Financial Times: Η διπλωματία του χαλουμιού & το πραγματικό πρόβλημα σε Κύπρο

Δημοσίευμα για το χαλλούμι και το Κυπριακό φιλοξενούν οι Financial Times με τίτλο «Η διπλωματία του χαλουμιού της ΕΕ συγκρούεται με την πραγματική διαμάχη της Κύπρου».

Διαβάστε επίσης: Αφιέρωμα Reuters για το χαλλούμι ως ΠΟΠ (ΒΙΝΤΕΟ)

Μιλώντας στους FT, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης είπε πως το αγγέλιασμα των τυροκόμων από τα κατεχόμενα

μπορεί να βοηθήσει στη συμβιλίωση του νησιού.,

Η εγγραφή από την Ε.Ε του προϊόντος με τα ονόματα τόσο του χαλουμιού όσο και του Hellim ήταν «μεγάλης σημασίας» και έστειλε ένα «σαφές μήνυμα», πρόσθεσε.

«Δείχνει ότι είναι δυνατή η αμοιβαία επωφελής λύση και ότι η συμμετοχή της ΕΕ. . . μπορεί να οδηγήσει στην επίλυση του Κυπριακού », είπε.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι FT ορισμένοι Τουρκοκύπριοι ηγέτες, έχουν διαφορετική άποψη, η οποία έρχεται λίγο πριν από τις συνομιλίες για την επίλυση συγκρούσεων του ΟΗΕ στη Γενεύη που έχουν προγραμματιστεί για τις 27-29 Απριλίου.

«Αυτή είναι μια επαίσχυντη προσπάθεια της ΕΕ και της ελληνοκυπριακής διοίκησης  (όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία) να κυριαρχήσουν στην πολιτική βούληση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», δήλωσε ο Ταχσίν Ερτουγκρουλόγλου,, ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους

ΟΙ FT σημειώνουν πως η κύρια αντίρρηση της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι ότι το άνοιγμα της αγοράς θα σήμαινε την αποδοχή της εξουσίας της κυπριακής κυβέρνησης και της ΕΕ, επειδή οι παραγωγοί χαλουμιού έπρεπε να υπαχθούν στα πρότυπα τροφίμων του μπλοκ. Μια ιδιωτική εταιρεία, Bureau Veritas, θα μπορεί να διενεργεί επιθεωρήσεις σε τουρκοκυπριακές επιχειρήσεις  που θέλουν να πουλήσουν το τυρί στην ενιαία αγορά της ΕΕ.

Επιπλέον το τουρκικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο  στα κατεχόμενα  δήλωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες σχετικά με τα αιτήματά του, προσθέτοντας ότι οι παραγωγοί του «hellim» χρειάζονται βοήθεια από την ΕΕ για να διασφαλίσουν ότι μπορούν να συμμορφωθούν με τους κανόνες υγιεινής της Ένωσης.

«Οι κοινότητες μπορούν να έρθουν πιο κοντά όταν δεν υπάρχει μόνο κοινωνική αλλά και οικονομική σχέση που να είναι βιώσιμη και να ωφελεί και τις δύο πλευρές», ανέφερε.

Όπως τονίζεται επίσης, το Brexit έχει επίσης επιπλοκές στην όλη διαδικασία πώλησης του χαλουμιού καθώς το  Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μακράν ο μεγαλύτερος καταναλωτής από την Κύπρο πριν από την αναχώρησή του από το μπλοκ.

Τώρα που το  Ηνωμένο Βασίλειο έφυγε από την Ένωση, η αγορά χαλουμιού  της ΕΕ δεν είναι ακριβώς αυτό που ήταν πριν, σημειώνεται.

«Δεν γνωρίζω τους Γερμανούς ή τους Γάλλους ή τους Ισπανούς που αποφασίζουν να φάνε hellim», παραπονέθηκε ο Ερτουγρουλόγλου. «Σε ποιον θα στείλουμε το χαλούμι μας στην ΕΕ;»

Keywords
Τυχαία Θέματα