El Pais: Η πρόταση μομφής μπορεί να διευκολύνει την Τερέζα Μέι

H χθεσινή ψηφοφορία στο Βρετανικό Κοινοβούλιο για το Brexit—και η ιστορική ήττα που υπέστη η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι—προσέφερε ένα ‘φαρμακερό’ δώρο στον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, εξαναγκάζοντάς τον σχεδόν να καταθέσει πρόωρα την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, που θα συζητηθεί σήμερα στο Σώμα.

Στην ουσία ήταν η ίδια η Μέι εκείνη που έσπρωξε τον Κόρμπιν να καταθέσει την πρόταση αμέσως, επιζητώντας υποδόρια να μετατρέψει τη μομφή σε δήλωση εμπιστοσύνης, στην περίπτωση που η πρόταση των Εργατικών

απορριφθεί, μετρώντας παράλληλα με πραγματικά δεδομένα τη στήριξη της οποίας χαίρει μεταξύ των βουλευτών της.

Και τούτο, γιατί οι Συντηρητικοί ευρωσκεπτικιστές βουλευτές της Μέι, που ναι μεν καταψήφισαν το σχέδιό της για το Brexit, δεν έχουν την παραμικρή πρόθεση να το τραβήξουν μακρύτερα και να ρίξουν με την αρνητική ψήφο τους και την κυβέρνηση. Αλλά και οι φιλο-ενωτικοί Βορειοϊρλανδοί του DUP, που στηρίζουν την κυβέρνηση μειοψηφίας της Μέι, νοιώθουν ευχαριστημένοι με την απόρριψη της συμφωνίας για την έξοδο από την ΕΕ και δηλώνουν πως δεν πρόκειται να στηρίξουν την πρόταση μομφής. Όλα τα στοιχεία συγκλίνουν πως η αποψινή μομφή του Κόρμπιν δεν έχει τύχη, καθώς στηρίζεται στους μόλις 35 βουλευτές των Σκώτων εθνικιστών του SNP και τους 11 Φιλελεύθερους Δημοκράτες—οι οποίοι εξάλλου από την αρχή πίεζαν τους Εργατικούς για να καταθέσουν αυτήν την πρόταση.

Αλλά άδηλος είναι ακόμη και ο αριθμός των ίδιων των Εργατικών βουλευτών που θα στηρίξουν την απόφαση του ηγέτη τους—δεδομένου ότι εξακολουθεί να είναι ισχυρή η παρουσία ‘Τονιμπλαιρικών’ στην παρούσα κοινοβουλευτική ομάδα τους, οι οποίοι είναι εντελώς αρνητικοί στην έξοδο από την ΕΕ.

Στη Βρετανία η πρόταση μομφής είναι σχεδόν ο μοναδικός μηχανισμός—έξω από την βούληση της ίδιας της κυβέρνησης—για να επιταχυνθεί η τέλεση εκλογών. Και έναντι αυτού του ενδεχομένου, δεν είναι σαφές εάν οι Συντηρητικοί βουλευτές, που χθες καταψήφισαν τη Μέι, θα θελήσουν και να προκαλέσουν πρόωρες εκλογές.

Όμως εάν ο Κόρμπιν δεν καταφέρει να περάσει την πρότασή του, η Μέι έχει δεσμευθεί ήδη την επόμενη Δευτέρα να καταθέσει μία βελτιωμένη πρόταση και να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τις δυνάμεις στο Κοινοβούλιο, ώστε να παρουσιάσει στις Βρυξέλλες ένα εναλλακτικό σχέδιο, που θα περιλαμβάνει μία σειρά από τροποποιήσεις και να ζητήσει μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά το κύριο εμπόδιο, το επιλεγόμενο backstop στα σύνορα με την Βόρεια Ιρλανδία. Βέβαια κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τη βούληση των ευρωσκεπτικιστών Συντηρητικών και των Βορειοϊρλανδών ενωτικών, αλλά επίσης και τις καλές προθέσεις της ΕΕ. Υπάρχει επίσης και η πρόταση Εργατικών και Συντηρητικών βουλευτών για άτακτη, χωρίς συμφωνία, έξοδο από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου, που θα εξανάγκαζε την κυβέρνηση να ζητήσει από τις Βρυξέλλες μία επέκταση του άρθρου 50 για την έξοδο. Με αυτόν τον τρόπο το Κοινοβούλιο θα αναλάμβανε τον έλεγχο των διαπραγματεύσεων και η κυβέρνηση θα ήταν αναγκασμένη να αποδεχθεί το εναλλακτικό σχέδιο για το Brexit που θα εκπονούσαν οι βουλευτές.

Η άλλη εναλλακτική λύση βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια της Μέι και αφορά την εθελούσια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Αυτή όμως η λύση δεν είναι βολική, γιατί θα εξυπάκουε και διαμελισμό του ίδιου του Συντηρητικού Κόμματος, καθώς είναι δύσκολο να φαντασθεί κανείς τους ευρωσκεπτικιστές να συμπλέουν με τη Μέι. Αλλά και από εκλογικής άποψης δεν αποτελεί καλή λύση, δεδομένης της απογοήτευσης και της απόρριψης του σχεδίου της Μέι από το εκλογικό σώμα.

Το άλλο σχέδιο προβλέπει την διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος, που εάν συμφωνήσει η πλειοψηφία των βουλευτών η κυβέρνηση μπορεί να ενστερνισθεί την πρόταση ως δική της. Μολαταύτα, η Μέι επανειλημμένως έχει απορρίψει αυτήν την προοπτική, που κατ’ αυτήν θα συνεπαγόταν «μία τελειωτική απώλεια εμπιστοσύνης των πολιτών στο δημοκρατικό σύστημα». Μολαταύτα, δεν θα είναι η πρώτη φορά που η Μέι αλλάζει γνώμη και πολιτική γραμμή.

Τι θα γινόταν όμως εάν παραιτείτο η Μέι; Οι στενοί της συνεργάτες δεν παύουν να διαβεβαιώνουν πως η πρωθυπουργός απορρίπτει εξαρχής το ενδεχόμενο να αφήσει τη θέση της, όσο μεγάλη κι εάν είναι η ήττα. Βούλησή της, λένε, είναι να ολοκληρώσει το έργο που ανέλαβε να οδηγήσει τη χώρα εκτός της ΕΕ. Μετά την πρόταση μομφής που είχαν καταθέσει οι ευρωσκεπτικιστές Συντηρητικοί στα τέλη του 2018, η Μέι διαθέτει άλλους 12 μήνες έως ότου η ηγεσία της στο κόμμα τεθεί πάλι σε αμφισβήτηση. Όμως και η Μάργκαρετ Θάτσερ, μόλο που είχε ξεπεράσει την ίδια πρόταση μομφής, κατέληξε στο τέλος να παραιτηθεί. Εάν η κατάσταση φθάσει σε τέτοιο σημείο που η Μέι δεν θα μπορεί να ελέγξει την κυβέρνηση και το Συντηρητικό Κόμμα, μία παραίτησή της εντάσσεται στο πολιτικό και ανθρώπινο πλαίσιο των δυνατοτήτων της πρωθυπουργού.

Πηγή: El Pais, El Publico, ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα