Financial Times: Προσχέδιο συμφωνίας 15 σημείων ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία

Ουκρανία και Ρωσία έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο επί ενός προκαταρκτικού ειρηνευτικού σχεδίου 15 σημείων, αποκαλύπτουν οι Financial Times, επικαλούμενοι τρία άτομα που εμπλέκονται στις συνομιλίες.

Το σχέδιο, που συζητήθηκε πλήρως για πρώτη φορά την Δευτέρα, περιλαμβάνει την κήρυξη εκεχειρίας και την ρωσική αποχώρηση αν το Κίεβο κηρύξει ουδετερότητα και αποδεχθεί περιορισμούς στις ένοπλες δυνάμεις του.

Αυτό σημαίνει
αποκήρυξη της ουκρανικής φιλοδοξίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και δέσμευση ότι δε θα φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή όπλα. Σε αντάλλαγμα, θα έχει κάποιες εγγυήσεις προστασίας από συμμάχους όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία.

Η εφημερίδα σημειώνει πάντως πως η φύση αυτών των δυτικών εγγυήσεων ασφαλείας και το πόσο αποδεκτές θα γίνονταν από την Μόσχα θα μπορούσαν να αποδειχθούν μεγάλο εμπόδιο για μία συμφωνία. Το ίδιο ισχύει και με το καθεστώς των εδαφών στην Ουκρανία που κατέλαβε το 2014 η Ρωσία.

Οι FT αναφέρουν επίσης ότι, παρά τις δηλώσεις αμφοτέρων των πλευρών περί προόδου, Ουκρανοί αξιωματούχοι παραμένουν επιφυλακτικοί αναφορικά με το αν ο Πρόεδρος Πούτιν είναι πλήρως προσηλωμένος στην επίτευξη ειρήνης και ανησυχούν ότι η Μόσχα απλά προσπαθεί να κερδίσει χρόνο μέχρι να ανασυνταχθούν οι δυνάμεις της για νέες επιθέσεις.

Σε δήλωση στην εφημερίδα, ο σύμβουλος του Προέδρου Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ, είπε ότι υπό οποιεσδήποτε περιστάσεις μια συμφωνία θα περιλάμβανε αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος που έχει καταληφθεί μετά από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, δηλαδή τις νότιες περιοχές κατά μήκος της Αζοφικής Θάλασσας και της Μαύρης Θάλασσας, όπως και ανατολικά και βορείως του Κιέβου.

Πρόσθεσε ότι το Κίεβο προτείνει ένα «ουκρανικό μοντέλο εγγυήσεων ασφαλείας» που υπονοεί την άμεση και νομικά επικυρωμένη συμμετοχή ενός αριθμού εγγυητριών  χωρών στο πλευρό της Ουκρανίας, σε μια περίπτωση μελλοντικής σύρραξης, αν κάποιος απειλήσει ξανά την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Στο πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας, η Ουκρανία «οπωσδήποτε θα διατηρούσε τον δικό της στρατό», ανέφερε επίσης ο κ. Ποντόλιακ.

Δύο από τις πηγές των FT πρόσθεσαν ότι η συμφωνία προβλέπει επίσης την διασφάλιση των δικαιωμάτων των χρηστών  της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία.

Το δημοσίευμα των FT τονίζει στην συνέχεια ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο παραμένει η ρωσική απαίτηση αναγνώρισης από την Ουκρανία της προσάρτησης της Κριμαίας και της ανεξαρτησίας του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ.

Ο κ. Ποντόλιακ είπε ότι η Ουκρανία έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής, αλλά είναι πρόθυμη «να τμηματοποιήσει» το θέμα.

«Διαφιλονικούμενες και υπό σύρραξη περιοχές είναι μια χωριστή περίπτωση. Μέχρι τώρα μιλάμε για μια εγγυημένη αποχώρηση από τα εδάφη που έχουν καταληφθεί από την αρχή των στρατιωτικών επιχειρήσεων στις 24 Φεβρουαρίου», πρόσθεσε ο σύμβουλος του Προέδρου Ζελένσκι.
 

Διαβάστε επίσης 

LIVE/Ουκρανία: Επί ερειπίων η αναζήτηση διπλωματικής λύσης

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα