Eurogroup: Πριν τον Ιούνη η λύση στο ελληνικό ζήτημα

Πριν τον Ιούνιο θέλει το Eurogroup, να έχει κλείσει η συζήτηση για τα οικονομικά της Ελλάδας και να συμφωνηθεί η συνέχεια.

Το δεδομένο αυτό θεωρείται ως αδιαπραγμάτευτο καθώς η άμεση χρηματοδοτική πίεση που δέχεται η Ελλάδα σπρώχνει προς την κατεύθυνση αυτή.

Μια σημαντική παράμετρος επίσης είναι το ότι μέσα στον Ιούνιο θα υπάρχει η δυσκολία του Βρετανικού δημοψηφίσματος

και σε καμιά περίπτωση δεν θέλουν οι χώρες Eurogroup να υπάρχει και το ελληνικό ζήτημα άλυτο, κάτι που ενδεχομένως να αποτελέσει όπλο στη φαρέτρα όσων θέλουν να βγει η Βρετανία από την ΕΕ.

Για το λόγο αυτό οι ειδικοί του EuroWorkingGroup έχουν προθεσμία μέχρι τις 20 Μαΐου και εντολή για συνεχείς επαφές και συναντήσεις στις Βρυξέλλες για να λύσουν το θέμα του χρέους με τρόπο που θα ικανοποιεί τόσο τα κράτη μέλη όσο και το ΔΝΤ. Θα πρέπει επίσης να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα και να διασφαλίζει ότι το ελληνικό πακέτο θα εγκριθεί από τα κοινοβούλια των εταίρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, Κλάους Ρέγκλινγκ και Τόμας Βίζερ, έλαβαν εντολή να παρουσιάσουν ως τότε "ένα σχέδιο για το χρέος που να φέρνει στο ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ".

Αν αυτό δεν συμβεί, το Eurogroup της 24ης Μαΐου, προς το παρόν προσανατολίζεται στο λεγόμενο “σχέδιο Β” που προβλέπει δόση τώρα με πολιτική ευλογία από το ΔΝΤ και παραπομπή του θέματος του χρέους το Σεπτέμβριο.

H 20η Μαΐου έχει επιλεγεί ώστε να υπάρχει χρόνος για να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες του σχεδίου Β, εγκαίρως για το Eurogroup στις 24.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση είναι ειλημμένη: H Ελλάδα δεν μπορεί να αφεθεί να καταρρεύσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα