Eurostat: 1η η Κύπρος – Το δημόσιο χρέος το κατέχουν «μη κάτοικοι»

Σημαντικές διαφορές παρατηρούνται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) όσον αφορά το ποιος κατέχει το δημόσιο χρέος, σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο για το χρέος που εξέδωσε σήμερα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, με την Κύπρο να λαμβάνει την πρώτη θέση μεταξύ των Κρατών των οποίων το χρέος

κατέχουν "μη κάτοικοι" της χώρας έκδοσης.

Συγκεκριμένα, μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, το ποσοστό του δημοσίου χρέους που κατείχαν "μη κάτοικοι" το 2017 ήταν υψηλότερο στην Κύπρο (82%), ακολουθούμενη από τη Λιθουανία (73%), τη Λετονία (68%), τη Φινλανδία, την Αυστρία και τη Σλοβενία όλα 67%).

Αντίθετα, το μεγαλύτερο ποσοστό του χρέους που κατείχε ο τομέας των χρηματοπιστωτικών εταιρειών (εγγραμμένων στην ίδια χώρα) καταγράφηκε στη Σουηδία και τη Δανία (από 69%), έναντι των Κάτω Χωρών, της Μάλτας και της Ιταλίας (62%). Γενικά, σε ολόκληρη την ΕΕ, λιγότερο από το 10% του χρέους ανήκε σε μη χρηματοπιστωτικούς τομείς (μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, νοικοκυριά και μη κερδοσκοπικά ιδρύματα που εξυπηρετούν νοικοκυριά), με τις αξιοσημείωτες εξαιρέσεις της Μάλτας (26%), της Ουγγαρίας (20%), της Πορτογαλίας (13%) και της Ιρλανδίας (11%).

Με το 25% περίπου του συνολικού δημόσιου χρέους με διάρκεια μικρότερη του ενός έτους, η Σουηδία κατέγραψε το μεγαλύτερο ποσοστό βραχυπρόθεσμων αρχικών ληξιπρόθεσμων χρεών μεταξύ των κρατών μελών το 2017, έναντι της Ουγγαρίας (18%) και της Πορτογαλίας (17%). Η Ιταλία (13%), η Δανία (11%), η Φινλανδία και η Γαλλία (και τα 10%) κατέγραψαν επίσης μερίδια βραχυπρόθεσμου χρέους γύρω ή πάνω από 10%. Στο αντίθετο άκρο της κλίμακας, το σύνολο σχεδόν του χρέους αποτελείται από μακροπρόθεσμες διάρκειες στη Βουλγαρία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και τη Σλοβακία.

Το 2017, τα χρεόγραφα ήταν το κύριο χρηματοπιστωτικό μέσο σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη. Αυτό συνέβη κυρίως στην Τσεχική Δημοκρατία (92% του συνολικού χρέους της γενικής κυβέρνησης) και στη Μάλτα (91%), ακολουθούμενη από την Ουγγαρία (88%), το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σλοβενία ​​(87%), τη Γαλλία και την Ισπανία (και το 85%) καθώς και την Ιταλία (84%).

Αντίθετα, τα δάνεια επικράτησαν σε μεγάλο βαθμό στην Εσθονία, την Ελλάδα και την Κύπρο, όπου αντιπροσώπευαν το 85%, το 81% και το 64% αντίστοιχα. Η χρήση των δανείων ήταν επίσης σχετικά υψηλή στο Λουξεμβούργο (33%), την Κροατία (32%), την Πορτογαλία (31%) και τη Σουηδία (29%).

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα