Fitch: Το Grexit θα'ταν σοκ αλλά όχι αιτία συστημικής κρίσης

"Η Ευρωζώνη θα υφίστατο σημαντικό σοκ, εάν η Ελλάδα έφευγε, αλλά αυτό θα ήταν απίθανο να προκαλέσει μία συστημική κρίση, όπως αυτή του 2012, ή την ταχεία έξοδο μίας άλλης χώρας", αναφέρει σε σημείωμά του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch.

Ο άμεσος κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ μειώθηκε μετά τη συμφωνία του

περασμένου μήνα με τους πιστωτές της, αλλά η ασυμβίβαστη στάση που τήρησαν και οι δύο πλευρές πριν από τη συμφωνία τονίζει την πιθανότητα ενός μελλοντικού λάθους πολιτικής, σημειώνει ο οίκος. «Το Grexit δεν είναι το βασικό μας σενάριο, αλλά θα παραμένει ο κίνδυνος καθώς θα γίνονται πιο διεξοδικές διαπραγματεύσεις και καθώς η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει την εγχώρια στήριξη για τη συμφωνία που θα διασφαλίσει» σημειώνει.

Ωστόσο, προσθέτει ο οίκος, η Ευρωζώνη έχει αναπτύξει μηχανισμούς για να αποτρέψει τη χρεοκοπία χωρών και τη μεταφορά της κρίσης από χώρα σε χώρα, και οι ανησυχίες σχετικά με το αξιόχρεο άλλων χωρών της Ευρωζώνης είναι λιγότερο έντονες από το 2012. «Μία αλυσιδωτή αντίδραση από ένα Grexit στην τελική διάσπαση της Ευρωζώνης είναι γι' αυτό τον λόγο απίθανη».

Το Grexit θα ήταν πιθανό να προκαλέσει μία χρεοκοπία, τουλάχιστον για μέρος του ελληνικού χρέους, σημειώνει ο Fitch, προσθέτοντας ότι «η έκθεση άλλων χωρών της Ευρωζώνης μέσω των διακρατικών δανείων που έδωσαν στην Ελλάδα (Greek Loan Facility) είναι περιορισμένη και έχει αυξήσει από την αρχή το χρέος τους, συνεπώς ο λόγος του χρέους τους προς το ΑΕΠ δεν θα επηρεασθεί άμεσα. Θεωρούμε επίσης ότι θα είναι διαχειρίσιμο το κόστος από μία χρεοκοπία στα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και αυτό από τις υποχρεώσεις της Τράπεζας της Ελλάδος στο Target 2». Η επίπτωση, συνεχίζει ο οίκος, στις ξένες τράπεζες θα ήταν περιορισμένη, επειδή αυτές έχουν ήδη απορροφήσει ζημιές από το PSI (κούρεμα των ομολόγων) του 2012 και έχουν μειώσει έκτοτε τον ελληνικό κίνδυνο.

«Οι αντιδράσεις της αγοράς είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Εάν οι αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας αυξηθούν απότομα, θα μπορούσε να επιβαρυνθεί η δυναμική των κρατικών χρεών. Η Ελλάδα θα έδειχνε ότι η συμμετοχή στο ενιαίο νόμισμα απαιτεί πολιτική αποδοχή μίας αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής και αντιδημοτικών μεταρρυθμίσεων για τη δημιουργία μίας οικονομίας ικανής να προσαρμοσθεί εσωτερικά. Δεν υπάρχει καμία άλλη χώρα υποψήφια για έξοδο, αλλά μεσοπρόθεσμα θα υπήρχε μεγαλύτερος κίνδυνος εξόδου για χώρες, στις οποίες η πολιτική δέσμευση για μεταρρυθμίσεις έχει εξασθενήσει. Αλλά, το Grexit μπορεί επίσης να προκαλέσει μία ενίσχυση των θεσμών της Ευρωζώνης και συνεπώς της νομισματικής ένωσης», αναφέρει ο Fitch.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα