H Αμμόχωστος μέσα από την έκθεση φωτογραφίας της Κάτιας Χριστοδούλου

Μέρα βαριά ήταν για την φωτογράφο, Κάτια Χριστοδούλου, μια μέρα του Οκτώβρη το 2020 όταν αντίκρισε για 1η φορά μετά την τουρκική εισβολή το 1974, την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, «μια βαθιά πληγωμένη πόλη αφημένη στη φθορά του χρόνου» όπως λέει η ίδια κάνοντας παραλληλισμό με το ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη «Τα παράθυρα» στο οποίο γράφει ότι  «σ’ αυτές τες σκοτεινές κάμαρες, που περνώ/μέρες βαριές, επάνω κάτω τριγυρνώ/ για νάβρω τα παράθυρα».



Η φωτογράφος του ΚΥΠΕ, με τη μνήμη

της Αμμοχώστου να ξεθωριάζει σιγά σιγά στο πέρασμα του χρόνου και τους πρόσφυγες να «φεύγουν» ένας ένας από τη ζωή, αναδεικνύει το σήμερα της Αμμοχώστου, σκοτεινό και βουβό, μέσα από την έκθεση φωτογραφίας της με τίτλο «ContreVentsetmarées - Ενάντια στους ανέμους των καιρών» η οποία αποτελείται από 36 φωτογραφίες που παρουσιάζουν παράθυρα της Αμμοχώστου από την εποχή της Φραγκοκρατίας μέχρι το 1974.

Την έκθεση εγκαινίασε την Παρασκευή στο Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο του Δήμου Λευκωσίας, “Παλιά Αγορά Παλλουριώτισσας” ο Πρέσβης, Παντιάς Ηλιάδης, εκ μέρους του Υπουργού Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι «ιδιαίτερα καίρια είναι η χρονική συγκυρία στην οποία πραγματοποιείται η έκθεση καθώς διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο, με την Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς να έχουν προβεί σε ενέργειες οι οποίες παραβιάζουν βάναυσα τα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ για την Αμμόχωστο και επιχειρούν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα επί τους εδάφους».

Όπως είπε ο Πρέσβης, «σε συνεργασία με τον Δήμο Αμμοχώστου και οργανωμένα σύνολα της πόλης, έχουμε από την πρώτη στιγμή θέσει το ζήτημα στο ανώτερο δυνατό επίπεδο, τόσο στα Ηνωμένα Έθνη όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση» που με τις αποφάσεις τους «ζητούν τον πλήρη σεβασμό και εφαρμογή των σχετικών ψηφισμάτων και ανάκληση όλων των παραβιάσεων».

Πρόσθεσε ότι «η προσπάθειά μας για αντιμετώπιση των προκλήσεων εκφράζεται και μέσα από την ειλικρινή μας βούληση για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών με μοναδικό και αδιαπραγμάτευτο στόχο τον τερματισμό της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης, με μια λύση εντός του πλαισίου των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επανένωση της Κύπρου και του λαού της».

Για την έκθεση και την δημιουργό, ο κ. Ηλιάδης, είπε ότι «η Κάτια Χριστοδούλου ήταν μια από τις πρώτες φωτογράφους που εισήλθαν στην ερειπωμένη και λεηλατημένη πόλη και οι εικόνες που αντίκρισε και απαθανάτισε με τον φακό της, τη συγκλόνισαν».

Σημείωσε ότι «το παράθυρο ήταν ένα στοιχείο που της κέντρισε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον κι αυτό ήταν κάτι που συνεχίστηκε και τις δέκα περίπου φορές που επισκέφθηκε έκτοτε την πόλη με τη φωτοδημοσιογραφική της ιδιότητα».

«Κάθε φορά έβρισκε τον τρόπο να πλησιάζει περισσότερο και ν’ απελευθερώνει το βλέμμα της από την οπτική γωνία ενός ανοίγματος στον τοίχο» αποτυπώνοντας στις φωτογραφίες της «εγκαταλελειμμένους δρόμους, τη θάλασσα, τη βλάστηση και την φύση που παρεμβαίνει δραματικά στο αστικό τοπίο, κλαδιά από βουκεμβίλιες που εξέρχονται από τα πορτοπαράθυρα των σπιτιών της περιφραγμένης πόλης», είπε ο κ. Πρέσβης.

Πρόσθεσε ότι «τα παράθυρα παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στη ζωή μας, συνδέονται με τη θέα προς την απέραντη θάλασσα, τη φυγή προς το φως, την έννοια του βίαια διακεκομμένου μέλλοντος, την προοπτική της ελευθερίας, την άσβεστη ελπίδα».

Αναλύοντας την 30χρονη πορεία της Κάτιας Χριστοδούλου στη Φωτογραφία ο κ. Ηλιάδης είπε ότι «η επαγγελματική της σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1983 από τον Φιλελεύθερο και στα χρόνια που ακολούθησαν περιέλαβε πολλές άλλες εφημερίδες και περιοδικά». Σήμερα, εργάζεται στο ΚΥΠΕ  (Kυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων) και συνεργάζεται  με το Διεθνές πρακτορείο ΕΡΑ (Εuropean pressphoto agency).

Σημείωσε ότι «είναι γνωστή η συμμετοχή της φωτογράφου σε πολλές ανθρωπιστικές αποστολές κυρίως με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και μάλιστα μόλις γύρισε εξάλλου από τα σύνορα Ρουμανίας - Ουκρανίας, όπου μετέβη ως μέλος της κυπριακής αποστολής, μεταφέροντας  ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες της Ουκρανίας».

Το 2017 της απονεμήθη το Βραβείο Δημοσιογραφικής Προσφοράς για την μεγάλη συμβολή της στην πρόοδο και ανάπτυξη της Κυπριακής Φωτοδημοσιογραφία.

Σημειώνεται ότι η έκθεση φωτογραφίας εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων στην Κύπρο για τον μήνα Γαλλοφωνίας.

Επί τούτου ο κ. Ηλιάδης «η απόφαση της Κύπρου να ενταχθεί στο Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας υπαγορεύθηκε κυρίως από την εκτίμηση των προοπτικών για τη χώρα μας από τη συμμετοχή της στο σημαντικό αυτό διακρατικό φόρουμ, σε έναν αδιαμφισβήτητου κύρους Διεθνή Οργανισμό με κοινή γλώσσα τα Γαλλικά».

Πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως συνδεδεμένο μέλος του Οργανισμού από το 2006, συμμετέχει στους  εορτασμούς  της επετείου αυτής με εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Γαλλίας και τις Πρεσβείες άλλων χωρών κρατών μελών του Διεθνούς Οργανισμού που είναι διαπιστευμένες στην Κύπρο.

Καταλήγοντας ο κ. Ηλιάδης ευχύθηκε «να μπορέσουμε κάποια μέρα σύντομα να διοργανώσουμε μια έκθεση με το πριν και μετά, όπου το πριν και το μετά θα έχουν αντιστραφεί και δίπλα από αυτές τις εικόνες της εγκατάλειψης και της παρακμής θα υπάρχουν εικόνες δημιουργίας και χαράς, εικόνες που θα σφύζουν από ζωή, με χρώμα, με παλμό, με αναστημένη τη φύση και χαμογελαστούς τους Αμμοχωστιανούς, να χαίρονται ελεύθεροι ξανά τη θάλασσα και τα χώματα που ανάθρεψαν τους ίδιους, τους γονιούς και τους παππούδες τους».

Στον δικό της χαιρετισμό η Κάτια Χριστοδούλου είπε ότι «μία μέρα βαριά, τον Οκτώβριο του 2020» μπήκε στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου όπου αντίκρισε «μια βαθιά πληγωμένη πόλη, αφημένη στη φθορά του χρόνου».

«Το βλέμμα μου στάθηκε σε κτήρια που κατάπιε η φύση ενώ ιδιαίτερα, την ματιά μου τράβηξε ένα σπίτι, όπου τα κλαδιά βγαίναν από το παράθυρο αναζητώντας το φως» είπε η φωτογράφος, δείχνοντας τη σχετική φωτογραφία. Μια φωτογραφία «όπως τις φλέβες του ανθρώπου που αναζητούν διεξόδους για να παραμείνουν ζωντανές», σημείωσε η κ. Χριστοδούλου.

Πρόσθεσε ότι αντίκρισε «μια εικόνα σκληρή, βασανιστική, οδυνηρή», αυτό όμως ήταν και το έναυσμα της για να ακολουθήσει το οδοιπορικό που την φέρνει το βράδυ αυτό της Παρασκευής,  στην έκθεση φωτογραφίας στα πλαίσια του μήνα της Γαλλοφωνίας κατόπιν πρότασης του Υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως είπε η Κάτια Χριστοδούλου, «στίχοι του Καβάφη αλλά και ποιητών όπως η Αγγέλα Καϊμακλιώτη, ο Γιώργος Χριστοδουλίδης, η Μαρία Γεωργιάδου, ο Μπωντλέρ, ο Ζον Περς συντροφεύουν τις φωτογραφίες» .

Καταλήγοντας εξέφρασε «ιδιαίτερες ευχαριστίες στο Υπουργείο Εξωτερικών και στον Υπουργό, Ιωάννη Κασουλίδη, στην Γεωργία Χατζηκωστή για την αμέριστη συμπαράσταση της όλο το διάστημα της προετοιμασίας, τον συνοδοιπόρο της Τάσο Δημητριάδη που την συνόδευσε σε όλες τις επισκέψεις της στην Αμμόχωστο. Ευχαρίστησε, τέλος, τον προσωπικό της καλό φίλο και συνάδελφο, Χρήστο Αβρααμίδη, που ήταν μαζί της «μέχρι το πάρα πέντε των εγκαινίων για να μπορέσει να στηθεί αυτή η έκθεση».

Την εκδήλωση των εγκαινίων της έκθεσης διάνθισαν μουσικά, μαθητές του Μουσικού Σχολείου Λευκωσίας. Παρέστησαν, μεταξύ άλλων, μέλη του διπλωματικού Σώματος, εκτοπισμένοι της Αμμοχώστου και συνάδελφοι της φωτογράφου.

Keywords
Τυχαία Θέματα