Eurogroup: Πολύ κοντά σε συνολική απόφαση για την Ελλάδα
H Eλλάδα είναι πολύ κοντά στο να λάβει ένα συνολικό πακέτο στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, αν ως εκείνη την ημερομηνία έχουν εκτελεστεί οι 88 πρότερες δράσεις, τότε το Eurogroup θα αποφασίσει την εκταμίευση μιας μεγάλης δόσης, που θα βοηθήσει το χτίσιμο ενός δημοσιονομικού μαξιλαριού για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στις αγορές.
Επιπλέον, θα λάβει ένα πακέτο για το χρέος
Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η Ελλάδα έτοιμη να σταθεί μόνη της στα πόδια της. Στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η απάντηση είναι “ναι, αλλά με ένα μεγάλο αλλά” είναι η απάντηση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Η σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη είναι το ζητούμενο, στη πράξη το να χτίσει η Ελλάδα, πάνω στις ήδη υπάρχουσες κατακτήσεις.
Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι οι δημοσιονομικές ανισορροπίες έχουν αντιμετωπιστεί και ως προς το έλλειμμα του προϋπολογισμού και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.
Κατά τα αλλά όμως, γεγονός είναι ότι ο όγκος των σωρευμένων προβλημάτων παραμένει (χρέος και ανεργίας) και συνήθως χρειάζεται πάρα πολλά χρόνια για να διορθωθεί. Η πρόσβαση στις αγορές έχει αποκατασταθεί σε μικρό βαθμό όμως τα επιτόκια ανεβαίνουν για μια σειρά από λόγους.
Όμως στην πράξη, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες την πρώτη δεκαετία είναι κοντά στις 7 ποσοστιαίες μονάδες και μετά την επόμενη δεκαετία μένουν κάτω από το 10%. Το ελληνικό χρέος δεν ανήκει στις αγορές, αλλά στον ΕSM και επίσημους πιστωτές. Η Ελλάδα πληρώνει στην πράξη πολύ λιγότερα για το χρέος της, από χώρες με πολύ μικρότερο χρέος.
Η βασική εκτίμηση είναι ότι ακόμα και χωρίς άλλα μέτρα για το χρέος, το χρέος είναι εύκολα χρηματοδοτούμενο, ενώ πολύ μετά το 2030 θα αρχίσει μια σταδιακή αύξηση των πληρωμών.
Για να πετύχει η Ελλάδα όμως μια βιώσιμη ανάπτυξη χρειάζονται και τα δύο στοιχεία: Αξιόπιστο πακέτο από το Eurogroup και συνέχιση εκτέλεσης των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα. Καμία μείωση χρέους δεν θα βελτιώσει τον δημόσιο τομέα - ακόμα και αν το χρέος υποθετικά διαγραφόταν όλο - αλλά ισχύει και το αντίθετο. Μόνο οι μεταρρυθμίσεις δεν θα μειώσουν το χρέος.
Οι αγορές θα προσέξουν και θα τιμολογήσουν το ότι η Ελλάδα δεν θα γυρίσει στον κακό της εαυτό, αλλά και θα συνεκτιμήσουν το τι ελάφρυνση του χρέους θα προσφερθεί τώρα (εμπροσθοβαρώς). Οι αγορές θα προσέξουν περισσότερο την εξέλιξη του χρέους το 2030-2035 και όχι το τι θα συμβεί το 2050.
Συνεπώς η εκτίμηση είναι πως το πακέτο πρέπει να δουλεύει για τις αγορές, την ευρωζώνη που πρέπει να διασφαλιστεί πως η Ελλάδα δεν θα γυρίσει στα παλιά, όπως και τον ελληνικό λαό που δεν πρέπει να αισθάνεται δεσμευμένος σε ένα αιώνιο πρόγραμμα.
Και πάλι συνεπώς η ΕΕ ετοιμάζεται να χτίσει για την Ελλάδα ένα δημοσιονομικό μαξιλάρι 20 δισ. για να διασφαλίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας ως το 2020.
Σε σχέση με την εμπροσθοβαρή ελάφρυνση, θα υπάρξει μια σημαντική επέκταση της ωρίμανσης των λήξεων των δανείων, όχι όμως με τρόπο που να συγκεντρώνει όλες τις λήξεις τη δεκαετία του 2030.
Καλύτερη όμως λύση αποτελεί η επαναγορά των 12 δισ. των Δανείων του ΔΝΤ που έχουν σύντομες λήξεις και μεγάλο επιτόκιο (κοντά στο 3%) και να γίνουν δάνεια του ESM 40 ετών και με επιτόκιο 1%.
Επιπλέον υπάρχουν και τα 4 δισ. των ΑNFAS που θα επιστραφούν σε 4 ετήσιες δόσεις, υπό τον όρο της συμμόρφωσης στις δεσμεύσεις. Παρομοίως υπάρχει και ο γαλλικός μηχανισμός ως επιπλέον διασφάλιση.
Σε ό,τι αφορά την επιτήρηση μετά την 20η Αυγούστου, ο φόβος στις Βρυξέλλες δεν είναι αν και κατά πόσο θα υπάρξει αναστροφή πολιτικών, αλλά το αν το δημόσιο θα “χαλαρώσει”, από το γεγονός ότι δεν έχει “συνηθίσει” στο να εκτελεί δημοσιονομική πολιτική από μόνο του. Παρομοίως οι Βρυξέλλες φοβούνται και την επίδραση των εδραιωμένων συμφερόντων.
Ως εκ τούτου θα τεθούν σε προτεραιότητα μια σειρά από εργαλεία:
- Το ελληνικό πρόγραμμα ανάπτυξης που ετοίμασε η ίδια η κυβέρνηση,
- η χρήση της κοινοτικής υπηρεσίας υποστήριξη μεταρρυθμίσεων (know how)
- έξυπνα μέσα κινήτρων για εκτέλεση μεταρρυθμίσεων για το χρέος (εκταμιεύσεις έναντι μεταρρυθμίσεων)
- ενισχυμένη εποπτεία (βασίζεται στο λεγόμενο 2pack του ευρωπαϊκού εξαμήνου), δεν έχει χρησιμοποιηθεί ξανά, αλλά θα προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα.
Το βέβαιο είναι ότι έτσι και αλλιώς η Ελλάδα χρειάζεται να επιμείνει και να διατηρήσει τις διαρθρωτικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις για τα βασικά αίτια των προβλημάτων (π.χ. την ανεξάρτητη αρχή εσόδων).
Οι μεταρρυθμίσεις, θέλουν εκτελεστική υλοποίηση - προϋπολογισμούς, πληροφοριακά συστήματα και προσωπικό - θέλουν 10 χρόνια σταθερής δουλειάς πριν δούμε τα πραγματικά οφέλη, σύμφωνα με πληροφορίες.
Ακόμα και αν όλα τα προαπαιτούμενα είναι 100% νομοθετημένα, απαιτούνται αλλά 5-10 χρόνια εφαρμογής για να φανούν τα οφέλη.
Η Ελλάδα κατά συνέπεια είναι έτοιμη να βγει, αλλά η ανάκαμψή της εξαρτάται από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και στην πράξη στο 2ο μισό του 2018, το 2019 και το 2020 θα κριθεί, η πραγματική επιτυχία του προγράμματος. Η πραγματική μεταρρύθμιση δεν είναι απλά το ότι μειώθηκε κατά 40% ο λογαριασμός πληρωμών για την απασχόληση στο δημόσιο τομέα, αλλά και το ότι πρέπει να αυξηθεί η ποιότητα της αποτελεσματικότητας του δημοσίου: οι διευθυντές, τα προσόντα κ.α.
Τέλος σε σχέση με το ΔΝΤ, η πρόθεση είναι η ΕΕ να δουλέψει από κοινού με το ΔΝΤ, κάτι που συνεπάγεται κοινές αποστολές ελέγχου, ακόμα και στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας δύο φορές το χρόνο τουλάχιστον, μετά την 20η Αυγούστου. Πριν την 20η Αυγούστου έχει σημασία η έκθεση του Ταμείου για τη βιωσιμότητα του χρέους, ώστε να τη δουν οι αγορές και να κρίνουν στη βάση της υφιστάμενης προόδου.
Πηγή: ΚΥΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θεσσαλονίκη - Σατανικό σχέδιο: Τη ζήλευε τόσο που ήξερε κάθε λεπτό που είναι - Όταν την είδε στο αυτοκίνητο με τον 37χρονο...
- ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν δείτε αυτό κολλημένο στο αυτοκίνητό σας καλέστε ΑΜΕΣΩΣ την Αστυνομία
- 7 απλοί τρόποι για να χάσετε βάρος, σύμφωνα με τους ειδικούς!!!
- Επίσημο: Δεν πήραν άδεια Παναθηναϊκός και Πανιώνιος
- Κόλαφος η ιατροδικαστική έκθεση για 69χρονο που κακοποιούσε την εγγονή του
- Survivor spoiler - διαρροή: O Mr. Despacito πρόδωσε ποιοι κερδίζουν σήμερα (12/06)
- Για στόπερ-θηρίο ο Ολυμπιακός - Διεθνής Άγγλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο προσκήνιο
- Αυτό είναι το χρώμα στα νύχια που θα αντικαταστήσει το κλασικό κόκκινο φέτος το καλοκαίρι
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Επιβεβαίωση για Χριστοδούλου, έκλεισε σε ΑΕΚ
- Όταν ο Παύλος έλεγε ότι ήθελε να πάρει τον Μάικλ Τζόρνταν! (vid)
- Μακεδονία vs Αρχαία Ρώμη: Η άγνωστη σύγκρουση και η προδοσία
- Χριστοδούλου ο 7ος... πράσινος
- Επενδύσεις €4,5 εκ. με "ελληνικό χρώμα" στον αραβικό κόσμο
- H νέα συνθηματάρα των Αργεντινών για το Μουντιάλ (vid)
- Το Τμήμα Περιβάλλοντος μετακινεί τα απόβλητα ελαστικών στο Δάλι
- Η Κύπρος εξάγει περισσότερη μπύρα
- Δεν παραδέχτηκε ενοχή ο Λετονός για το φόνο του Έρνεστ Λεωνίδη
- Αυξήθηκαν για 5ο συνεχόμενο μήνα οι εγγραφές νέων εταιριών

- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Eurogroup: Πολύ κοντά σε συνολική απόφαση για την Ελλάδα
- Μεμονωμένες βροχές και καταιγίδες τις επόμενες ημέρες
- H νέα συνθηματάρα των Αργεντινών για το Μουντιάλ (vid)
- Μείωση 44% στις προσφυγές στο ΕΔΑΔ
- Χριστοδούλου ο 7ος... πράσινος
- Επενδύσεις €4,5 εκ. με "ελληνικό χρώμα" στον αραβικό κόσμο
- Δεν παραδέχτηκε ενοχή ο Λετονός για το φόνο του Έρνεστ Λεωνίδη
- Η Κύπρος εξάγει περισσότερη μπύρα
- Ελλάδα & Βρυξέλλες βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για χρέος
- Όταν ο Παύλος έλεγε ότι ήθελε να πάρει τον Μάικλ Τζόρνταν! (vid)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μπακογιάννης: Στη Στερεά Ελλάδα δημιουργούμε τις επενδύσεις, δεν τις περιμένουμε
- Υπάλληλοι χρέωναν τον Δήμο Αγρινίου με τηλέφωνα σε μέντιουμ και τηλεδιαγωνισμούς
- Ανακοίνωση MIG για το ΥΓΕΙΑ
- Έργα 6,7 εκατομμυρίων ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών στη Μάνδρα
- Το 8ο Patras Motor Show στο Μόλο της Αγίου Νικολάου
- Εκπρόσωπος Μακρόν: «Εμετική η γραμμή της Ιταλίας στο μεταναστευτικό»
- Ανάκληση 774.000 αυτοκινήτων της Mercedes για παραποίηση ρύπων
- Εκλογές για νέο Δ.Σ. στον ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΟ ΦΥΤΕΙΩΝ -Σάββατο 16 Ιουνίου 2018
- Εγκαίνια αναπλασμένης πλατείας Σταμάτη Καραμανλή