H κανέλα βοηθά στις μαθητικές επιδόσεις

Η κανέλα μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα μαθήματά τους να βελτιώσουν τις σχολικές επιδόσεις τους, αναφέρουν Αμερικανοί επιστήμονες.

Μετά από πειράματα οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η συστηματική κατανάλωση του μπαχαρικού αναμόρφωσε ομάδα ποντικιών και από εκεί που είχαν φτωχή μαθησιακή ικανότητα τα μετέτρεψε σε… δεξιοτέχνες της μάθησης. Αν το εύρημα αυτό αποδειχθεί ότι ισχύει και στους ανθρώπους, «θα αποτελέσει μία από τις ασφαλέστερες και πιο εύκολες προσεγγίσεις για τη μετατροπή των κακών μαθητών σε καλούς», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Καλιπάντα

Πάχαν, καθηγητής Νευρολογικών Επιστημών, Βιοχημείας &Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Rush, στο Σικάγο.

Όπως γράφουν ο δρ Πάχαν και οι συνεργάτες του στην «Επιθεώρηση Νευροανοσολογικής Φαρμακολογίας» (JNP), μερικοί άνθρωποι εκ φύσεως μαθαίνουν εύκολα, άλλοι γίνονται καλοί μαθητές προσπαθώντας και μερικοί αντιμετωπίζουν δυσκολίες ακόμα κι όταν καταβάλλουν προσπάθεια. «Για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τη μνήμη και τις μαθησιακές δεξιότητες αυτών των ατόμων, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς που διέπουν την φτωχή μάθηση», εξήγησε ο δρ Πάχαν. Κεντρικό ρόλο μεταξύ αυτών των μηχανισμών κατέχει ο ιππόκαμπος, μία μικρή δομή του εγκεφάλου η οποία παράγει, οργανώνει και αποθηκεύει τις αναμνήσεις,

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο ιππόκαμπος όσων αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τη μάθηση διαθέτει λιγότερη πρωτεΐνη CREB, η οποία παίζει ρόλο στη μνήμη και στη μάθηση, και περισσότερη πρωτεΐνη GABRA5, η οποία παίζει ρόλο στη μετάδοση μηνυμάτων μεταξύ των κυττάρων του εγκεφάλου. Στην παρούσα μελέτη οι ερευνητές άρχισαν να προσθέτουν συχνά στο φαγητό των ποντικιών κανέλα, την οποία ο οργανισμός τους μεταβόλισε σε βενζοϊκό νάτριο, μία χημική ουσία που χρησιμοποιείται ως φαρμακευτική θεραπεία για εγκεφαλικές βλάβες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν τα επίπεδα της CREB, να μειωθούν εκείνα της GABRA5 και να βελτιωθεί η πλαστικότητα (η ικανότητα αλλαγής) των νευρικών κυττάρων του ιπποκάμπου των ζώων.

Όλες αυτές οι αλλαγές οδήγησαν σε σημαντική βελτίωση της μνήμης και της ικανότητας μάθησης των ζώων. Με άλλα λόγια, «κατορθώσαμε με τη βοήθεια της κανέλας να αντιστρέψουμε τις βιοχημικές, κυτταρικές και ανατομικές αλλαγές που παρατηρούνται στον εγκέφαλο όσων έχουν φτωχή μαθησιακή ικανότητα», είπε ο δρ Πάχαν. Οι μαθησιακές δεξιότητες των ζώων ελέγχθηκαν σε έναν λαβύρινθο που ονομάζεται Barnes, διαθέτει 20 οπές και χρησιμοποιείται ευρέως για την αξιολόγηση της χωροταξικής μάθησης και της μνήμης.

Έπειτα από δύο ημέρες εκπαίδευσης, οι ερευνητές έλεγξαν κατά πόσον μπορούσαν τα ζώα να εντοπίσουν μία συγκεκριμένη οπή, ενώ επανέλαβαν τον έλεγχο έπειτα από ένα μήνα διατροφής εμπλουτισμένης με κανέλα. Όπως διαπίστωσαν, μέσα σε ένα μήνα τα ποντίκια που ήταν σχεδόν ανεπίδεκτα μαθήσεως, είχαν γίνει εξίσου καλά στον εντοπισμό της οπής με εκείνα που είχαν την καλύτερη μαθησιακή ικανότητα απ’ όλα. Η ίδια ερευνητική ομάδα είχε ανακαλύψει προ καιρού ότι η κανέλα μπορεί να αντιστρέφει και τις αλλοιώσεις στον εγκέφαλο των ποντικιών που σχετίζονται με τη νόσο Πάρκινσον.

Πηγή tanea.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα