H προοπτική των υδρογονανθράκων για την Κύπρο
Διαχείριση Δυνητικών Κινδύνων Υγείας από Δραστηριότητες Υδρογονανθράκων
Το φυσικό αέριο και οι υδρογονάνθρακες εν γένει, μπήκαν σχεδόν απότομα στη ζωή μας όταν δημοσιοποιήθηκαν τα μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θέματα πρόληψης και υγείας για τους επαγγελματίες του κλάδου των υδρογονανθράκων ή για το γενικό πληθυσμό δεν πρέπει να παραβλέπονται, διότι η βιώσιμη εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τη χώρα. Στον εργασιακό χώρο, ο δείκτης επαγγελματικής θνησιμότητας στη βιομηχανία πετρελαίου
Tι είναι οι υδρογονάνθρακες;
Είναι κυρίως οργανικές χημικές ενώσεις που βρίσκονται στο φυσικό αέριο, πετρέλαιο, και άλλα καύσιμα και χρησιμοποιούνται για την παραγωγή σειράς προϊόντων ευρείας χρήσης όπως διάφορα πλαστικά, αλλά και στην παραγωγή ασφάλτου και λοιπών πετρελαϊκών προϊόντων. Έτσι, οι υδρογονάνθρακες μπορεί να εκλύονται στη ατμόσφαιρα που περιβάλλει τις γύρω κατοικημένες περιοχές εκθέτοντας τους κατοίκους, ή τους εργαζόμενους όταν έρχονται σε επαφή με υδρογονάνθρακες κατά τη παραγωγή/χρήση τους στο χώρο εργασίας ή αντίστοιχα το έδαφος και τους υδροφόρους ορίζοντες. Οι συνήθεις δραστηριότητες υδρογονανθράκων διεξάγονται κυρίως σε διυλιστήρια πετρελαιοειδών και δεξαμενές αποθήκευσης τους, σε τερματικά υγροποίησης φυσικού αερίου, σε εργοστάσια πετροχημικών προϊόντων (πλαστικών), σε μονάδες παραγωγής ασφάλτου και άλλων παραγώγων/κλασμάτων του πετρελαίου, σε πρατήρια καυσίμων, κτλ.
Ανάγκη για δημιουργία πρωτοκόλλων διαχείρισης ρίσκου υγείας από επείγουσες καταστάσεις ή από χρόνιες εκθέσεις του γενικού πληθυσμού σε υδρογονάνθρακες
Οι δράσεις αξιολόγησης, ιεράρχησης και παρέμβασης για τους κινδύνους στην υγεία των εργαζομένων σε δραστηριότητες φυσικού αερίου/υδρογονανθράκων είναι σημαντικές όπως και οι δράσεις που αποτιμούν το ρίσκο υγείας για πληθυσμούς που διαμένουν γύρω από ενεργειακούς κόμβους και βιομηχανικές ζώνες. Τέτοιες δράσεις είναι πολύτιμες όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για άλλες γειτονικές χώρες με παρόμοιες βιομηχανικές δραστηριότητες. Απαιτείται πλήρης συμμόρφωση με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες που προνοούν την ελαχιστοποίηση των ατυχημάτων και τη μείωση των κινδύνων για την υγεία στο ελάχιστο όσον αφορά τις επιχειρήσεις φυσικού αερίου και υδρογονανθράκων εν γένει, είτε για βραχυπρόθεσμα και οξεία περιστατικά ή για μακροχρόνιες εκθέσεις. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι άλλες διαδικασίες εμπίπτουν στη διαχείριση επειγόντων περιστατικών και κρίσεων από δραστηριότητες υδρογονανθράκων και άλλα πρωτόκολλα διαχείρισης ρίσκου υγείας για τον γενικό πληθυσμό λόγω χρόνιων εκθέσεων σε ρύπους από τέτοιες δραστηριότητες. Τα εν λόγω πρωτόκολλα πρέπει άμεσα να προσαρμοστούν στις κυπριακές συνθήκες, να εξεταστούν, να δοκιμαστούν και να βελτιστοποιηθούν. Επιβάλλεται η ανάγκη στενότερης συνεργασίας μεταξύ των σχετικών κυβερνητικών υπηρεσιών και των διαφόρων υπουργείων που επιφορτίζονται με ρυθμιστικές πτυχές της διαχείρισης κινδύνων για την υγεία των υδρογονανθράκων.
Σημαντική η συστηματική παρακολούθηση δεικτών πληθυσμιακής έκθεσης σε υδρογονάνθρακες
Ο τομέας των υδρογονανθράκων αναμένεται ότι θα επηρεάσει το περιβαλλοντικό ισοζύγιο και την καθημερινότητα των κατοίκων της Κύπρου, παρόλο που η ασφάλεια στον εν λόγω τομέα παίζει πρωτεύοντα ρόλο. Είναι λοιπόν μείζονος σημασίας η συστηματική παρακολούθηση και αξιολόγηση παραγόντων έκθεσης σε μίγματα υδρογονανθράκων σε περιοχές που επηρεάζονται άμεσα από την υπάρχουσα ή την μελλοντική βιομηχανική δραστηριότητα υδρογονανθράκων. Η Κύπρος είναι μικρή σε έκταση και τέτοιες δραστηριότητες υδρογονανθράκων σε συγκεκριμένες περιοχές πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψιν τη γειτνίαση τους με (παράκτιους) πληθυσμούς όπου δραστηριοποιείται και η μεγάλη τουριστική βιομηχανία του τόπου. Είναι εκ των ων ουκ άνευ η συστηματική παρακολούθηση δεικτών έκθεσης του πληθυσμού σε υδρογονάνθρακες, η οποία πρέπει να ξεκινήσει πριν την λειτουργία τερματικών ή δραστηριοτήτων μαζικής παραγωγής φυσικού αερίου γιατί μόνο έτσι θα υπάρχει η βάση δεδομένων για σύγκριση των εκθέσεων πριν και κατά τη διάρκεια μαζικής παραγωγής και λειτουργίας των μονάδων φυσικού αερίου στην Κύπρο.
Κάτι τέτοιο θα έχει πολλαπλά οφέλη για την Κυπριακή Δημοκρατία για τους εξής λόγους:
ι) επιτάχυνση της εις βάθους εξειδίκευσης και επιπλέον επαγγελματικής κατάρτισης των λειτουργών Υπηρεσιών του Κράτους για θέματα υγείας με ασκήσεις επί χάρτου αλλά και πραγματικές μετρήσεις στο πεδίο για υδρογονάνθρακες
ιι) επικαιροποίηση των ελέγχων και επαληθευτικών μετρήσεων για σειρά δοκιμών και στοιχείων που υποβάλλουν στις υπηρεσίες του Κράτους οι επιστημονικές ομάδες των πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ της Κύπρου.
ιιι) ενίσχυση του αισθήματος της εμπιστοσύνης του κοινού μέσω διαφανών διαδικασιών προώθησης και προληπτικών ενεργειών προστασίας της δημόσιας υγείας του τόπου.
Το έργο ΕXPOSOGAS
Εκπαιδευτικά εργαστήρια και ενημερωτικές δράσεις για θέματα υδρογονανθράκων και δημόσιας υγείας εμπίπτουν στις δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού έργου EXPOSOGAS Twinning Horizon 2020 και συνάδουν με τη στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης της Κύπρου. Το έργο EXPOSOGAS συντονίζεται από το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με δύο βασικούς εταίρους: το Ινστιτούτο Ιατρικής της Εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον Ολλανδικό Οργανισμό Εφαρμοσμένης Έρευνας.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον σύνδεσμο www.exposogas.eu.
Κωνσταντίνος Χ. Μακρής, PhD
Αναπληρωτής Καθηγητής Περιβαλλοντικής Υγείας
Εργαστήριο Νερό και Υγεία, Διευθυντής Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία
Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η Λίνα Μενδώνη ξηλώνει τον αρχιφύλακα στην Ακρόπολη: Είναι ελέγχων και ελεγχόμενος
- 7 πράγματα που συμβαίνουν όταν πίνεις νερό με άδειο στομάχι, μόλις ξυπνήσεις
- Αυτός είναι ο δολοφόνος της 60χρονης βιολόγου Suzanne Eaton
- Μεσσηνία: Τραγική κατάληξη είχε βόλτα με κανό για 42χρονο στη Φοινικούντα
- Φρίκη: Του είπε δεν ενδιαφέρομαι και την ξυλοκόπησε άγρια
- Νέλλη Γκίνη: Με βρίζανε στο δρόμο..
- Τραγωδία: Νεκρός σε τροχαίο τερματοφύλακας
- Αυξημένες οι συντάξεις χηρείας το Σεπτέμβριο
- Δολοφονία Αμερικανίδας βιολόγου: Ένα ψέμα και δύο λάθη οδήγησαν στον δολοφόνο
- Tα στοιχεία που «παγίδευσαν» το δολοφόνο της βιολόγου – Γιος παπά και φυσιολάτρης ο 27χρονος (video)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Θερμικές καταιγίδες θα επηρεάσουν την Κύπρο
- Βρετανία: Δεν θα εκδοθεί ο Ασάνζ σε χώρα όπου κινδυνεύει
- H προοπτική των υδρογονανθράκων για την Κύπρο
- Μανωλάς: «Ένιωσα ακόμα πιο σίγουρος»
- Έτοιμος να σαρώσει την Ελλάδα ο «Αντίνοος»
- Έσπασαν το τζάμι οχήματος και άρπαξαν μέχρι και παπούτσια
- Μπολόνια και Λέστερ για Στάριτζ
- Ανοιξαν ξανά δασικοί δρόμοι μετά την αποκατάσταση
- Οριστικοποιείται η μεταγραφή του Ντε Λιχτ!
- Προκήρυξη Πρωταθλημάτων Νέων, Παίδων και Κοριτσιών
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- H προοπτική των υδρογονανθράκων για την Κύπρο
- Ανακοίνωση για τους κατόχους διαρκείας
- Ο Ιμπραϊμοβιτς θέλει να επιστρέψει στον Άγιαξ
- Θα «βαπτίζει» και η Κύπρος ακραία καιρικά φαινόμενα
- Ανοιξαν ξανά δασικοί δρόμοι μετά την αποκατάσταση
- Θερμικές καταιγίδες θα επηρεάσουν την Κύπρο
- Μπολόνια και Λέστερ για Στάριτζ
- «Επίθεση» Νετανιάχου κατά Ε.Ε. για το ιρανικό πρόγραμμα
- Κατέκτησαν το Summer League οι Γκρίζλις (vid)
- Έσπασαν το τζάμι οχήματος και άρπαξαν μέχρι και παπούτσια
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Γερμανικός Τύπος για κυβέρνηση Μητσοτάκη: «Η επιστροφή των παλιών πολιτικών οικογενειών»
- ΥΠΠΟΑ: Αντικατάσταση αρχιφύλακα στην Ακρόπολη που ήλεγχε τον εαυτό του
- Η Άγκυρα αψηφά την Ε.Ε. και συνεχίζει ακάθεκτη στην ανατολική Μεσόγειο
- Οι 61 βουλευτίνες που θα ορκιστούν αύριο: Οι κάτω των 30 και τα «πρωτάκια» [εικόνες]
- Ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην αγορά ακινήτων -Βάζει μπλόκο η ΑΑΔΕ
- Δολοφονία Αμερικανίδας βιολόγου: «Κάτι με πιάνει και θέλω να κάνω κακό» - Οι αντιφάσεις του δράστη
- Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Δεν πτοούμαστε από τα μέτρα, συνεχίζουμε τις δραστηριότητες στην περιοχή»
- Το Netflix «έκοψε» τη σκηνή αυτοκτονίας στη σειρά «13 Reasons Why»
- Ν. Κεραμέως: Άσυλο εγκληματιών η σημερινή κατάσταση στα πανεπιστήμια