FT: Η ΕTK αντιστέκεται στην πίεση για χρηματοδότηση έργων φυσικού αερίου

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δεν θα χρηματοδοτήσει κανένα έργο φυσικού αερίου παρά τις έντονες πιέσεις από την Αφρική και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες να επαναταξινομήσουν το φυσικό αέριο για να αντλήσουν επενδύσεις, δήλωσε ο πρόεδρος της Τράπεζας.

«Εμείς ως ευρωπαϊκός δημόσιος οργανισμός δεν πρέπει να επενδύουμε σε περιουσιακά στοιχεία που κάποια μέρα θα θεωρηθούν ως λανθάνοντα περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε ο Βέρνερ Χόγιερ στους Financial Times.

Το

αέριο αποτελείται κυρίως από μεθάνιο που μπορεί να διαρρεύσει κατά τη διανομή και παγιδεύει περισσότερη θερμότητα στην ατμόσφαιρα σε μικρότερο χρονικό διάστημα από την καύση άνθρακα.

Αντί να υποστηρίξει την ιδέα του φυσικού αερίου ως λεγόμενου καυσίμου μετάβασης από τον άνθρακα, που είναι η ισχυρή θέση των περισσότερων αφρικανικών εθνών, η τράπεζα θα πρέπει να λάβει «στα σοβαρά την ενεργειακή μετάβαση και να προχωρήσει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», είπε ο Χόγιερ.

Ο δανειοδοτικός βραχίονας της ΕΕ, και η μεγαλύτερη πολυμερής τράπεζα σε περιουσιακά στοιχεία, δεσμεύτηκε το 2019 να καταργήσει σταδιακά τον δανεισμό για όλα τα έργα ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένων των βασικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, έως το τέλος του 2021. Ο επικεφαλής της τράπεζας δήλωσε πέρυσι ότι «το φυσικό αέριο είναι τελειώμενο» στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ΕΤΕπ.

Όπως σημειώνουν οι Financial Times, η αποφασιστική στάση της ΕΤΕπ κατά του φυσικού αερίου πιθανότατα θα πυροδοτήσει εντάσεις με τις αφρικανικές χώρες σχετικά με αυτό που συνιστά μια «δίκαιη» ενεργειακή μετάβαση.

Ο Pravin Gordhan, υπουργός Δημοσίων Επιχειρήσεων της Νότιας Αφρικής, δήλωσε ότι η υποκρισία της θέσης της Ευρώπης αποκαλύφθηκε από τον αγώνα της για ενέργεια μετά τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

«Η Ευρώπη, η οποία ακολούθησε την πιο σκληρή γραμμή όσον αφορά τις εκπομπές, βρίσκεται τώρα σε δύσκολη θέση. Συντηρεί τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και εισάγει άνθρακα», είπε ο Gordhan. «Πώς συμβιβάζει η ΕΤΕπ τις απόψεις της με αυτό που κάνουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις;»

Τον Ιούλιο, οι Ευρωπαίοι ευρωβουλευτές ενέκριναν έναν νόμο που χαρακτηρίζει τόσο το φυσικό αέριο όσο και την πυρηνική ενέργεια ως βιώσιμες πηγές ενέργειας για επενδυτικούς σκοπούς. Αυτή η ονομασία αμφισβητείται τώρα από ομάδες περιβαλλοντικών εκστρατειών, καθώς και με  απειλές από νομικά μέτρα από χώρες με επικεφαλής την Αυστρία.

Ο Χόγιερ αναγνώρισε ότι το χάσμα μεταξύ των θέσεων της Ευρώπης και της Αφρικής είχε διευρυνθεί, με αυτό που περιέγραψε ως δυνητικά «εκρηκτικές» συνέπειες. Είπε ότι η απάντηση βρίσκεται στην ταχύτερη μεταφορά τεχνολογίας και χρηματοδότηση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και βιοκαύσιμα, παρά στη χρηματοδότηση έργων φυσικού αερίου.

Τα νέα έργα ορυκτών καυσίμων παρουσιάστηκαν ως μεταβατικά, είπε, αλλά συχνά ήταν «μια άσκηση διαιώνισης για το φυσικό αέριο».

Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ είπε επίσης ότι τα έργα «μπλε» υδρογόνου - που χρησιμοποιούν ενέργεια με αέριο για την παραγωγή υδρογόνου, σε συνδυασμό με την τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα για την παγίδευση των εκπομπών - πρέπει να «εξεταστούν». Ενώ ορισμένοι μπορεί να αποτελούν μέρος μιας «αξιόπιστης προσπάθειας μετάβασης». άλλα μπορεί να είναι ένας τρόπος για να παραταθεί η χρήση ορυκτών καυσίμων.

Ο Χόγιερ κατηγόρησε ορισμένες χώρες ότι «κρύβονται πίσω από τον πόλεμο στην Ουκρανία». . . γιατί δεν θέλουν σοβαρά να μπουν στην ενεργειακή μετάβαση και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Μεγάλο μέρος του λάθους έγκειται στις δυτικές χώρες, παραδέχθηκε, καθώς δεν κατάφεραν να «κουβεντιάσουν» όταν επρόκειτο να βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες. «Όταν ακούω συγκινητικές δεσμεύσεις για μια προσέγγιση που βασίζεται σε εταιρική σχέση μεταξύ του Βορρά και του Νότου». . . πρέπει να δώσουμε περισσότερη ουσία σε αυτό».

Ο επικεφαλής της ΕΤΕπ είπε ότι ήταν απογοητευμένος που είδε τόσο λίγους ευρωπαίους εκπροσώπους να συμμετέχουν σε μια σύνοδο κορυφής Αφρικανών ηγετών στο Ρότερνταμ αυτόν τον μήνα για να συζητήσουν την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Ο Felix Tshisekedi, πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, ο οποίος παρευρέθηκε στη σύνοδο κορυφής, δήλωσε: «Λυπάμαι για την απουσία των ηγετών των βιομηχανοποιημένων εθνών και του ιδιωτικού τομέα που είναι, όπως γνωρίζουμε, οι μεγαλύτεροι ρυπαίνοντες».

Οι 54 χώρες της Αφρικής είναι υπεύθυνες μόνο για περίπου το 2-3 τοις εκατό των σωρευτικών εκπομπών άνθρακα από την ενέργεια και τη βιομηχανία, αλλά είναι από τις χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή.

«Σε κατά κεφαλήν βάση, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη από ορυκτά καύσιμα είναι τουλάχιστον 25 φορές μεγαλύτερη από την κατανάλωση της Νιγηρίας από όλες τις πηγές ενέργειας», δήλωσε ο Aliyu Suleiman, επικεφαλής στρατηγικής στον Dangote Group, τον μεγαλύτερο όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων της Νιγηρίας, ο οποίος είπε ότι μιλούσε με προσωπική ιδιότητα. .

«Πραγματικά, μέρος αυτού θα πρέπει να προέρχεται από φυσικό αέριο», πρόσθεσε. «Η άρνηση μιας τέτοιας χρηματοδότησης για την Αφρική στερείται από την Αφρική την ευκαιρία να αναπτύξει την οικονομία της και να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο για τους πολίτες της».

Τα σχόλια του Χόγιερ έγιναν καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώθηκαν στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και εβδομάδες πριν από τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP27 του Νοεμβρίου στην Αίγυπτο. Οι ηγέτες των αναπτυσσόμενων χωρών αναμένεται να πιέσουν τα πλούσια έθνη και στις δύο συναντήσεις για οικονομική βοήθεια για την καταστροφή που σχετίζεται με το κλίμα ή για χρηματοδότηση «απώλειας και ζημίας».

Τα κράτη της Δύσης, καταλήγουν οι FT,  ήταν ιστορικά απρόθυμα να συζητήσουν το θέμα λόγω των ανησυχιών ότι μπορεί να θεωρηθεί ως αποζημίωση. Ωστόσο, η πρόοδος αναμένεται να είναι κρίσιμη για την επιτυχία της COP27 και για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην πολυμερή διαδικασία, αφού τα πλούσια έθνη απέτυχαν να τηρήσουν την υπόσχεσή τους να κινητοποιήσουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για την υποστήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών έως το 2020.

Keywords
Τυχαία Θέματα