Eυλογίες σε πέντε γλώσσες από Ιερέα-ρομπότ:«BlessU-2»

Και πάλι στο προσκήνιο, η Βιτεμβέργη. Όπως και πριν από 500 χρόνια.

Τότε, ο Μαρτίνος Λούθηρος θυροκόλλησε στην πύλη μιας εκκλησίας εκεί, τις περίφημες 95 «Θέσεις» του, ζητώντας δραστική μεταρρύθμιση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Το γεγονός πυροδότησε τη Μεταρρύθμιση, ως αντίδραση ακολούθησε η Αντιμεταρρύθμιση, για δεκαετίες στρατιές των μεν και των δε αιματοκυλούσαν την ευρωπαϊκή ήπειρο, από και προς όλες τις κατευθύνσεις. Αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, το Σχίσμα μεταξύ Καθολικών και Διαμαρτυρομένων.

Στο πλαίσιο των φετινών εορτασμών για τα 500 χρόνια, μια ομάδα από την Προτεσταντική

Εκκλησία της Έσσης και του Νασάου, με επικεφαλής τον κληρικό Στέφαν Κρεμπς, κατασκεύασε έναν ιερέα-ρομπότ, που ακούει στο όνομα BlessU-2 (σα να λέμε «Την ευλογία μου (να έχετε) κι εσείς, επίσης»).

«Θέλαμε να εξετάσει ο κόσμος κατά πόσον είναι δυνατόν να τον ευλογήσει μια μηχανή, ή χρειάζεται ένας άνθρωπος» δήλωσε ο Κρεμπς.

Ο ιερέας-ρομπότ διαθέτει οθόνη αφής, κεφάλι και δυο χέρια. Εδώ και κάποιες μέρες δίνει την ευλογία του στα γερμανικά, αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά ή πολωνικά, αναλόγως την επιλογή αυτού που επιθυμεί να ευλογηθεί. Ο οποίος, επιπροσθέτως, έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ γυναικείας και ανδρικής φωνής. Ο ιερέας-ρομπότ υψώνει τα χέρια του (σ.σ. προς τον Ύψιστο), αναβοσβήνουν τα φωτάκια του, απαγγέλει μια ρήση από τη Βίβλο και λέει: «Ο Θεός σε ευλογεί και σε προστατεύει». Αν του ζητηθεί, προσφέρει και εκτύπωση των όσων είπε. Είναι προφανές ότι, επειδή βρισκόμαστε στη Γερμανία που προνοεί σχεδόν σε ό,τι έχει να κάνει με μηχανές, υπάρχει «αντίγραφο ασφαλείας», σε περίπτωση βλάβης.

«Η όλη ιδέα είναι να προκαλέσουμε δημόσιο διάλογο» εξήγησε ο Κρεμπς. «Ο κόσμος απ' το δρόμο δείχνει περιέργεια, ενδιαφέρον, διασκεδάζει. Μέσα στην εκκλησία, όμως, ο κόσμος νομίζει ότι θέλουμε να αντικαστήσουμε τους πάστορες με μηχανές» προσέθεσε. Για τον Κρεμπς, ένα ρομπότ ποτέ δεν μπορεί να προσφέρει ό,τι προσφέρει ο ιερωμένος στον πιστό: «Δεν θέλουμε να ρομποτοποιήσουμε τη δουλειά μας στην εκκλησία, αλλά θέλουμε να δούμε κατά πόσον μπορούμε να δώσουμε θεολογική προοπτική σε μια μηχανή».

Πάντως, το ρομπότ BlessU-2 δεν είναι το πρώτο ρομπότ που εισέβαλε στον κόσμο των πιστών. Πέρυσι, βουδιστικός ναός στην περιφέρεια του Πεκίνου παρουσίασε έναν μοναχό-ρομπότ που ψέλνει βουδιστικά μάντρας και εξηγεί τις βασικές θέσεις του βουδισμού.


Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα