H επένδυση του Κράτους στον αθλητισμό

Ένα ιδιαίτερα «ζεστό» αθλητικά καλοκαίρι φτάνει στο τέλος του και ο κυπριακός αθλητισμός μπορεί να περηφανεύεται για την πρόοδο σε αγωνιστικό επίπεδο, τόσο των ιδίων των αθλητών, όσο και των ομάδων του, που οφείλουμε να συγχαρούμε. Παραδείγματα όπως οι αθλητές μας στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες, οι προκρίσεις σε ομίλους για τις ποδοσφαιρικές μας ομάδες, τα  μετάλλια σε πανευρωπαϊκούς αγώνες καράτε και στίβου, οι επιτυχίες σε καλαθόσφαιρα, τζούντο και σκοποβολή, είναι στοιχεία της αγωνιστικής προόδου,

ειδικά αναλογιζόμενοι ότι πολλά από αυτά είναι επιτυχίες νεαρών αθλητών μας.

Παραμένει όμως να αιωρείται το αδιαμφησβήτητο γεγονός ότι η αθλητική πρόοδος δεν συνάδει με το πλάνο βιώσιμης/αειφόρου ανάπτυξης που δυστυχώς απουσιάζει από τον κυπριακό αθλητισμό. Ένα πλάνο το οποίο επείγει να διαμορφωθεί σε συνεργασία των αθλητικών αρχών και της ίδιας της Πολιτείας, σε διάλογο με εμπλεκόμενους φορείς, συμπεριλαμβάνοντας και το κυπριακό επιχειρείν, που μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτή.

Απαραίτητοι πυλώνες σε αυτό το πλάνο πρέπει να είναι η διοικητική/δομική αναδιάρθρωση, η οικονομική εξυγίανση, η περαιτέρω αθλητική ανάπτυξη, η περιβαλλοντική προστασία, η δημόσια υγεία, η εξισορρόπηση των ευκαιριών για άνδρες και γυναίκες, η εμβάθυνση του διαλόγου με τη φίλαθλο κοινωνία και η εργαλιοποίηση του αθλητισμού μέσω της διασύνδεσης του αθλητισμού με το εκπαιδευτικό και κοινωνιολογικό σύστημα της χώρας μας.

Ενδεικτικά αναφέρω κάποια στοιχεία για κάθε πυλώνα που θα πρέπει να συζητηθούν: Η εκπόνηση του Ενιαίου Αθλητικού Νόμου και η δημιουργία Υφυπουργείου Αθλητισμού. Η εισαγωγή του θεσμού του salary cup σε ομαδικά αθλήματα και οικονομικών/διοικητικών κριτηρίων για ομοσπονδίες, που θα διασυνδεθούν με την κρατική χορηγία προς τον αθλητισμό, που βεβαίως και χρίζει αύξησης. Η αναβάθμιση αθλητικών χώρων και πρακτικών, με στόχο τη δραστική μείωση του αποτυπώματος άνθρακα που προέρχεται από τον αθλητισμό. Η εργαλιοποίηση του αθλητισμού για οικονομικό όφελος, ως μέσο συνεισφοράς στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας μας. Η ποσόστωση γυναικών σε θέσεις ιεραρχίας στον αθλητισμό και η δημιουργία κινήτρων για την παραμονή γυναικών στον ενεργό αθλητισμό, πέραν της εφηβείας. Η διασύνδεση του αθλητικού σχολείου με την τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας μας και η εισαγωγή της αθλητικής κοινωνιολογίας ως αντικείμενο εκμάθησης για όλους τους μαθητές. Η ενεργός συμμετοχή των φιλάθλων σε μη αγωνιστικά δρώμενα του αθλητισμού. Η βελτίωση της δημόσιας υγείας και η μείωση δαπανών για το ΓεΣΥ. Και φυσικά ένα ορθόδοξο πλάνο για το πως και που επικεντρώνεται η χώρα σε αθλητικό επίπεδο για τα επόμενα 15 με 20 χρόνια.  

Ήρθε ο καιρός να αναγνωρίσουμε τα σπουδαία και πολυεπίπεδα οφέλη του αθλητισμού για τη χώρα και το δημόσιο βίο, αλλά και τις μεγάλες προκλήσεις της ανάπτυξης του αθλητισμού στη χώρα μας. Το έναυσμα υπάρχει και οφείλουμε όλοι να απαιτούμε την καλύτερη επένδυση του κράτους μας σε όλα τα φάσματα της καθημερινότητας δια μέσου του αθλητισμού.

Ο Ανδρέας του Θεμιστοκλέους είναι μέλος της ΔΗΠΑ 

Keywords
Τυχαία Θέματα