Facebook: Προσφέρει χρήματα στους δημιουργούς βίντεο

Νέα καινοτομία εφαρμόζει το Facebook αφού θα προσφέρει μέρος των εσόδων του σε αυτούς που δημιουργούν βίντεο. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και στο ΝΒΑ, το Fox Sports και το Funny or Die.

Είναι η πρώτη φορά που το Facebook θα κάνει οποιοδήποτε διαμοιρασμό

εσόδων γύρω από βίντεο, και το μήνυμα στους δημιουργούς περιεχομένου είναι αρκετά ξεκάθαρο: «Μοιραστείτε μαζί μας το περιεχόμενό σας και εμείς θα μοιραστούμε κάποια από τα χρήματα που κάνουμε μαζί σας».

Η κίνηση αυτή, χαρακτηρίζεται ως μια πλήρης επίθεση εναντίον του YouTube, το οποίο έχει κυριαρχήσει στην αγορά του ψηφιακού βίντεο τα τελευταία χρόνια.

Το Facebook, μάλιστα, ήταν σε θέση να προσελκύσει τους δημιουργούς λόγω της μαζικής κάλυψης του περιεχομένου, αλλά τώρα τους προσφέρει ένα πράγμα που το YouTube τους προσφέρει για χρόνια: Λεφτά.

Από την άλλη, το YouTube χρησιμοποιεί τον τρόπο διαμοιρασμού των εσόδων για να προσελκύσει τους δημιουργούς περιεχομένου. Έτσι, αυτός ο διαμοιρασμός των εσόδων, στην πραγματικότητα είναι και το δέλεαρ - με το 55% να πηγαίνει στο δημιουργό του βίντεο και το υπόλοιπο 45% να παραμένει στην πλατφόρμα.

Το μεγάλο επιχείρημα του Facebook, σχετικά με αυτή την καινοτομία, είναι οι περισσότερες θεάσεις και κλικ που θα υπάρξουν στα βίντεο. Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι δεν θα ψάχνουν για να βρουν κάποιο βίντεο σας αφού το Facebook θα φροντίσει να το δείξει.

Ο Dan Rose, VP of partnerships του Facebook, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πολλοί από τους συνεργάτες μας, μάς έχουν πει ότι αυτό θα είναι ένα μεγάλο κίνητρο για να αρχίσουν να δημοσιεύουν πολύ περισσότερα βίντεο στο Facebook».

Εντούτοις, πρέπει να ληφθεί υπόψη, πως δεν είναι όλα τόσο απλά όσο ακούγονται. Το μερίδιο των εσόδων στο Facebook δεν εφαρμόζεται σε όλα τα βίντεο στη Ροή Ειδήσεων. Αντ’ αυτού, η εταιρεία έχει παρουσιάσει ένα νέο χαρακτηριστικό που ονομάζεται Προτεινόμενα Βίντεο.

Για παράδειγμα, αν κάνετε κλικ σε ένα βίντεο στη Ροή Ειδήσεών σας για snowboarding, θα μεταφερθείτε στα προτεινόμενα βίντεο όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο, στη συνέχεια, μετακινηθείτε προς τα κάτω για να δείτε άλλα παρόμοια.

Έτσι, αυτή η "προτεινόμενη" ροή βίντεο θα χρησιμοποιήσει έναν αλγόριθμο για να βρείτε το σχετικό περιεχόμενο. Εάν κάνετε κλικ σε ένα βίντεο κάποιου φίλου σας από το κολλέγιο, θα δείτε πιθανώς περισσότερα βίντεο από το εν λόγω πρόσωπο.

Οι αυτόνομες διαφημίσεις λοιπόν, οι οποίες θα αρχίζουν από μόνες τους, είναι αυτές που θα βάλουν το μερίδιο εσόδων στο παιχνίδι.

Συγκεκριμένα, ανάλογα με το χρόνο που το άτομο σπαταλάει για να παρακολουθήσει ένα βίντεο, διαιρείται σε αυτούς που δημιούργησαν τα βίντεο και παίρνουν τα ανάλογα χρήματα.

Για παράδειγμα, εάν παρακολουθήσετε τρία βίντεο και δείτε μόνο μία διαφήμιση, το Facebook θα διαιρέσει το 55% μεταξύ των τριών δημιουργών βίντεο με βάση το πόσο χρόνο δαπανάτε βλέποντας κάθε βίντεο. Τότε, το Facebook θα πάρει το 45% του.

Σκοπός του Facebook, είναι να κάνει τα βίντεο κορυφαία προτεραιότητα. Επίσης, προσφέρει μια νέα ροή εσόδων, που η εταιρεία δεν είχε πάρει πριν.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, τα προτεινόμενα βίντεο δίνουν στο Facebook άλλη ενίσχυση για να αναδείξουν τις διαφημίσεις. Ως μπόνους, το νέο μοντέλο παρέχει κίνητρα για τους μεγάλους παραγωγούς περιεχομένου για να μοιράζονται περισσότερα βίντεο στο Facebook την ίδια στιγμή.

Η υπηρεσία Προτεινόμενα Βίντεο, θα δοκιμαστεί για μερικούς μήνες, ενώ θα δίνει στους διαφημιζόμενους «κίνητρα» προτού αποφασίσει πώς να τους χρεώσει.

Δεν είναι επίσης σαφές, για το πόσοι δημιουργοί βίντεο θα είναι σε θέση να επωφεληθούν από την πρόταση διαμοιρασμού των εσόδων. Ο Rose λέει ότι η εταιρεία θα ξεκινήσει με «μερικές δεκάδες» συνεργάτες και θα προσθέσουν και άλλους στην πορεία. Αλλά όλοι οι δημιουργοί περιεχομένου που θέλουν επιταγή από το Facebook πρέπει να γίνουν πρώτα επίσημοι εταίροι με την εταιρεία.

Το Facebook θα παρουσιάσει το χαρακτηριστικό αυτό για το λειτουργικό iOS στις προσεχείς εβδομάδες, και σχεδιάζει να το ξεκινήσει για Android στο διαδίκτυο μέσα στους επόμενους μήνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα