H μείωση της θητείας και ο καφετζής του ΓΕΕΦ

Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια συγκρότησης του Κυπριακού Στρατού και τα γνωστά γεγονότα του Δεκεμβρίου 1963, την 4η Ιουνίου 1964, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου οργανώθηκε η ΕΦ με βάση το δίκαιο της ανάγκης. Αρχικά πριν την οργάνωση της, εφαρμόσθηκε το σύστημα εθελοντικής κατάταξης όπου εντάχθηκαν οικειοθελώς και χωρίς αμοιβή ή αντιμισθία, όσοι μπορούσαν να φέρουν όπλα.

Από τις 15 Ιουνίου 1964, άρχισε η υποχρεωτική στράτευση των κλάσεων

1959 – 1965, όπου η δύναμη της ΕΦ, έφτασε τους 17000 οπλίτες.

Μετά την τουρκική εισβολή πολλοί στρατιώτες υπηρέτησαν στην ΕΦ μέχρι και 36 μήνες και εν συνεχεία, σταδιακά μειώθηκε στους 26, 25 και 24.

Η μείωση της θητείας, ήταν μια διαχρονική κοινωνική απαίτηση, όπου ο λαός προσφέρει κάθε χρόνο, αδιαμαρτύρητα από το υστέρημα του, μέχρι και μισό δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως. Έτσι, αυτή η κοινωνική επιθυμία, στα χέρια μιας σώφρονας ηγεσίας, θα μπορούσε να επιτευχθεί και μάλιστα με τρόπο που θα καθιστούσε την ΕΦ κατά πολύ πιο αξιόμαχη.

Στόχος της μείωσης της θητείας ήταν αφενός, να διευκολυνθούν οι στρατεύσιμοι ώστε να κερδίζουν από τις σπουδές τους και να εισέρχονται στις οικονομικές δραστηριότητες κατά 1 χρόνο νωρίτερα, αφετέρου η ΕΦ να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο, ημιεπαγγελματικό στρατό, αυξημένων αποτρεπτικών δυνατοτήτων.

Το ΓΕΕΦ, προ αυτής της κοινωνικής απαίτησης, συνέταξε λεπτομερή και εμπεριστατωμένη μελέτη πως θα επιτυγχάνονταν και οι δύο στόχοι με τον καλύτερο, ασφαλέστερο και συμφέροντα για την χώρα τρόπο. Για τον σκοπό αυτό, έθεσε στο Υπουργείο Άμυνας τις βασικές προϋποθέσεις και απαιτήσεις που γενικά περιλάμβαναν, τα θέματα επαρκούς πρόσληψης επαγγελματιών οπλιτών (ΣΥΟΠ), την απόκτηση σύγχρονων οπλικών συστημάτων, πολλαπλασιαστών ισχύος, με χαμηλή υπηρέτηση σε προσωπικό, καθώς και πολλών άλλων καίριων, κρίσιμων και καθοριστικών παραμέτρων, στην βάση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, που θα έπρεπε απαραβίαστα να τηρηθούν προτού υλοποιηθεί αυτό το τεράστιο βήμα, που ενδεχομένως να έθετε σε κίνδυνο την άμυνα της χώρας.

Πολλοί Υπουργοί πριν το 2016, είχαν εργασθεί σκληρά, με συνέπεια και υπευθυνότητα ώστε να εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις που τίθεντο από το ΓΕΕΦ, όμως ουδέποτε διανοήθηκαν να προχωρήσουν εφόσον, αυτό δεν εξασφάλισε όλους τους στόχους και πρώτιστα εφόσον, επηρεαζόταν η ασφάλεια και η μαχητική ικανότητα της ΕΦ.

Δυστυχώς σ’ αυτόν το ταλαίπωρο τόπο, πέραν του εθνικού συμφέροντος υπερτερεί το κομματικό και υπέρτατο όλων, το προσωπικό. Για ορισμένους η προτεραιότητα δεν είναι το συμφέρον της χώρας και για αυτό στον βωμό των πρόσκαιρων πολιτικών ή και προσωπικών ωφελημάτων, θυσιάζονται τα πάντα. Μάλιστα αυτό γίνεται θεληματικά και εν γνώση τους και με την εικονική ψευδαίσθηση που σερβίρουν στον ευκολόπιστο λαό μας, ότι, δήθεν του «προσφέρουν».

Το 2016, ο τότε ΥΠΑΜ, τουρκολόγος στο επάγγελμα, αγνοώντας τις έντονες ανησυχίες και υποδείξεις του ΓΕΕΦ, του ανώτατου επίσημου θεσμοθετημένου οργάνου, ειδικού σε θέματα άμυνας, χωρίς να ενημερώσει για τις προθέσεις του και βέβαια χωρίς να εκπληρωθεί καμία απολύτως προϋπόθεση, έσπευσε, εν όψη των βουλευτικών εκλογών, ετσιθελικά, άτσαλα, άσχετα, «πραξικοπηματικά», να μειώσει την θητεία στους 14 μήνες, αιφνιδιάζοντας τους πάντες.

Είμαι σίγουρος ότι, αυτό που θα γράψω, θα θεωρηθεί από τους καλοπροαίρετους απλούς πολίτες, ως υπερβολικό ή φανταστικό ή αδύνατον. Βέβαια συμμερίζομαι την αμφιβολία τους, γιατί κάτι τέτοιο μόνο στην ημικατεχόμενη Κύπρο θα μπορούσε να συμβεί. Ο τότε ΥΠΑΜ, σταδιοδρόμησας στον εσωκομματικό στίβο, παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο το δικό του «σχέδιο», την δική του «έμπνευση», ως «ειδικός από τις εμπειρίες που απέκτησε υπηρετώντας στην Λέσχη Λάρνακας», σε πλήρη και διαμετρικά έντονη και αντίθετη άποψη του ΓΕΕΦ, πως με την «ευφάνταστη» και «εθνοσωτήρια» εισήγηση του, θα πετύχαινε τον «στόχο» του.

Ο τότε Αρχηγός της ΕΦ, την στιγμή της ανακοίνωσης της μείωσης της θητείας, βρισκόταν στην Βουλή και ερωτηθείς από τους βουλευτές, αν υπάρχει τέτοιο θέμα, απάντησε κατηγορηματικά «ΟΧΙ».

Στο Αρχηγείο του ΓΕΕΦ, η υπόλοιπη ιεραρχία ενημερώθηκε από τον στρατιώτη υπεύθυνο του κυλικείου - καφετζή, ο οποίος στην προσπάθεια να μάθει αν του αναλογούσε μέρος της μείωσης της θητείας, έδειξε το περιβόητο «Tweet», του τότε Υπουργού Οικονομικών, ομογάλακτου, του τότε Υπουργού Άμυνας, κ. Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος προφανώς για να δρέψει πρώτος τις «δάφνες» της εθνοσωτήριας πράξης τους, έστειλε το περιβόητο μήνυμα, ενώ η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν σε εξέλιξη, τρώγοντας το ψωμί του «φίλου» και «συναγωνιστή» του.

Πόση ανευθυνότητα, πόση προχειρότητα, πόση συμφεροντολογική σκέψη. Πόση απαξίωση των θεσμών!!! Είναι κάτι το απίστευτο!!!! Η ΕΦ μέχρι και σήμερα τρέχει να μαζέψει τα ασυμμάζευτα.

Αν αυτοί είναι υπεύθυνη πολιτική, τότε τι είναι ο τυχοδιωκτισμός;

Μάριος Μακρυγιάννης

   Αντιστράτηγος ε.α

Keywords
Τυχαία Θέματα