FOOD-print: Διαδικτυακή εκδήλωση δικτύωσης/μεταφοράς γνώσεων

Στα πλαίσια των δράσεων του προγράμματος «Life-Foodprint», κατά της μείωσης της σπατάλης οικιακών αποβλήτων, πραγματοποιείται εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων στην Κύπρο. Για το λόγο αυτό θα διεξαχθεί διαδικτυακή εκδήλωση δικτύωσης και μεταφοράς γνώσεων μέσω του έργου «LIFE - IP Zero WASTE» για μια «έξυπνη» παρακολούθηση και αποτελεσματική μείωση των αποβλήτων στην Κύπρο.

Η συνάντηση θα

γίνει μέσω διαδικτυακά (on line), μέσω Zoom Meeting, στον σύνδεσμο εδώ και στα ακόλουθα στοιχεία:

Meeting ID: 864 9188 5825

Facebook Live Streaming: @foodprintcy, την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022, η ώρα 12.30μμ – 14.00 μμ.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει καλωσόρισμα και συντονισμό από τον Δημοσιογράφο, μέλος της Ομάδας Επικοινωνίας FOODprint, Κυριάκο Πιερίδη και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Εκστρατεία FOODprint – Μεταφορά γνώσεων και εμπειριών

Μέσω της στρατηγικής Επικοινωνίας, θα σταλούν Μηνύματα μέσω σύμπραξης των ενδιαφερομένων φορέων.

Και θα απαντηθούν ερωτήματα όπως «Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίσαμε;», «τι μαθήματα έχουμε πάρει»;
Αποτελέσματα – παρεμβάσεις εταίρων FOODprint partners

Zero Waste in progress

Θα παρουσιαστούν επίσης οι στόχοι μας και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, από την Λειτουργό του Τμήματος Περιβάλλοντος Χαρά Μαυρονικόλα.

Στόχος όπως αναφέρθηκε είναι η εξυπνη παρακολούθηση και αποτελεσματική μείωση των αποβλήτων στην Κύπρο

LIFE-IP CYzero WASTE -LIFE20 IPE/CY/000011

Γενικότερος στόχος

Ο γενικότερος στόχος του ολοκληρωμένου έργου LIFE-IP CYzero WASTE είναι ο καθορισμός και η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής και Εθνικής νομοθεσίας για τη διαχείριση των αποβλήτων και την κυκλική οικονομία, μέσω της καθολικής εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων και της Εθνικής Στρατηγικής για την Πρόληψη των Αποβλήτων, για την αντιμετώπιση των κύριων κενών που εντοπίστηκαν από την Επισκόπηση της Περιβαλλοντικής Εφαρμογής για την Κύπρο (2019) και την Έκθεση Έγκαιρης Προειδοποίησης για την Κύπρο (2018).

Το έργο συντονίζεται από το Τμήμα Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και υλοποιείται σε συνεργασία με 18 στρατηγικούς Εταίρους (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, 10 Δήμους, 5 Αναπτυξιακές Εταιρείες, Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών, Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο).

Οι ειδικοί στόχοι του έργου περιλαμβάνουν:

Εφαρμογή συγκεκριμένων δράσεων διαχείρισης αποβλήτων που θα υποστηρίξουν, θα ενισχύσουν και θα μεγιστοποιήσουν την εφαρμογή της ιεραρχίας των αποβλήτων και τη χωριστή συλλογή διαφόρων ρευμάτων αποβλήτων (βιοαπόβλητα, απόβλητα συσκευασιών, πλαστικό, χαρτί/χαρτοκιβώτιο, επικίνδυνα οικιακά απόβλητα, κλωστοϋφαντουργικά και ογκώδη απόβλητα) ώστε να διασφαλιστεί η αύξηση της εκτροπής των αποβλήτων από τους χώρους υγειονομικής ταφής στα επίπεδα που ορίζει η εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ανάπτυξη δράσεων επίδειξης σε στοχευμένους τομείς (πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων τροφίμων και αγροτικών αποβλήτων, επαναχρησιμοποίηση/επισκευή, ανακύκλωση, διαχείριση επικίνδυνων οικιακών αποβλήτων, διαχείριση θαλάσσιων απορριμμάτων και απορριφθέντος αλιευτικού εξοπλισμού, όπως και σχοινιά πρόσδεσης ψαρόβαρκων, οικονομικά μέσα-κίνητρα) σε ορεινές, ημι-ορεινές και αστικές περιοχές (>50) που βρίσκονται στις πέντε (5) επαρχίες της Κύπρου.

*Ενίσχυση της χρήσης οικονομικών μέσων για τη στήριξη της κυκλικής οικονομίας και της βιο-οικονομίας (εισαγωγή φόρου υγειονομικής ταφής σε συνδυασμό με τη δημιουργία ενός Ταμείου Διαχείρισης Αποβλήτων, εφαρμογή του συστήματος Πληρώνω όσο Πετώ, τυποποίηση των τεχνικών προδιαγραφών δευτερογενών πρώτων υλών).

*Εισαγωγή θεσμικών αλλαγών με τη δημιουργία ενός Συντονιστικού Φορέα, με στόχο την ενίσχυση της εφαρμογής του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης Αποβλήτων και του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, γεφυρώνοντας το χάσμα και την έλλειψη συντονισμού μεταξύ κεντρικής και τοπικής αυτοδιοίκησης.

*Διάδοση/κοινοποίηση των αποτελεσμάτων του έργου και δυνατότητα αναπαραγωγής ενεργειών επίδειξης σε άλλες γεωγραφικές περιοχές της Κύπρου.

*Κινητοποίηση εξωτερικών οικονομικών πόρων που θα επιτρέψουν τη δημιουργία της απαραίτητης υποστηρικτικής υποδομής για την αποτελεσματική εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης Αποβλήτων και του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων μέσω της ευρείας εφαρμογής των δράσεων επίδειξης του έργου.

*Οικοδόμηση δυναμικού και αλλαγή συμπεριφοράς προς την ορθολογιστική διαχείριση των αποβλήτων.

*Βελτίωση της ευαισθητοποίησης των βασικών ενδιαφερομένων μερών, των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ευρύτερου κοινού σε σχέση με την αποδοτικότητα των πόρων, την κυκλική οικονομία και την επίδραση της, στη διαχείριση αποβλήτων.

Το LIFE-IP CYzero WASTE αποτελεί την ομπρέλα λύσεων και τον οδικό χάρτη για την επίτευξη των στόχων της πολιτικής διαχείρισης αποβλήτων, εντός των 8 ετών διάρκειάς του. Παράλληλα, τα αποτελέσματα και οι βέλτιστες πρακτικές των έργων (κέντρα επισκευής επαναχρησιμοποίησης, κέντρα και κινητές μονάδες οικιακών επικίνδυνων αποβλήτων, οικιακή και αποκεντρωμένη κομποστοποίηση βιοαποβλήτων, κεντρική κομποστοποίηση βιοαποβλήτων και πράσινα περίπτερα) θα πολλαπλασιαστούν και θα αναπαραχθούν μέσω των Διαρθρωτικών Ταμείων, του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και άλλων χρηματοδοτικών πηγών.

Keywords
Τυχαία Θέματα
FOOD#45print, Διαδικτυακή,FOOD#45print, diadiktyaki