Eurogroup για Ελλάδα: Έκκληση για ολοκλήρωση 4ης αξιολόγησης

Το Eurogroup στη Σόφια εξέτασε το πρόγραμμα αναπτυξιακής στρατηγικής της Ελλάδας, το νομικό πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας και την ολοκλήρωση της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Πρόεδρος του Εurogroup Μάριο Τσεντένο, μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, το Εurogroup είχε μια παραγωγική συζήτηση και καλωσόρισε τα καλά νέα στο δημοσιονομικό πεδίο, καθώς, όπως είπε,

η Ελλάδα για δεύτερη χρονιά κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα πέραν των στόχων και δη και πάνω από 4%.

Ανακοίνωσε δε ότι οι θεσμοί που εποπτεύουν το ελληνικό πρόγραμμα θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 14 Μαΐου, με στόχο να καταλήξει σε συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού, πριν από το Εurogroup του ίδιου μήνα. Διευκρινιστικά, μάλιστα, ανέφερε ότι "απαιτούμε, αλλά δεν ανησυχούμε", αναφερόμενος στο επίπεδο της πίεσης που ασκείται.

Ο Μ. Τσεντένο σημείωσε ότι οι ελληνικές αρχές παραμένουν δεσμευμένες στην εκτέλεση των μεταρρυθμίσεων και τόνισε με έμφαση ότι η “ιδιοκτησία του προγράμματος” αποτελεί το κλειδί για το αναπτυξιακό μέλλον της χώρας. Σημείωσε δε ότι ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών παρουσίασε στο Συμβούλιο το ελληνικό πρόγραμμα για την αναπτυξιακή στρατηγική.

Ο Πρόεδρος του Εurogroup ανακοίνωσε στον Τύπο ότι το Εurogroup συζήτησε και το νομικό πλαίσιο για την επιτήρηση της Ελλάδας μετά το πρόγραμμα (ενισχυμένη εποπτεία), και το πώς η Ε.Ε. θα βοηθήσει την Ελλάδα να εκτελέσει τις μεταρρυθμίσεις στο μέλλον. Ανακοίνωσε δε ότι εξετάστηκε και η μέθοδος ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που θα εκτελεστεί μετά το τέλος του προγράμματος και υπό τον όρο της επιτυχούς ολοκλήρωσής του.

Τέλος, υπέδειξε τον Ιούνιο για τις τελικές αποφάσεις στη βάση της ολοκλήρωσης των σχετικών συζητήσεων.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του Προέδρου, σχολίασε ότι η μεταμνημονιακή εποπτεία δεν θα πρέπει να μοιάζει με πρόγραμμα. Καλωσόρισε δε την παρουσίαση του ελληνικού σχεδίου αναπτυξιακής στρατηγικής, που, όπως είπε, πρέπει να είναι ελληνικής ιδιοκτησίας, σχεδιασμένο από τους Έλληνες για τους Έλληνες. Δήλωσε, τέλος, ότι έγινε συζήτηση για το χρέος, αλλά χωρίς να μπουν οι Υπουργοί σε λεπτομέρειες. Σε γενικές γραμμές, ο Επίτροπος ανακοίνωσε ότι το Εurogroup έκανε πρόοδο και προχώρησε εγκαίρως σε όλα τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα, για τις σχετικές τελικές αποφάσεις τον Ιούνιο.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ, από την πλευρά του, συμπλήρωσε ότι αποκόμισε τρία μηνύματα από τη συζήτηση εκ μέρους και υπό την κατανόηση της ΕΚΤ:

- Ότι προτεραιότητα είναι τώρα να τελειώσει η 4η αξιολόγηση και πως όταν πάνε στην Αθήνα τα κλιμάκια, θα πρέπει όλα τα μέρη να βιαστούν, καθώς απομένει ακόμα όγκος δουλειάς,

- Έδωσε έμφαση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το πλαίσιο αφερεγγυότητας για τα νοικοκυριά και τους πλειστηριασμούς.

- Τρίτον, ότι το αναπτυξιακό πρόγραμμα είναι μεν δουλειά της Ελληνικής κυβέρνησης, αλλά προειδοποίησε ότι στην καθαρή έξοδο οι Αρχές “θα μιλάνε πια με τις αγορές και όχι με την τρόικα”, κάτι που, όπως είπε, είναι “διαφορετικό και ως εκ τούτου χρειάζεται χτίσιμο εμπιστοσύνης” και

- Τέταρτον, ότι χρειάζονται ισχυρά, εμπροσθοβαρή, αυτόματα και όσο το δυνατόν χωρίς όρους μέτρα για το χρέος.

Ο Κλάους Ρέγκλιγκ τόνισε, τέλος, ότι ο στόχος όλων των προγραμμάτων είναι η ανάπτυξη. Προέβλεψε, παράλληλα, έντονες συζητήσεις τις επόμενες εβδομάδες και τόνισε ότι η επόμενη εκταμίευση θα είναι μεγάλη, περιλαμβανομένου και του λεγόμενου cash buffer.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα