Eποικοινωνία με Λουτ θα έχει απόψε ο ΠτΔ

Αυτό που ζητούμε από τους Τουρκοκυπρίους και τον διεθνή παράγοντα είναι να κατανοήσουν πως αν δεν υπάρξει μια λύση, που να σέβεται και τις δύο κοινότητες και που θα δημιουργεί προϋποθέσεις ώστε όχι να επιβάλλεται η μια στην άλλη, αλλά να ζούμε πραγματικά σε συνθήκες ειρήνης με αλληλοσεβασμό, δεν θα μπορεί να αντέξει στο χρόνο και δεν είναι αυτό που επιδιώκουμε, δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης,

ο οποίος είπε πως θέλει να πιστεύει ότι και οι Τουρκοκύπριοι αυτό που θέλουν είναι μόνιμη ειρήνη.

Σε χαιρετισμό του, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Ηλία Παντελίδη «ΒΙΩΜΑΤΑ- ΚΥΠΡΟΣ1974», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι απόψε θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με την κ. Λουτ, για να προσθέσει ότι θα της διαβιβάσει αυτό που διαβίβασε κατ’ επανάληψη και προς τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών «από το βράδυ της διακοπής των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά αδόξως, μιας σημαντικής προσπάθειας που καταβάλαμε προκείμενου να εξευρεθεί μια λύση που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή για το ευρύ κοινό».

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «δυστυχώς αυτό που έλειπε δεν ήταν η δική μας πολιτική βούληση», για να συμπληρώσει ότι «εμείς καταθέσαμε γραπτώς τις προτάσεις μας και στα έξι σημεία του ΓΓ και είναι η άλλη πλευρά που δυστυχώς παρέλειψε να δώσει δείγματα γραφής και ιδιαίτερα η Τουρκία, η οποία ήθελε να έχει τον έλεγχο όχι απλά των κατεχομένων αλλά του συνόλου της Κύπρου».

«Μιλώ και λέω κάποιες αλήθειες, όχι για να εκφοβίσω, αλλά για να διεκτραγωδήσω πόσο άδικα πολλές φορές ως να είμαστε αυτόχειρες προσπαθούμε να αποδώσουμε τις ευθύνες στην δική μας πλευρά, ως να αρέσκεται στην κατοχή, ως να αρέσκεται στο να παρακολουθεί μόνο μέσα από φωτογραφίες αυτά που απέμειναν στην μνήμη, αυτά που καταθέτουν στο βιβλίο του Ηλία οι 16 προσωπικότητες, που βίωσαν τα όσα βίωσαν», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Πρόσθεσε ότι «αυτό που επιδιώκουμε είναι απεξάρτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι εξάρτηση», σημειώνοντας ότι «δεν έχουμε ανάγκη από στρατούς και από την παρουσία της όποιας μορφής στρατεύματος».

«Είμαστε», είπε, «μια χώρα που ζει μέσα στην Ευρώπη. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι απόλυτα εγγυημένα. Δεν χρειαζόμαστε εγγυητές, γιατί από εκείνους υποφέρουμε μέχρι σήμερα. Είναι οι παρεμβάσεις και των τριών εγγυητριών αυτές που μας έδωσαν τα δεινά που βιώνουμε κάθε μέρα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «συνεπώς αυτό που έχουμε επιτύχει μέσα από το διάλογο και την επιμονή ήταν να φέρουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιτέλους για πρώτη φορά την Τουρκία, να αγγίξουμε την διεθνή πτυχή του Κυπριακού προβλήματος και να αναδείξουμε το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ευρώπη».

Επίσης, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως είναι η τελευταία θητεία που υπηρετεί και αυτό που θέλει όταν θα φεύγει είναι να αφήσει τουλάχιστον μια υστεροφημία ανάλογη των προσπαθειών της μακράς παρουσίας του στην πολιτική ζωή και το σημαντικότερο αυτό που ο κάθε ένας χρωστά στην πατρίδα.

«Να φύγω και να νιώθω ότι επιτέλους αφήνω πίσω στα εγγόνια μου και τα παιδιά μου την προοπτική να ζήσουν ειρηνικά, να ζήσουν και να ευημερήσουν σε αυτή την χώρα», είπε.

Βιβλίο Ηλία Παντελίδη «ΒΙΩΜΑΤΑ- ΚΥΠΡΟΣ1974»

Μιλώντας για το βιβλίο του Ηλία Παντελίδη «ΒΙΩΜΑΤΑ- ΚΥΠΡΟΣ1974», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «ο Ηλίας Παντελίδης, δεμένος στενά για δύο δεκαετίες με δυνατές και ευχάριστες αναμνήσεις με τον τόπο του, την θαλασσοφίλητη Γιαλούσα, βίωσε έντονα τα γεγονότα του 1974, τα οποία επηρέασαν και εξακολουθούν να επηρεάζουν με τις επιπτώσεις τους κάθε πτυχή της ζωής τόσο του ιδίου όσο και του συνόλου των ανθρώπων της πατρίδας μας».

Όπως είπε, «έχοντας έντονα συναισθήματα από τα γεγονότα αυτά, και με το πλεονέκτημα που του δίνει το γεγονός ότι έζησε και ερεύνησε αργότερα ενδελεχώς την ιστορική αυτή καμπή του τόπου, αποφάσισε την συγγραφή του παρόντος πονήματος, στις σελίδες του οποίου καταθέτει διατυπωμένη με απόλυτο σεβασμό τη δική του αληθή μαρτυρία», σημειώνοντας ότι τη δική του μαρτυρία για τα βιώματα που κουβαλάει στην ψυχή του, δίπλα στην μαρτυρία άλλων 15 συμπατριωτών μας, εννέα Ελληνοκυπρίων, τεσσάρων Τουρκοκυπρίων ενός Βρετανού, και ενός Μαρωνίτη στους οποίους δίδει μέσω της πένας του βήμα για να καταθέσουν στο βιβλίο του την δική τους αλήθεια για όλα όσα βίωσαν».

«Αλήθειες οι οποίες, έχοντας ως κοινή συνισταμένη στο σύνολο τους τον πόνο που βίωσαν και οι 16 πρωταγωνιστές, ανεξαρτήτως της καταγωγής, της θρησκείας, της γλώσσας και των πεποιθήσεων τους, αποκαλύπτουν την πραγματική ανθρώπινη διάσταση της Κυπριακής τραγωδίας. Αλήθειες και βιώματα τα οποία είναι αλληλένδετα και τα οποία, καθόρισαν, ως ξεκάθαρα διαφαίνεται, την μετέπειτα πορεία, το μέλλον και εν τέλει τον τρόπο σκέψης τους, εδραζόμενο στην οικοδόμηση μιας ενωμένης, ειρηνικής και ασφαλούς πατρίδας», είπε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ακόμα ότι ο συγγραφέας «πετυχαίνει απόλυτα το στόχο που έθεσε με την απόφαση της συγγραφής του βιβλίου, να μεταδώσει δηλαδή την σημασία της επικράτησης των πανανθρώπινων αξιών της ειρήνης, της ελευθερίας, της δημοκρατίας», σημειώνοντας ότι «πετυχαίνει παράλληλα, μέσα από το άξιο λόγου περιεχόμενο, να προβληματίσει για τον τρόπο και την ευθύνη που οφείλουμε να διαχειριζόμαστε ζητήματα που καθορίζουν το μέλλον της πατρίδος μας και των ανθρώπων της».

«Των ανθρώπων της», είπε, «που η πορεία τους, ως διαφαίνεται στις σελίδες του βιβλίου, θα διασταυρώνεται. Είναι αρκετό απλά και μόνο να αναφέρω ότι ο πατέρας του Ηλία και ο πατέρας του Μουσταφά Μπαλτσίογλου, που επίσης καταθέτει τα βιώματά του στο βιβλίο, υπήρξαν καλοί φίλοι στην όμορφη Καρπασία. Χρόνια μετά ο γιος του Ηλία, ο Παντελής, και η Αϊσέ, η κόρη του Μουσταφά, βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι διαπραγματεύσεων και συζητήσεων για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος».

Καταλήγοντας, ανέφερε πως «η έκδοση του, πέρα της αγγλικής και της τουρκικής, και στην ελληνική γλώσσα, δίδει πλέον την ευκαιρία σε ένα μεγάλο εύρος αναγνωστών μέσα από τη διαφωτιστική μελέτη του βιβλίου να γίνουν κοινωνοί της δικής σου σημαντικής παρακαταθήκης γνώσης του παρελθόντος αλλά και διδαχής για το παρόν και το μέλλον».

Keywords
Τυχαία Θέματα