H Ελλάδα μπαίνει στο ενεργειακό παιχνίδι

Η έναρξη κατασκευής του Trans Adriatic Pipeline αποτελεί την απαρχή της άμεσης και δυναμικής εμπλοκής της Ελλάδας στις προσπάθειες της ΕΕ για μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η εξάρτηση αυτή υπολογίζεται στο 30%. Ο συγκεκριμένος αγωγός αποτελεί προέκταση του αγωγού TANAP ο οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο από το αζερινό κοίτασμα Shah Deniz -2. Μέρος του αερίου αυτού θα καταναλωθεί από την τουρκική αγορά ενώ κάπου 10 Billion Cubic Meters (BCM) θα καταλήγουν μέσω Ελλάδας

και Αλβανίας στην ιταλική αγορά. Υπάρχει πρόβλεψη για διπλασιασμό των ποσοτήτων αυτών με εγκατάσταση στο μέλλον δύο σταθμών συμπίεσης. Στη βάση αυτής της προοπτικής και όχι μόνο η Ελλάδα και η Βουλγαρία έχουν ξεκινήσει με ευρωπαική μάλιστα χρηματοδότηση ενός μικρού αγωγού (Greece-Bulgaria interconnector) που θα συνδέει τις δύο χώρες. Ο αγωγός αυτός δυναμικότητας 3 BCM θα διοχετεύει προς Βουλγαρία αέριο από τον ΤΑΡ αλλά και από τον μελλοντικό σταθμό από-υγροποίησης που θα κατασκευαστεί στην βόρεια Ελλάδα.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από την Κύπρο και κάποιες πρώτες σκέψεις και συζητήσεις έχουν γίνει μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Βουλγαρίας.

Τέλος να σημειώσουμε ότι οι ποσότητες του ΤΑΡ δεν είναι σημαντικές σε ευρωπαικό επίπεδο. Περισσότερο επιτρέπουν στην Ιταλία να διαφοροποιήσει τις πηγές προμήθειας φυσικού αερίου.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα πέραν του στρατηγικού ρόλου που της προσδίδει και των προοπτικών με Βουλγαρία ο ΤΑΡ αναμένεται να και συντελέσει και στην αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας.

Ο Πέτρος Ζαρούνας είναι Διεθνολόγος.

Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα