Eπιδημιολόγος: Δύσκολη και ακατάπαυστη η ιχνηλάτηση επαφών κρουσμάτων

Δύσκολη και ακατάπαυστη είναι η ιχνηλάτηση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, λέει στο ΚΥΠΕ ο επιδημιολόγος πεδίου της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης Βαλεντίνος Σιλβέστρος, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής έχουν εξεταστεί χιλιάδες επαφές.


Το έργο της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης άρχισε από τη στιγμή που είχαμε τα πρώτα κρούσματα στην Κύπρο, σημειώνει, και θα συνεχιστεί και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

«Κάνουμε την ιχνηλάτηση των επαφών

επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και ψάχνουμε να βρούμε καινούργια πιθανά κρούσματα. Εξετάζουμε πόσες επαφές είχε το κάθε κρούσμα. Αν κάποιο κρούσμα δουλεύει σε μια υπεραγορά ή σε ένα γραφείο, οι επαφές του ξεφεύγουν από το οικογενειακό περιβάλλον, είναι πολύ περισσότερες», αναφέρει ο κ. Σιλβέστρος.

Τονίζει πως πρόκειται για «αρκετά χρονοβόρα και ψυχοφθόρα διαδικασία γιατί πρέπει να μιλήσεις με τον ίδιο τον ασθενή. Μόλις του ανακοινώσεις το αποτέλεσμα, πρέπει να λειτουργήσεις πολύ γρήγορα και να εντοπίσεις όλες του τις επαφές και να τις περιορίσεις ώστε να μην υπάρχει περαιτέρω έκθεση στην κοινότητα».

Διαβάστε:Κύπρος: Το "καλοκαίρι του κορωνοϊού" – Τι θα αλλάξει με οργανωμένες παραλίες

Ερωτηθείς πόσες επαφές έχουν εξεταστεί μέχρι σήμερα, ο κ. Σιλβέστρος, αναφέρει ότι αυτές είναι χιλιάδες. «Φανταστείτε αν από τα 772 κρούσματα που είχαμε μέχρι στιγμής, έχει 3-4 επαφές το κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα, αντιλαμβάνεστε ότι είναι πάρα πολλά τα άτομα», αναφέρει.

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια σημαντική διαδικασία με την οποία αποτρέπεται η εξάπλωση του ιού. «Βρίσκουμε τις επαφές που μπορεί να έχουν μολυνθεί, τις περιορίζουμε κι έτσι εξασφαλίζουμε ότι δεν θα μεταδοθεί ο ιός σε άλλα άτομα», αναφέρει.

Η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης αριθμούσε πριν από την έναρξη της πανδημίας πέντε άτομα. Η Μονάδα έχει ενισχυθεί με περισσότερο προσωπικό από άλλους τομείς ώστε να γίνονται σωστά οι διαδικασίες της ιχνηλάτησης.

«Ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων μπορούμε να επεκταθούμε σε άτομα. Στην μονάδα ιχνηλάτησης, υπάρχουν δεκαπέντε σταθερά άτομα αλλά αν προκύψει μεγαλύτερη ανάγκη μπορούν να γίνουν μέχρι και 30», σημείωσε.

Συνήθως, ανέφερε, υπάρχει κατανόηση από τους ανθρώπους που έχουν κριθεί ως επιβεβαιωμένα κρούσματα για να συνεργαστούν αλλά υπάρχουν και οι περιπτώσεις που αρνούνται να δώσουν τις επαφές τους.

Διαβάστε: Κρίσιμο 10μερο, στη στροφή, η αρχή της σταδιακής άρσης – Τι ανοίγει πρώτο

«Είναι υψίστης σημασίας να βρούμε τις επαφές του επιβεβαιωμένου κρούσματος και να τις περιορίσουμε. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Προσπαθούμε να πείσουμε και πείθονται οι περισσότεροι - μπορώ να πω - για τη σοβαρότητα της κατάστασης. Κάποιοι είναι συνεργάσιμοι. Κάποιοι που δεν ήταν, βρήκαμε άλλους τρόπους να τους πείσουμε. Σε κάποιες περιπτώσεις επικαλεστήκαμε και το νομικό πλαίσιο που μας καλύπτει», είπε.

Η Κύπρος, σημείωσε ο κ. Σιλβέστρος, έχει πάρει διαπιστεύσεις για τις ιχνηλατήσεις που κάνει από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Επιτήρησης Λοιμωδών Νοσημάτων, αφού δεν είναι σε όλες τις χώρες που γίνεται η ιχνηλάτηση.

«Συνάδελφοι από το Κέντρο, μας λένε ότι κάνουμε μια πραγματικά αξιόλογη δουλειά και ότι αφιερώνουμε πολύ χρόνο και πολλούς πόρους στο να γίνει σωστά η διαδικασία. Έχουμε ποιοτικά δεδομένα τόσο για τα κρούσματα όσο και για τις επαφές. Σε άλλες χώρες είναι πολύ δύσκολο να γίνει ιχνηλάτηση. Όταν τα κρούσματα είναι χιλιάδες δεν έχουν ούτε τον χρόνο ούτε τους πόρους για να το κάνουν. Εμείς έχουμε την πολυτέλεια λόγω των μειωμένων κρουσμάτων αλλά και της πολιτικής θέλησης που είναι δεδομένη», συμπλήρωσε.

Διαβάστε: Κωστρίκης: Η άρση μέτρων, το στοίχημα του Πάσχα και η επιστροφή στα σχολεία

Keywords
Τυχαία Θέματα
Eπιδημιολόγος, Δύσκολη,Epidimiologos, dyskoli