FOODprint: Δικτύωση-μεταφορά γνώσεων Κύπρο-Ευρώπη

Σειρά δραστηριοτήτων για δικτύωση με ενδιαφερόμενους φορείς στην Κύπρο και την υπόλοιπη Ευρώπη, μεταφορά γνώσεων και ανταλλαγή καλών πρακτικών οργάνωσε κατά τους μήνες: Οκτώβριο-Δεκέμβριο η εκστρατεία «FOODprint» για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων στην Κύπρο.

Στις εκδηλώσεις που έγιναν με τη μορφή διαδικτυακών συναντήσεων για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «FOODprint» παρουσιάστηκε η στρατηγική της επικοινωνίας, τα κύρια προϊόντα και τα βασικότερα αποτελέσματά

της, προκειμένου να αξιοποιηθούν περαιτέρω στα αντίστοιχα έργα «Life» και σε πρωτοβουλίες διαχείρισης των αστικών αποβλήτων και κυκλικής οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα έγινε ιδιαίτερη ανάλυση του τρόπου που αξιοποιήθηκαν από το FOODprint τα ΜΜΕ, η συστηματική προβολή των δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια της εκστρατείας και η μεθοδολογία για την κινητοποίηση των ενδιαφερομένων φορέων για να οικειοποιηθούν τους στόχους και τα αποτελέσματα.

Παρουσιάστηκαν ειδικότερα, τα τηλεοπτικά μηνύματα FOODprint, τα πορίσματα από τις έρευνες καταναλωτών και επιχειρήσεων, τα διαδικτυακά εργαλεία που δημιουργήθηκαν, όπως η Πλατφόρμα Συνεργασίας και ο Υπολογιστής Σπατάλης, η διάδοση των Οδηγών Καλών Πρακτικών κ.ά

«Life» Κύπρου – IP  Zero WASTE 

Εξαιρετικής σημασίας αποδείχθηκαν οι συναντήσεις με συντελεστές στρατηγικών έργων Life της Κύπρου - IP  Zero WASTE  «Έξυπνη παρακολούθηση και αποτελεσματική μείωση των αποβλήτων στην Κύπρο» και της Ελλάδας - IP Circular Economy CEI-Greece «Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα» και της Σλοβενίας IP Care for Climate . To έργο Zero Waste της Κύπρου θα εξελιχθεί πλήρως τα επόμενα χρόνια, παραλαμβάνοντας «σκυτάλη» από το FOODprint και θα δώσει έμφαση συνολικά στην διαχείριση των αποβλήτων ενόψει και της πλήρους εφαρμογής της νομοθεσίας «πληρώνω όσο πετώ».

Συμφωνήθηκε δε να υπάρξουν περαιτέρω συνεργασίες στις αρχές του νέου έτους για τη συνέχεια και την μεταφορά γνώσεων. Ανάλογες συνεργασίες θα αναπτυχθούν και με το μεγάλο IP Circular Economy της Ελλάδας, που υλοποιεί παρόμοιες δραστηριότητες.

Παράλληλα, οργανώθηκε ειδική διαδικτυακή συναντήση σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, την Μέση Τεχνική Εκπαίδευση και με συμμετοχή των εκπαιδευτικών συντονιστών στον τομέα των ξενοδοχειακών σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας. Οι συντελεστές συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή συνεργασία, υπό το πρίσμα των εμπειριών που αποκτήθηκαν από το FOODprint, την συσχέτιση της πράσινης συνείδησης με την επαγγελματική σταδιοδρομία των νέων μαγείρων και την εισαγωγή δραστηριοτήτων για μείωση της σπατάλης τροφίμων στα τεχνικά σχολεία.

Ιδιαίτερο χαρακτήρα είχε η διαδικτυακή συνάντηση με αρχιμάγειρους σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Αρχιμαγείρων Κύπρου - ΣΑΚ καθώς με τη συμβολή της εκστρατείας FOODprint παρουσιάστηκε επίσης το ιταλικό έργο LifeSmart Chefs for Climate. Ο ΣΑΚ ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την ποιοτική κουζίνα με βάση τις σύγχρονες προσεγγίσεις μείωσης της σπατάλης και θα αναπτύξουν τις σχέσεις τους με τους Ιταλούς.

Διαδικτυακές συναντήσεις έγιναν και με άλλους φορείς στο εξωτερικό όπως με τον οργανισμό WasteLess της Ολλανδίας που προωθεί καινοτόμες προσεγγίσεις μείωσης της σπατάλης σε υπεραγορές και την πρωτοβουλία πολιτών στην Αθήνα Zero Waste.

Τα αποτελέσματα του Foodprint

Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα της εκστρατείας FOODprint.

https://www.foodprintcy.eu/el/apotelesmata/

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να λάβουν πληροφορίες:

Κυριάκος Πιερίδης, Δημοσιογράφος, Εκστρατεία FOODprint

Email: kyriakos@opinionaction.com | Tηλ: +357 96387498

Keywords
Τυχαία Θέματα