Haaretz: Μυστική εταιρεία ηλεκτρονικής κατασκοπείας -Σχέση με Κύπρο & Σ.Αραβία

Σε «αποκαλύψεις»  για φερόμενη  παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικής κατασκοπίας προς τη Σαουδική Αραβία από Ισραηλινή εταιρία Κυβερνοχώρου με διασύνδεση άλλης  εταιρείας στη Κύπρο προβαίνει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz. Συγκεκριμένα σε άρθρο με τίτλο «Μυστική Ισραηλινή Εταιρεία για Κυβερνοχώρο πωλάει Spy-Tech στη Σαουδική Αραβία»  αναφέρει ότι η Quadream χρησιμοποιεί

μια εταιρεία με έδρα την Κύπρο, η οποία ονομάζεται InReach για να πουλήσει τις υπηρεσίες της στο εξωτερικό. «Η InReach είναι μέτοχος στην Quadrum και το κύριο εργαλείο πειρατείας της εταιρείας - ο ιός που μολύνει τηλέφωνα-στόχους, που ονομάζονται Reign - ανήκει σε αυτή», αναφέρει

Μεταξύ των πελατών της Quadream, σύμφωνα με τη Ηaaretz, είναι οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου από διάφορες νόμιμες χώρες, και σύμφωνα με μια πηγή, «υπάρχουν και άλλες». Όπως σημειώνεται, η Quadream είναι μια ‘’επιθετική’’ εταιρεία στον κυβερνοχώρο που επικεντρώνεται στην εισβολή και την παραβίαση κινητών τηλεφώνων. Παρέχει τεχνολογικές λύσεις σε όσους θέλουν να εξαγάγουν δεδομένα από smartphone και επιτρέπει  ακόμη και στους πελάτες της να μετατρέψουν αυτά τα τηλέφωνα σε συσκευές κατασκοπείας που λειτουργούν εξ αποστάσεως και παρακολουθούν  τους ιδιοκτήτες τους χωρίς αυτοί να το γνωρίζουν.

 «Η χρήση μιας κυπριακής εταιρείας ως γραφείου πωλήσεων μπορεί να σημαίνει ότι η Quadream δεν είναι υπό την εποπτεία της ρυθμιστικής αρχής των εξαγωγών του Ισραήλ. Το Ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε στις ερωτήσεις της Haaretz σχετικά με την Quadream και την InReach. Ούτε επίσης η ίδια η Quadream απάντησε», σημειώνει το δημοσίευμα.

Η Quadream, ισχυρίζεται η Haaretz, συνεργάζεται με το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας από το 2019 και ως εκ τούτου η τεχνολογία τους φαίνεται ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασσόγκι που δολοφονήθηκε μέσα στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018. Ωστόσο, θέτει το ερώτημα γιατί ο Πρίγκηπας της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν  χρειαζόταν μια παρόμοια υπηρεσία και για ποιο σκοπό.

«Μια πηγή με γνώση της Quadream λέει ότι, σε αντίθεση με την NSO, της οποίας ο ρόλος διερευνάται, η τεχνολογία του InReach δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί εξ αποστάσεως. H NSO όπως πολλοί άλλοι έχουν τη δυνατότητα να εξουδετερώσουν το λογισμικό τους σε περιπτώσεις κατάχρησης και παραβίασης των όρων χρήσης του. Η Quadream δεν έχει τέτοια ικανότητα. Αυτή η διαφορά μπορεί να είναι το κλειδί για να εξηγήσουμε γιατί το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας ήθελε επίσης να χρησιμοποιήσει την Quadream», αναφέρει.

«Το γραφείο πωλήσεων, το οποίο προστέθηκε πρόσφατα σε μια ξένη κυβέρνηση, δεν σημειώνει ότι η InReach μπορεί να απενεργοποιηθεί εξ αποστάσεως. Αν και πρέπει να σημειωθεί ότι η παρουσίαση τονίζει επανειλημμένα ότι η τεχνολογία πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για νόμιμους σκοπούς και από την επιβολή του νόμου».

Πάντως  στην Κύπρο ήδη υπάρχει από το 2020 ενδιάμεση απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού αναφορικά με την Διαιτησία που πρόκειται να καταχωρισθεί στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου  στο Άμστερνταμ, μεταξύ των Quadream Ltd και της  In Reach Technologies Ltd.

Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων το άρθρο της Ηaaretz, αν κάποιος επισκεφτεί τον 19ο όροφο ενός γραφικού κτιρίου γραφείων στο Ramat Gan του Ισραήλ, «είτε γνωρίζετε πού πηγαίνετε είτε βρίσκεστε σε λάθος μέρος και είστε ανεπιθύμητοι». Ακόμα και οι διανομείς δεν επιτρέπονται μέσα και υπάρχει ένα ειδικό κουτί όπου τα τρόφιμα που παραγγέλνονται από τους εργαζόμενους μπορούν να τοποθετηθούν και να παραληφθούν από εκείνους που επιτρέπονται μέσα.

Φωτογραφία που δημοσίευσε η Haaretz ποιυ γραφεία εταιρείας στο Ισραήλ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Haaretz, Μυστική, #45Σχέση, Κύπρο, Σ Αραβία,Haaretz, mystiki, #45schesi, kypro, s aravia