H επένδυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κυπριακή εκπαίδευση

Η Ε.Ε. δίνει μεγάλη έμφαση στον τομέα της εκπαίδευσης, που αποτελεί μακροπρόθεσμη επένδυση για το μέλλον κάθε κοινωνίας, καθώς ποιοτική εκπαίδευση σήμερα σημαίνει καλύτεροι πολίτες αύριο. Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, σε συνέντευξή του στο SigmaLive o κ. Ιερόθεος Παπαδόπουλος, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Κύπρο, μίλησε για το πως  η Κύπρος

αξιοποιεί τα χρηματοδοτικά κονδύλια που δίδονται μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του εκπαιδευτικού συστήματος και την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων.

Κ. Παπαδόπουλε ποια είναι η στρατηγική της Ε.Ε. στον τομέα της εκπαίδευσης;

Οι γενικοί κοινοί στόχοι του στρατηγικού πλαισίου για την εκπαίδευση και την κατάρτιση για το 2020, είναι τέσσερις: Πρώτο, να εφαρμοστούν στην πράξη η διά βίου μάθηση και η κινητικότητα. Δεύτερο, να βελτιωθούν η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης. Τρίτο, να προωθηθούν η ισότητα, η κοινωνική συνοχή και η ενεργός συμμετοχή των πολιτών. Τέλος, να ενισχυθούν η δημιουργικότητα και η καινοτομία, καθώς και το επιχειρηματικό πνεύμα, σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης και κατάρτισης. Για τον καθένα από τους πιο πάνω στόχους, υπάρχουν συγκεκριμένοι ποσοτικοί/ποσοστιαίοι στόχοι για το 2020. Για παράδειγμα, υπάρχουν στόχοι για την προσχολική εκπαίδευση, για τα παιδιά 15 ετών με χαμηλές δεξιότητες, για την πρόωρη εγκατάλειψη της εκπαίδευσης, τη διά βίου μάθηση, και άλλα. Συγκεκριμένα, ο στόχος για την πρόσβαση στην προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα είναι στο 95 %, ενώ με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του 2017, η Κύπρος βρίσκεται στο 92%, σημειώνοντας μια αύξηση 7 ποσοστιαίων μονάδων από το 2009. Επίσης, ο στόχος για την απασχόληση των νέων πτυχιούχων είναι 82%, ενώ η Κύπρος έχει 79% (σε σύγκριση του 80.2% του ευρωπαϊκού μέσου όρου), σημειώνοντας αύξηση 17 και 6 ποσοστιαίες μονάδες από το 2013 και 2016, αντίστοιχα.

Τι ποσά έχει συνεισφέρει η ΕΕ για την αναβάθμιση του τομέα της εκπαίδευσης στην Κύπρο; Στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014-2020 η ΕΕ έχει διαθέσει πέραν των 50 εκατομμυρίων ευρώ στην Κύπρο για θέματα εκπαίδευσης. Στην ερχόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027, υπολογίζεται ότι το ποσό αυτό θα διπλασιαστεί, εφόσον βεβαίως υιοθετηθούν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπρόσθετα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συγχρηματοδοτήσει σημαντικά δομές της εκπαίδευσης, όπως για παράδειγμα, την οικοδόμηση της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου με περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, έχει διαθέσει 10.6 εκατομμύρια ευρώ για τη ψηφιακή αναβάθμιση σχολικών μονάδων, για την ενσύρματη και ασύρματη δικτύωση και καλωδίωση σε σχολεία μέσης εκπαίδευσης και την υποστήριξη των διοικητικών λειτουργιών σε σχολεία δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης. Επιπρόσθετα, στο πλαίσια του δεύτερου και τρίτου πυλώνα του Erasmus+ για την ανάπτυξη και την ανταλλαγή καινοτόμων προσεγγίσεων και βέλτιστων πρακτικών στους τομείς της εκπαίδευσης, και την υποστήριξη ανάπτυξης καινοτόμων πολιτικών, η Κύπρος έχει συμμετάσχει σε σχεδόν 1000 έργα από το 2014, σε 150 εκ των οποίων είχε τον συντονιστικό ρόλο. Τα έργα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως την ευρωπαϊκή ιθαγένεια, την ισότητα των φύλων, την κοινωνική ένταξη, τα νέα καινοτόμα προγράμματα σπουδών, τη συνάφεια με την αγορά εργασίας και την πληροφορική.

Για το πρόγραμμα ΔΡΑ.Σ.Ε. η Ε.Ε. έχει κάνει μια σημαντική επένδυση 25 εκ. ευρώ. Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτό, ποιοι είναι οι στόχοι του προγράμματος αυτού;

Το ΔΡΑ.Σ.Ε. (Δράσεις Σχολικής και Κοινωνικής Ένταξης) είναι ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. κατά 85% και που υλοποιείται σε δημόσια σχολεία σε όλη την Κύπρο, για τη στήριξη ευάλωτων μαθητών και μαθητριών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας ή βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Μέσω του προγράμματος, παρέχονται δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία στα ελληνικά, τα μαθηματικά, τη λογοτεχνία, τη φυσική, τη χημεία, τη βιολογία και τα οικονομικά, αλλά και μία σειρά από δημιουργικά προγράμματα όπως χορός, μουσική, τέχνη και θέατρο. Ταυτόχρονα, μέσω του προγράμματος, προσφέρονται υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης προς τους μαθητές και τους γονείς τους. Η κοινωνικό-συναισθηματική υποστήριξη των μαθητών υλοποιείται σε Κέντρα Πληροφόρησης και Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης, όπου κλινικοί και συμβουλευτικοί ψυχολόγοι προσφέρουν ατομική στήριξη τόσο σε μαθητές όσο και στις οικογένειες τους. Οι υπηρεσίες προσφέρονται σε συστηματική βάση και σύμφωνα με τις ανάγκες και τις παραπομπές των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Τα πιο πάνω Κέντρα Πληροφόρησης και Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης πραγματοποιούν και βιωματικά εργαστήρια στα σχολεία του ΔΡΑ.Σ.Ε. που απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές καλύπτοντας θέματα όπως η ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης, η αποδοχή  της διαφορετικότητας, η διαχείριση θυμού και συγκρούσεων, ο σχολικός εκφοβισμός και η παραβατικότητα. Μακροπρόθεσμα, το πρόγραμμα έχει ως στόχο του τη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων και τη μείωση της σχολικής αποτυχίας, της παραβατικότητας και της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, ενώ αναμένεται ότι θα συμβάλει στην ομαλότερη κοινωνική ένταξη των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού.

Ποια είναι τα αποτελέσματα του ΔΡΑ.Σ.Ε. μέχρι σήμερα;

Τα αποτελέσματα του ΔΡΑ.Σ.Ε. από την έναρξή του μέχρι και σήμερα είναι εντυπωσιακά, καθιστώντας το ως ένα πρόγραμμα υψηλής προστιθέμενης αξίας για την κυπριακή εκπαίδευση και πρότυπο καλής πρακτικής ως προς την αξιοποίηση πόρων από τα Ταμεία Συνοχής που απορροφά η Κύπρος. Σκεφτείτε ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε να εφαρμόζεται το 2015 σε 42 μονάδες και έχουμε φτάσει τις 102 σχολικές μονάδες για την ακαδημαϊκή χρονιά 2019-20. Έχουμε δει σχολεία στα οποία υπήρξε αισθητή βελτίωση των συνολικών μαθησιακών αποτελεσμάτων μετά την εφαρμογή του προγράμματος, όπως επίσης και σημαντική εξέλιξη των δεξιοτήτων των παιδιών χάρη στη δημιουργική απασχόληση που προσφέρεται. Μέχρι σήμερα μέσω του προγράμματος έχουν στηριχθεί πάνω από 15.000 μαθητές και μαθήτριες στην Κύπρο. Μια έμπρακτη στήριξη με πραγματικά μακροπρόθεσμα οφέλη για την τοπική κοινωνία αφού συμβάλλει στη μόρφωση και την ανάπτυξη των πολιτών του αύριο.

Τον Ιούνιο του 2018, η ΕΕ ανακοίνωσε την πρόθεσή συνένωσης των πολυάριθμων χρηματοδοτικών μέσων που διαθέτει για στήριξη επενδύσεων κάτω από το πρόγραμμα InvestEU για την περίοδο 2021-2027. Τι προβλέπει και τι ποσό θα επενδυθεί στο πλαίσιο του InvestEU;

Μέσω του InvestEU η Επιτροπή εισηγείται να συνδυάσει 14 χρηματοδοτικά προγράμματα και να επεκτείνει το επιτυχές μοντέλο του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη, το οποίο κινητοποίησε 433 δις ευρώ σε επιπλέον επενδύσεις στην Ευρώπη, προσφέροντας στήριξη σε έργα που συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των Ευρωπαίων εξασφαλίζοντας καλύτερη εκπαίδευση, εκσυγχρονισμένο σύστημα υγείας, πράσινη ενέργεια, νέες υποδομές μεταφορών, προηγμένη τεχνολογία και πολλά άλλα οφέλη. Το InvestEU σκοπεύει να ενεργοποιήσει τουλάχιστον 650 δις ευρώ σε πρόσθετες επενδύσεις σε όλη την Ευρώπη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει το Ταμείο InvestEU που θα στηρίζει βιώσιμες υποδομές, έρευνα, καινοτομία και ψηφιοποίηση, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κοινωνικές επενδύσεις και δεξιότητες, τον Συμβουλευτικό Κόμβο του InvestEU (ΕΙΑΗ) που θα παρέχει τεχνική υποστήριξη και βοήθεια ώστε να συμβάλλει στην κατάρτιση, την ανάπτυξη, τη διάρθρωση και την υλοποίηση έργων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ικανοτήτων, και τέλος τη διαδικτυακή πύλη του InvestEU (EIPP), που θα φέρνει σε επαφή τους επενδυτές και τους φορείς υλοποίησης έργων παρέχοντας μια βάση δεδομένων η οποία θα είναι εύκολα προσβάσιμη και φιλική προς τον χρήστη.

Για περισσότερες πληροφορίες για τις επενδύσεις της ΕΕ επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: https://europa.eu/investeu/

Keywords
Τυχαία Θέματα