Eγκατάσταση στο κατεχόμενο χωριό τους αξίωσαν κάτοικοι Άρσους

Το αναφαίρετο δικαίωμα της επιστροφής και εγκατάστασης στο κατεχόμενο χωριό τους αξίωσαν σήμερα οι κάτοικοι του Άρσους Λάρνακας, οι οποίοι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας με τίτλο «Άρσος Επιστροφή».

Δεκάδες κάτοικοι του κατεχόμενου Άρσους συγκεντρώθηκαν το πρωί στην πλατεία των Τρούλλων και πορεύθηκαν με κατεύθυνση το οδόφραγμα της Κοινότητας, όπου επέδωσαν ψήφισμα σε αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών, που με τη σειρά του θα το παραδώσει στα Κεντρικά Γραφεία του Οργανισμού στη Λευκωσία.

Σε δηλώσεις του, ο Κοινοτάρχης Άρσους Γιώργος Ευαγγέλου ανέφερε ότι «το Άρσος απέχει μόνο πέντε

χιλιόμετρα από τους Τρούλλους. Με την ευκαιρία της σημερινής γιορτής της Παναγίας Ελεούσας, που γιόρταζε στο κατεχόμενο χωριό μας, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί πορεία διαμαρτυρίας, ζητώντας να επιστρέψουμε στην κατεχόμενη γη μας».

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Ευαγγέλου είπε πως στην Κοινότητα Άρσους πριν το 1974 κατοικούσαν 300 περίπου Ελληνοκύπριοι και 300 Τουρκοκύπριοι, είχε ένα Ε/κ και ένα Τ/κ Κοινοτάρχη, οι κάτοικοι έφυγαν από τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής και διασκορπίστηκαν σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου.

Ανέφερε, ακόμα, ότι από το 2006 που εξελέγη Κοινοτάρχης «σήμερα είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται πορεία διαμαρτυρίας για διεκδίκηση της επιστροφής στην κατεχόμενη γη μας, η οποία έχει ένα αγνοούμενο».

Στο ψήφισμα που επέδωσε ο Κοινοτάρχης στον αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι οι κάτοικοι εκφράζουν «την αντίσταση και αγανάκτησή τους προς την Τουρκία, η οποία από το 1974 εισέβαλε διά των στρατευμάτων της στην Κύπρο και, αφού κατέλαβε διά της βίας το βόρειο τμήμα της πατρίδας μας, εκδιώκοντας τους κατοίκους του, το κατέχει και το κατακρατεί παράνομα ως κατοχική δύναμη. Το Κυπριακό πρόβλημα παραμένει θέμα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής κατά παράβαση των βασικών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, ενώ 44 χρόνια μετά τα θλιβερά γεγονότα του 1974 η κατοχή από τα τουρκικά στρατεύματα συνεχίζεται παράλληλα με τον παράνομο εποικισμό των εδαφών μας».

Προστίθεται ότι «το συρματόπλεγμα της ντροπής συνεχίζει να κρατά χωρισμένη την πατρίδα μας και εμάς μακριά από τα σπίτια μας. Το στάτους κβο της κατοχής και το γεγονός ότι το Κυπριακό πρόβλημα παραμένει άλυτο, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους, αφού μας αναγκάζει να συνεχίσουμε να ζούμε σε συνθήκες αβεβαιότητας για το μέλλον».

Στο ψήφισμα γίνεται λόγος στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών που απαιτούν άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων εισβολής και κατοχής από την Κύπρο, την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους υπό συνθήκες ασφαλείας και στην αποκατάσταση και τον σεβασμό της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημειώνεται, ακόμα, ότι «για 44 ολόκληρα χρόνια αναμένουμε την εφαρμογή των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και την αποκατάσταση των δικαιωμάτων μας χωρίς αποτέλεσμα. Για 44 χρόνια παραμένουμε πρόσφυγες στην ίδια μας την πατρίδα, χωρίς να μπορούμε να γυρίσουμε και να ζήσουμε στα σπίτια και τις περιουσίες μας, τα κατεχόμενα χωριά και τις πόλεις μας».

Οι πρόσφυγες του κατεχόμενου μικτού χωριού Άρσους Λάρνακας, καταλήγει το ψήφισμα, «επιλέξαμε συμβολικά τη σημερινή ημέρα, ανήμερα των εορτασμών της Παναγίας, να πορευτούμε στη γραμμή που μας κρατά μακριά από το χωριό μας και να ασκήσουμε το αναφαίρετο δικαίωμα της επιστροφής και εγκατάστασής μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα