Energean:Η Kύπρος ανάμεσα στις επιλογές εξαγωγής Φ.Α του Ισραήλ για υγροποίηση

Το πρόβλημα της οριοθέτησης ΑΟΖ στα  θαλάσσια σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ απασχολεί όχι μόνο τα κράτη της περιοχής αλλά και τις εταιρείες που εμπλέκονται στις έρευνες και εξορύξεις Φ.Α/

Σε αποκλειστική συνέντευξη στο «Globes», ο Διευθύνων Σύμβουλος της Energean, Μαθαίος Ρήγας, προσπαθεί να μην μιλήσει για πολιτική, δηλώνει ότι η εταιρεία του θα μπορούσε να εξερευνήσει φυσικό αέριο στον Λίβανο, αναφέρει τι έφερε την Energean στην ΑΟΖ

του Ισραήλ και επικρίνει σφοδρά τις ευρωπαϊκές χώρες για τη συμπεριφορά τους πριν  ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Εάν επιλυθεί η διαφορά μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, θα πάμε εκεί», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Energean». Αν λέγαμε πριν από μερικά χρόνια ότι μια αραβική εταιρεία θα επένδυε στο φυσικό αέριο στο Ισραήλ (Mubadala Investment Co. των ΗΑΕ, DZ), θα έλεγα ότι ήταν τρελό. Η ανάπτυξη της βιομηχανίας φυσικού αερίου έδωσε στο Ισραήλ μια τεράστια γεωπολιτική ώθηση».

Σε ερώτηση ποια είναι η πολιτική σας για αμφισβητούμενες περιοχές απάντησε πως η Energean λειτουργεί μόνο όπου το επιτρέπει η κυβέρνηση. «Και έτσι, παρόλο που είμαστε ελληνική εταιρεία, δεν κάνουμε γεωτρήσεις στις περιοχές που αμφισβητούνται με την Τουρκία».

Ο Ρήγας όπως σημειώνεται ήρθε στο Ισραήλ λόγω της πυρηνικής συμφωνίας μεταξύ των δυνάμεων και του Ιράν το 2015. «Η συμφωνία έφερε τις περισσότερες μεγάλες εταιρείες στο Ιράν και αποφάσισα να έρθω στο Ισραήλ. Δεν μπορούσα να ανταγωνιστώ τα μεγάλα αγόρια στο Ιράν. Έτσι έψαξα κάπου όπου θα μπορούσα να ανταγωνιστώ. Και μετά, το Ισραήλ άνοιξε την αγορά στον ανταγωνισμό και ανάγκασε την Delek να πουλήσει κάποιες από τις άδειες και τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του. Το πιο σημαντικό, καταλαβαίνω την ιδιοσυγκρασία του Ισραήλ. Οι δυνατότητες της Ανατολικής Μεσογείου ήταν επίσης μια πρόκληση».

Ερωτηθείς για την άδεια στο  κοίτασμα Karish,είπε πως η Energean  ανταγωνίστηκε με την Edison (μια εταιρεία που εξαγόρασε η Energean πριν από τρία χρόνια, η DZ)..  «Η Edison ζήτησε μια ελάχιστη τιμή ανά MMBtu μετά την παραγωγή, και δεν το κάναμε. Πήρα το ρίσκο. Το Ισραήλ είναι μια σκληρή χώρα και υπάρχει γραφειοκρατία», αλλά βρήκα ότι η ισραηλινή κυβέρνηση είναι επαγγελματίας και βοήθησε σε όλα».

Ο Ρήγας λέει ότι η εταιρεία του επένδυσε 2 δισ. δολάρια στο Ισραήλ και ότι το αποτέλεσμα της συνεργασίας από την πλευρά της κυβέρνησης «είναι ότι η τιμή του φυσικού αερίου στο Ισραήλ είναι η χαμηλότερη στον κόσμο».

Ο Ρήγας είναι επιφυλακτικός όταν πρόκειται για εσωτερικές διαμάχες στο Ισραήλ για το φυσικό αέριο. Για το θέμα αυτό, λέει ότι «το 2018 αποφασίσαμε να φέρουμε την πλατφόρμα παραγωγής σε βαθιά νερά, λόγω της δυσαρέσκειας των Ισραηλινών να έχουν τέτοιες πλατφόρμες μπροστά στα μάτια τους (η πλατφόρμα αερίου Leviathan, DZ).

Επιπλέον σημείωσε πως η ανακάλυψη της δεξαμενής Athena στο Block 12 (μια περιοχή που ονομάζεται Όλυμπος μεταξύ Karish και Tanin, DZ) είναι αυτή τη στιγμή υπό συζήτηση. «Σε ποιον να πουλήσουμε; Οι πιθανότητες είναι η Κύπρος, η Αίγυπτος ή το Ισραήλ. Το μυστικό της εμπορικής ικανότητας είναι το ύπαρξη υποδομής παραγωγής και μεταφορών, και αυτός είναι ο στόχος της νέας πλατφόρμας».

Ο Ρήγας άσκησε κριτική στην ευρωπαϊκή ηγεσία, η οποία, όπως λέει, ευθύνεται για την ενεργειακή κρίση στην ήπειρο. "Έκαναν τεράστιο λάθος να εξαρτηθούν από το ρωσικό αέριο και να μειώσουν τη δική τους παραγωγή. Μπήκαν σε μια πράσινη παράνοια", λέει κατηγορηματικά ο διευθύνων σύμβουλος της Energean. «Σταμάτησαν την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου και σκέφτηκαν ότι θα στραφούν αμέσως στην πράσινη ενέργεια. Έκλεισαν πυρηνικούς σταθμούς και έκαναν τη Ρωσία κυρίαρχη στον εφοδιασμό φυσικού αερίου. Αυτή είναι η χάραξη λαϊκιστικής πολιτικής και μια άρνηση της πραγματικότητας.»

Τέλος κληθείς να απαντήσει τι πρέπει να προσελκύσει εταιρείες να πραγματοποιήσουν γεωτρήσεις στα ισραηλινά οικονομικά ύδατα είπε  «Η βεβαιότητα ότι το Ισραήλ έχει αρκετά για να εξασφαλίσει την εγχώρια κατανάλωσή του για τα επόμενα 30 χρόνια· ο ανταγωνισμός πρέπει να συνεχιστεί· και ναι, τη δυνατότητα εξαγωγής, γιατί εκεί είναι τα μεγάλα χρήματα».

Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη αποτελεσματικός τρόπος μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε μεγάλες ποσότητες. Επ' αυτού, ο Ρήγας λέει: «Πρέπει να λάβετε υπόψη τη γεωπολιτική και την περιφερειακή οικονομία. Ο αγωγός προς την Αίγυπτο φαίνεται ευκολότερος. Μια άλλη πιθανότητα είναι ένας αγωγός στην εγκατάσταση υγροποίησης στην Κύπρο, αλλά αυτό απαιτεί χρόνο". Η γρήγορη λύση είναι ένα πλοίο υγροποίησης. "Πρέπει να βρίσκεται σε προστατευμένα ύδατα κοντά στην ακτή, και υπάρχει αντίθεση σε αυτό στο Ισραήλ. Αν όχι εδώ, τότε στην Αίγυπτο ή την Κύπρο

Keywords
Τυχαία Θέματα