολιτική ασύλου, κάτι που διαβρώνει την εμπιστοσύνη εντός και μεταξύ χωρών.

Ως δίδαγμα από την οκταετή Οδύσσεια της Ελλάδας, ο Economist επισημαίνει το ότι η ευρωζώνη είναι πιο δύσκολο να διαρραγεί απ’ όσο πιστεύουν οι επικριτές της, αλλά και ότι η ΕΕ είναι διατεθειμένη να λάβει ακραία μέτρα, όπως η πτωχοποίηση μελών της, προκειμένου να αποφύγει τη λήψη δύσκολων αποφάσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα