«Hope For Children»: Η σημασία του θεσμού αναδοχής παιδιού

Το «Hope For Children - CRC Policy Center», γιορτάζοντας την 31η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Αναδοχής, σημειώνει τη σημασία του θεσμού αυτού, ο οποίος «ορίζεται ως μια μορφή εναλλακτικής οικογενειακής φροντίδας σε παιδιά και εφήβους που απομακρύνονται, για μερικό χρονικό διάστημα, από τη βιολογική τους οικογένεια, έπειτα από δικαστικό διάταγμα».

Σε ανακοίνωσή του, το «Hope For Children» αναφέρει ότι «σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και με χρηματοδότηση του Υπουργείου Εργασίας υλοποιεί το πρόγραμμα αναδοχής

παγκύπρια, με σκοπό την καλύτερη δυνατή διασφάλιση της προστασίας, φροντίδας και του βέλτιστου συμφέροντος των παιδιών, υπό τη νομική φροντίδα της Διευθύντριας των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας».

Διοργανώνει, επίσης, «δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού για τον θεσμό αυτό, ενώ στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οικογένειες εκφράσουν ενδιαφέρον συμμετοχής τους στο πρόγραμμα, αρχίζει η διαδικασία αξιολόγησης της καταλληλότητάς τους από επαγγελματίες του οργανισμού».

Λειτουργοί του «Hope For Children» παρέχουν στους υποψήφιους ανάδοχους γονείς εκπαίδευση σε μια σειρά σημαντικών ζητημάτων, ώστε να ενδυναμωθούν και να είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στον ρόλο αυτό. Το εξειδικευμένο προσωπικό του Οργανισμού συνεχίζει να στηρίζει τις οικογένειες καθ’ όλη τη διάρκεια της αναδοχής με κατ’ ιδίαν συναντήσεις για αξιολόγηση της πορείας τους, αλλά και με συνεχιζόμενη εκπαίδευσή τους σε θέματα που σχετίζονται με την αναδοχή.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η Παγκόσμια Ημέρα Αναδοχής καταδεικνύει την υψίστης σημασίας παροχή οικογενειακής φροντίδας προς όλα τα παιδιά.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (ΟΗΕ, 1989), κάθε παιδί που στερείται το οικογενειακό του περιβάλλον έχει δικαίωμα στην προστασία και βοήθεια εκ μέρους του κράτους, το οποίο προβλέπει μια εναλλακτική επιμέλεια γι’ αυτό το παιδί, η οποία μπορεί να πάρει τη μορφή τοποθέτησης σε μια οικογένεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα