H ιστορική διακύρηξη Χρυσοστόμου Β-Αρχιραββίνου για εβραίους & σταύρωση Ιησού

Για το έργο, τον χαρακτήρα και τις αποφάσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β έχουν γραφτεί από χθες αρκετά. Μια από τις λιγότερο γνωστές αλλά ίσως πιο σημαντικές αποφάσεις-πρωτοβουλίες του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β με ευρύτερες προεκτάσεις για την Ορθοδοξία έγινε το 2011 σε μια ιστορική διακύρηξη με τον Αρχιραββίνο του Ισραήλ Γιόνα Μέτζκερ.

Συγκεκριμένα στις 5 12 -11 υπογράφτηκε στην Αρχιεπισκοπή της Κύπρου  διακήρυξη που επισημοποίησε τη δέσμευση των δύο πλευρών στην ενδυνάμωση των μεταξύ τους σχέσεων ενώ αναγνώρισε

το αβάσιμο του δόγματος της συλλογικής ευθύνης του εβραϊκού λαού για τη σταύρωση του Ιησού.

Διαβάστε επίσης: LIVE: Θρηνεί η Κύπρος για τον Αρχιεπίσκοπο- Δημόσιο πένθος μέχρι το Σάββατο

Ήταν η πρώτη φορά που Ορθόδοξη Εκκλησία ξεκάθαρα αποδοκιμάζει το δόγμα αυτό, το οποίο από αιώνων υπήρξε ο πλέον θεμελιώδης παράγων ανάπτυξης του θρησκευτικού αντισημιτισμού στην Ευρώπη.

«Εμείς, ο Αρχιραββίνος του Ισραήλ Γιόνα Μέτζκερ και ο Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου Χρυσόστομος ευχαριστούμε το Θεό για την ευλογημένη ανάπτυξη αμοιβαίου σεβασμού και βεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας στην ενδυνάμωση των άριστων σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ», αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο της διακήρυξης. Ιδιαίτερα διευκρινίζεται στη διακήρυξη ότι η Εκκλησία της Κύπρου ουδέποτε συμμετείχε σε κατηγορίες περί συλλογικής ευθύνης ούτε σε συστηματική άρνηση του Εβραϊσμού. «Συνεπώς βεβαιώνουμε την αποδοκιμασία παρόμοιων προκαταλήψεων ως ασυμβίβαστων με τα διδάγματα των Ιερών Γραφών», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία είχε αποκηρύξει το δόγμα περί συλλογικής ευθύνης των Εβραίων, το 1965 με την Διακήρυξη Nostra Aetate που ψήφισε η Β΄ Σύνοδος του Βατικανού.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε τότε σε συνέντευξη που έδωσε στην Jerusalem Post ο Αρχιραββίνος του Ισραήλ: «Σήμερα υπογράψαμε μια ιστορική διακήρυξη για τις σχέσεις μεταξύ Ιουδαϊσμού και Ορθόδοξης Εκκλησίας. Μέχρι τώρα οι Ορθόδοξες Εκκλησίες ήταν απρόθυμες ως προς την ανάληψη παρόμοιων πρωτοβουλιών, ωστόσο, η Εκκλησία της Κύπρου με τη σημερινή διακήρυξη ανέλαβε αυτή την ευθύνη… Ελπίζουμε ότι τώρα, σταδιακά, θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε ανάλογους δεσμούς σχέσεων και με άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, όπως την Ελληνική και τη Ρωσική».

Ο Αρχιραββίνος Μέτζκερ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο εθνικό ζήτημα της κατοχής του βορείου τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία, λέγοντας: «Περιδιαβαίνοντας τους δρόμους αυτής της χώρας δεν μπορείς παρά να συναντήσεις πολίτες που θα σου μιλήσουν για τον πόνο που νιώθουν για την κατοχή του μισού νησιού τους από την Τουρκία».

Επίσης, η διακήρυξη βεβαιώνει τα διδάγματα του Ιουδαϊσμού και του Χριστιανισμού σχετικά με την ιερότητα της ζωής και ως εκ τούτου αναφέρει: «Καταδικάζουμε κάθε πράξη που βεβηλώνει την ιερότητα αυτή, ιδιαίτερα πράξεις βίας και τρομοκρατίας κατά αθώων και ειδικότερα όταν αυτές εμπλέκουν κατάχρηση του ονόματος του Θεού και της θρησκείας».

Ο Ραββίνος Ντέιβιντ Ρόζεν, υπεύθυνος διαθρησκειακών σχέσεων της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής και επίτιμος σύμβουλος της Αρχιραββινείας του Ισραήλ για διαθρησκευτικά θέματα, χαιρέτισε την υπογραφείσα διακήρυξη τονίζοντας ότι αποτελεί μόνον την αρχή της διαδικασίας σύσφιξης σχέσεων μεταξύ του Ιουδαϊσμού και των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Δημοσίευση στο εβραϊκό περιοδικό  ΧΡΟΝΙΚΑ στην Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα