G20: Η Αφρικανική Ένωση θα γίνει μόνιμο μέλος της Ομάδας των 20

Η Αφρικανική Ένωση θα γίνει μόνιμο μέλος της G20 στη διάρκεια της συνόδου κορυφής του μπλοκ που διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο στο Νέο Δελχί της Ινδίας, σύμφωνα με προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

Η Αφρικανική Ένωση, στην οποία συμμετέχουν 55 χώρες, θα έχει το ίδιο καθεστώς με την ΕΕ, το μοναδικό περιφερειακό μπλοκ

που ήδη έχει καθεστώς πληρους μέλους στη G20. Μέχρι τώρα η Αφρικανική Ένωση είχε καθεστώς "προσκεκλημένου διεθνούς οργανισμού".

"Καλωσορίζουμε την Αφρικανική Ένωση ως πλήρες μέλος της G20 και πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ένταξή της στη G20 θα συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων της εποχής μας", αναφέρεται στο προσχέδιο της ανακοίνωσης.

Άλλα ζητήματα για τα οποία η σύνοδος της Ομάδας των 20 πρόκειται να λάβει αποφάσεις είναι η παροχή επιπλέον δανείων από πολεμερείς θεσμούς στις αναπτυσσόμενες χώρες, η αναδιάρθρωση της διεθνούς αρχιτεκτονικής του χρέους, ρυθμίσεις για τα κρυπτονομίσματα και οι επιπτώσεις της γεωπολιτικής κατάστασης στην ασφάλεια της ενέργειας και των τροφίμων.

Στο προσχέδιο ανακοίνωσης, που εκτείνεται σε 38 σελίδες και έχει κυκλοφορήσει μεταξύ των μελών της G20, η παράγραφος για "την γεωπολιτική κατάσταση" έχει παραμείνει κενή.

Διαβάστε επίσης: G20:Έτοιμοι να αποδείξουν ότι είναι σε θέση να βοηθήσουν αναπτυσσόμενα κράτη

Ο πρωθυπουργός Μόντι υποδέχθηκε την Αφρικανική Ένωση ως μόνιμο μέλος του μπλοκ

Η Αφρικανική Ένωση έγινε επισήμως νέο μέλος της G20 σήμερα, έπειτα από πρόκληση του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, οικοδεσπότη της συνόδου κορυφής του μπλοκ που διεξάγεται στο Νέο Δελχί.

Η διεύρυνση της G20 αποτελεί σημαντική διπλωματική νίκη για τον Μόντι, ο οποίος θα διεκδικήσει νέα θητεία στην πρωθυπουργία της Ινδίας στις εκλογές του 2024.

«Η Ινδία πρότεινε να δοθεί στην Αφρικανική Ένωση καθεστώς μόνιμου μέλους στη G20. Πιστεύω ότι συμφωνούμε όλοι σε αυτό», επεσήμανε ο Ινδός πρωθυπουργός στην ομιλία του κατά την έναρξη της συνόδου.

«Με την έγκριση όλων, ζητώ από τον επικεφαλής της Αφρικανικής Ένωσης να λάβει τη θέση του ως μόνιμο μέλος της G20», δήλωσε ο ίδιος.

Αμέσως μετά ο Αζαλί Ασουμανί, πρόεδρος των νησιών Κομόρες και επικεφαλής αυτή την περίοδο της Αφρικανικής Ένωσης, πήρε τη θέση του μεταξύ των ηγετών της G20, έπειτα από πρόσκληση του Ινδού υπουργού Εξωτερικών Σ. Ζαϊσανκάρ.

Πριν την ομιλία του, ο Μόντι είχε αγκαλιάσει θερμά τον Ασουμανί.

Ωστόσο οι χώρες μέλη της G20 έχουν βαθιές διαφωνίες σε άλλα ζητήματα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με μια τεράστια κρίση εμπιστοσύνης», υπογράμμισε ο Μόντι στην εναρκτήρια ομιλία του. «Ο πόλεμος επιδείνωσε αυτή την έλλειψη εμπιστοσύνης. Αν καταφέραμε να νικήσουμε την covid, τότε μπορούμε επίσης να νικήσουμε αυτή την κρίση κοινής εμπιστοσύνης», εκτίμησε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα