H Σουηδική Αριστερά ζητά εμπάργκο πώλησης όπλων σε Τουρκία

Τον τερματισμό της πώλησης προς την Τουρκία ζήτησε ο Πρόεδρος του Σουηδικού Αριστερού Κόμματος Jonas Sjöstedt εξαιτίας της συνεχιζόμενης καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την ισλαμική κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ομιλία του σε μια συζήτηση σχετικά με τις εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο σουηδικό κοινοβούλιο (Riksdag), ο Sjöstedt κατηγόρησε μάλιστα για τον λόγο αυτό τον πρωθυπουργό Stefan Löfven.

Ο Sjöstedt δήλωσε ότι οι συγκρούσεις στη Συρία και την Υεμένη είναι οι κύριες αιτίες

για την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη και πρότειναν την επιβολή εμπάργκο όπλων σε επίπεδο ΕΕ σε χώρες όπως η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«... Η Τουρκία, μεταξύ άλλων, μέσω της εθνοκάθαρσης στο Αφρίν, συμβάλλει σε σημαντική προσφυγική καταστροφή στη συριακή διαμάχη. Η παύση των εξαγωγών όπλων θα λειτουργήσει για τερματισμό των συγκρούσεων και στην πραγματικότητα θα αποθαρρύνει τους ανθρώπους από τον εκτοπισμό τους», ανέφερε ο Sjöstedt.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας δήλωσε ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος συζήτηση για εμπάργκο όπλων στην ΕΕ και υπενθύμισε ότι η Σουηδία έχει ήδη τροποποιήσει τη νομοθεσία της για να δυσχεράνει τις πωλήσεις όπλων σε χώρες που δεν συμμορφώνονται με τους δημοκρατικούς κανόνες. Ωστόσο, δεν σηματοδότησε νέα αλλαγή πολιτικής κατά των χωρών αυτών.

Η Σουηδία είναι μεταξύ των κορυφαίων 10 εξαγωγέων όπλων στον κόσμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα